Translate

Samstag, 28. Januar 2017

Krumplis rakott csirkemell sajtmártással-új rafinált krumplis recept, igazából laktató

 
Már majdnem tízezer éve fogyasztja az emberiség az Andok környékéről származó burgonyát. Bizony nem volt könnyű a népszerűsítése itt Europában és furfangos módon keltették fel a parasztok érdeklődését iránta Franciaországban is. Antoine-Augustin-Parmatier gyógyszerész, agronómus, táplálkozási szakember az 1700 -as években, a burgonyát, mint gyógyszert is javasolta a vérhas kezelésére. Mivel a lakoság körében mégsem lett közkedvelt, cselhez folyamodott. Nagy területet beültettek burgonyával és királyi katonákkal őritették, felkeltve így a parasztok kíváncsiságát. Fel is keltették a parasztok érdeklődését az "értékes" növény iránt és amikor szándékosan őrség nélkül hagyták a krumpliföldet, a parasztok meglopták a gumókat, majd elültették a saját földjeiken. A legenda szerint így terjedt el a krumplitermesztés Franciaországban.
A krumpli hétköznapi élelmiszerünk, gyorsan elkészíthető és mindig kéznél van. Nagyon sok elkészítési módja van és szinte mindenki kedveli az ízét.
Ez a fehérjedús egytálétel elkészítése nem sok időt vesz igénybe, ugyanakkor nagyon tápláló és ínycsiklandozó.
Egy adag kb. 505 kcal tartalmaz, diétás ételnek is kitűnő lehet.
Az elkészítéséhez mindössze 30 perc szükséges, a sütéshez 70 perc kell.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg nem szétfővő krumpli
  • 4 csirkemell filé ( kb. 500 g)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 120 g bébispenót (ősszel elvetett spenót zsenge levele)
  • 200 g cseresznye paradicsom
  • 1evőkanál olaj
  • só, bors
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl zöldség- vagy tyúkalap ( esetleg bouillon)
  • 2 dl tejszín
  • 150 g kemény sajt (parmezán vagy más hasonló)
  • friss vagy szárított kakukkfű
Így készítjük:

1. A krumpli meghámozzuk, vékony korongokra szeljük. A spenótot megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot is megmossuk és félbe vágjuk.
2. A csirkemell filét megmossuk, szárazra töröljük és vékony csíkokra vágjuk. Olajon aranysárgára sütjük, sózzuk, borsozzuk. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a légkeverős sütőt 160 fokra.
3. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és a vajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a lisztet és kissé megpirítjuk, majd felöntjük az alappal és csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a tejszínt is. 2-3 percig alacsony hőmérsékleten főzzük. Sóval, borssal, kakukkfűvel és 60 g reszelt sajttal ízesítjük.
4. Egy mélyebb tepsi alját kissé megolajozzuk és a krumpli 1/3 -val beborítjuk, majd a csirkehús 1/3 jön, végül a spenót 1/3 következik. Váltakozva rétegezük a hozzávalókat, 3 réteg lesz mindegyikből. Végül öntsük rá a sajtmártást az egész felületre.
Fedjük le alufóliával vagy a sütő fedőjével. Tegyük az előmelegített sütőbe és 50 percig sütjük.
5. Vegyük le az alufóliát, helyezzük ra a fél paradicsomdarabokat és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Alufólia nélkül tegyük vissza a sütőbe és még 20 percig sütjük.



                                           Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen