Translate

Dienstag, 24. Januar 2017

Princes krofne sa filom od vanile i sa slatkom pavlakom - provereni klasičan recept

Nikada nisam čula da neko ne voli princes krofne, ali sam čula da nekima nisu uspele ili su manje uspele. Tajna uspeha je da se strogo pridržavamo receptu. Veoma je jednostavno da se napravi testo i fil, više posla ima oko pranja posuda. Zato preporučujem da prethodno veče napravimo krofne, koje do punjenja držimo na suvom mestu, a fil sutradan. Fil nije "težak", nije brašnjav, nije cureći, nego je baršunast i gladak. U fil obavezno koristite žumanca i izostavite margarin.
Za pripremanje testa potrebno je oko 20 minuta.

Sastav za krofne:
  • 200 g brašna
  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g butera
  • 375 ml vode
  • 1 kašičica praška za pecivo
 Pripremanje:

1. Hladnu vodu i buter stavimo da provri. Dodamo so i brašno. Smanjimo vatru, intenzivno mešamo oko 3 minuta. Smesa treba da bude kao lopta i kada počinje da se odvaja od dna suda, skinemo šerpu sa vatre.
2. Dodamo smesi prvo jaje i mutimo dok ne postane homogena masa. Tako redom dodajemo jedno po jedno jaje i mešamo da postane glatka i sjajna masa.
3. Na kraju umešamo prašak za pecivo. Tako pripremljeno testo stavimo u špric i napravimo krofnice veličine većeg oraha u tepsiju, koja je obložena papirom. Izmedju krofnica ostavimo razmak, oko 4 cm.
4. Tepsiju stavimo u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo 20-25 minuta. Veoma je bitno da vrata od rerne se ne otvaraju, u suprotnom krofne se neće podići.
5. Kada krofne porumene izvadimo ih iz rerne. Dok su još tople oštrim, reckastim nožem odsečemo vrhove. Iznutra bi trebale da budu šuplje.
Vanilin krem:
  • 500 ml mleka
  • 5 žumanaca
  • 1 mahuna od vanile ili 3-4 vanilin šećera
  • 120 g šećera
  • 40 g gustina
  • 200 ml slatke pavlake
Gornji krem od slatke pavlake:
  • 300 ml slatke pavlake
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 kremfix
Priprema:

1. Žumanca umutimo sa šećerom i dodamo gustin, zatim dobro izmešamo sa 4 kašike mleka. Ostatak mleka prokuvamo, dodamo mu srž od vanilin mahune ili dodamo vanilin šećer.
2. U mleko sipamo smesu od žumanaca i stalno mešajući kuvamo još 1-2 minuta. Fil treba da bude bez grudvica.
3. Umutimo slatku pavlaku i dodamo ohladjenom filu. Sve umešamo da dobijemo baršunastu kremu.
4. 3 dl slatke pavlake umutimo u čvrstu penu sa 3 kašike šećera u prahu i sa kremfixom.
5. Fil od vanile stavimo u jedan špic i punimo krofne. Šlag od slatke pavlake takodje stavimo u špric i stavimo ga preko vanilin fila.
6. Vratimo gore poklopce i pospemo šećerom u prahu.
                                           Prijatno!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen