Translate

Sonntag, 29. Januar 2017

Švarcvald torta po originalnom receptu - Schwarzwälder Kirschtorte

Kao za sve poznate klasične torte, tako i za švarcvald tortu postoje više recepata. Sigurna sam da je svaki recept dobar na svoj način, jer sam i ja isprobala nekoliko. Ovaj recept sam pročitala u nemačkom magazinu "Bild der Frau", u januarskom broju i kada sam je napravila, oduševila sam se. Po ukusu najviše me podseća na švarcvald tortu, koju sam na Titisee i u Neustadt jela. Torta se sastoji od tri čokoladna biskvita, od kiselih višanja "Schattenmorellen", šlaga od slatke pavlake i rendane čokolade. Medjutim ono što torti daje karakterističnu aromu i po kojem je i dobila naziv Švarcvald torta, je čuvena višnjevača iz područja Švarcvald - Schwarzwälder Kirschwasser, kojom se natope biskviti. Ona je jedna od najomiljenijih torti u Nemačkoj i Švajcarskoj od 1930 godina. Eksperti tvrde da torta uopšte ne potiče iz oblasti Švarcvald, nego da je zbog višnjevače, koja se uglavnom proizvodi u toj oblasti dobila taj naziv.
Po nekoj drugoj teoriji torta je dobila naziv po ženskoj narodnoj nošnji: "Bollenhut" šešir, koji se nosi u oblasti Švarcvald.
Medjutim švajcarci kažu da torta vodi poreklo iz Švajcarske, a da je naziv dobila po crnoj čokoladi sa kojom se ukrašava torta, koja podseća na crnu (tamnu) šumu, kao što je Švarcvald šuma.
Videla sam da u nekim receptima postoje dve vrste fila, jedna je naravno šlag od slatke pavlake, a druga je takozvana: ganaš (ganache) tj. francuski krem od čokolade i slatke pavlake. Definitivno, u švarcvald tortu ne ide nikakvi čokoladni fil, samo slatka pavlaka, višnje i rakija od višnje. Ne liker od višnje, nego rakija. Torta se lako priprema, veoma bogato i lepo izgleda i nije teška. Idealna je za svečane prilike, ali ako hoćete svoje najdraže da iznenadite tortom prefinjenog ukusa, napravićete odličan izbor, ako se odlučite za švarcvald tortu.
Potrebno je oko 55 minuta da se napravi torta. Za pečenje kore treba oko 30 minuta. Jedno parče torte sadrži oko 385 kcal.
Sastav ( za otprilike 10 parčadi):
Biskvit:
  • 6 jaja srednje veličine (M)
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 2vanilin šećera
  • 75 g brašna
  • 50 g gustina
  • 50 g kakao praha (ne sladak prah)
Za fil:
  • 6 kašika rakije od višnje - višnjevače
  • 1 tegla kompota od kiselih višanja (680 g)
  • 2-3 kašike gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 500 ml slatke pavlake (kravlje)
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 2 kesice kremfix (učvršćivač za šlag)
Za dekoraciju:
  • 400 ml slatke pavlake (kravlje)
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 2 kesice kremfixa za šlag
  • 60 g strugotine od čokolade
Priprema:
1. Pripremimo kalup za tortu prečnika 24 cm, dno obložimo sa papirom za pečenje.
Belanca odvojimo od žumanaca i belanca ulupamo sa soli, zatim dodamo šećer i vanilin šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne istopi. Posebno umutimo žumanca i dodamo u sneg od belanaca.
Posebno pomešamo brašno, gustin i kakao prah i prosejemo u smesu od jaja. Veoma oprezno varjačom izmešamo, pazimo da ne "izlomimo" sneg. Smesu stavimo u kalup, poravnamo i stavimo u pećnicu na 180 stepeni, u rernu sa ventilatorom na 160 stepeni. Pečemo oko 30 minuta. Iglom za kolače ili čačkalicom probamo da li je testo pečeno. Koru nožem odvojimo od stranice kalupa i ostavimo tako u kalupu da se ohladi.
2. Ohladjen biskvit poprečno presečemo na dva dela, tako da dobijemo tri jednake kore.
Kompot od višnje ocedimo, sok sačuvamo. 2-3 ravne kašike gustina ( ja sam uzela 2.5 kaš.) pomešamo sa 4 kašike soka od višanja, u ostali sok dodamo 1 vanilin šećer i prokuvamo. U vreli sok umešamo gustin i vratimo na šporet da se prokuva. Skinemo sa šporeta i umešamo višnje. Nekoliko komada ostavimo sa strane za ukras.
3. Donju koru stavimo na tacnu ili držač za tortu. Koru poprskamo sa 2 kašike rakije od višnje poredjamo višnje. Ako smesa od soka i gustina nije dovoljno čvrsta, stavimo jedan prsten oko kore i tako redjamo višnje. Pola sata ostavimo u frižideru.
4. Za to vreme ulupamo 5 dl slatke pavlake, dodamo šećer u prahu i kremfix za šlag. Izvadimo tortu iz frižidera, skinemo prsten (ako smo stavili) i tanko premažemo višnje sa šlagom. Poklopimo sa drugom korom, malo pritisnemo rukama i takodje poprskamo sa 2 kašike rakije od višnje. Ostatak šlaga namažemo po drugoj kori i poklopimo sa trećom korom, dlanovima malo pritisnemo da se dobro sjedini. Koru poprskamo sa 2 kašike rakije od višnje i ostavimo malo u frižideru. Za to vreme ulupamo 4 dl slatke pavlake, dodamo prah šećer i kremfix za šlag. Spolja premažemo tortu sa šlagom i dekorišemo struganom čokoladom. Šlag stavimo u špric za dekoraciju i po želji napravimo ružice i dekorišemo višnjama iz kompota.






                                            Prijatno!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen