Za pripremanje testa potrebno je oko 20 minuta.
Sastav za krofne:
- 200 g brašna
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 100 g butera
- 375 ml vode
- 1 kašičica praška za pecivo
1. Hladnu vodu i buter stavimo da provri. Dodamo so i brašno. Smanjimo vatru, intenzivno mešamo oko 3 minuta. Smesa treba da bude kao lopta i kada počinje da se odvaja od dna suda, skinemo šerpu sa vatre.
2. Dodamo smesi prvo jaje i mutimo dok ne postane homogena masa. Tako redom dodajemo jedno po jedno jaje i mešamo da postane glatka i sjajna masa.
3. Na kraju umešamo prašak za pecivo. Tako pripremljeno testo stavimo u špric i napravimo krofnice veličine većeg oraha u tepsiju, koja je obložena papirom. Izmedju krofnica ostavimo razmak, oko 4 cm.
4. Tepsiju stavimo u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo 20-25 minuta. Veoma je bitno da vrata od rerne se ne otvaraju, u suprotnom krofne se neće podići.
5. Kada krofne porumene izvadimo ih iz rerne. Dok su još tople oštrim, reckastim nožem odsečemo vrhove. Iznutra bi trebale da budu šuplje.
Vanilin krem:
- 500 ml mleka
- 5 žumanaca
- 1 mahuna od vanile ili 3-4 vanilin šećera
- 120 g šećera
- 40 g gustina
- 200 ml slatke pavlake
Gornji krem od slatke pavlake:
- 300 ml slatke pavlake
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 kremfix
Priprema:
1. Žumanca umutimo sa šećerom i dodamo gustin, zatim dobro izmešamo sa 4 kašike mleka. Ostatak mleka prokuvamo, dodamo mu srž od vanilin mahune ili dodamo vanilin šećer.
2. U mleko sipamo smesu od žumanaca i stalno mešajući kuvamo još 1-2 minuta. Fil treba da bude bez grudvica.
3. Umutimo slatku pavlaku i dodamo ohladjenom filu. Sve umešamo da dobijemo baršunastu kremu.
4. 3 dl slatke pavlake umutimo u čvrstu penu sa 3 kašike šećera u prahu i sa kremfixom.
5. Fil od vanile stavimo u jedan špic i punimo krofne. Šlag od slatke pavlake takodje stavimo u špric i stavimo ga preko vanilin fila.
6. Vratimo gore poklopce i pospemo šećerom u prahu.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen