Translate

Mittwoch, 18. Januar 2017

Limun-cake - sočni kolač od limuna sa limun glazurom


Ovaj jednostavni kolač možete veoma lako i brzo da pripremite i svi potrebni sastojci se nalaze u kuhinji. Praktičan je za dečje rodjendane, za razne proslave kao i za popodnevno uživanje uz šoljicu kafe ili čaja. Ja ga pripremam u toku cele godine, jer moja porodica ga obožava zbog osvežavajućeg
ukusa. 
Obično napravim dve porcije i ako ostane ( veoma retko ostane!), onda prekrijem sa folijom i na hladnom mestu po nekoliko dana ostane svež, kao prvi dan.

Peći na 180 stepeni oko 50-60 minuta.
Sastojci:
  • 250 g mekanog maslaca
  • 250 šećera u prahu
  • 2 limuna
  • 5 jaja
  • aroma od limuna
  • prstohvat soli
  • 50 g gustina
  • 2 kafene kašike praška za pecivo
Za preliv:
  • 1 dl iscedjenog soka od limuna
  • 100 g šećera u prahu
Za glazuru:
  • 100 g šećera u prahu
  • 2-3 kašike soka od limuna
Priprema:
1. Kalup za cake veličine 30 x 10 cm, obložimo papirom za pečenje. Uključimo rernu na 180 stepeni.
2. Maslac umutimo sa šećerom, dodamo jedno po jedno jaje i dalje mutimo dok masa ne postane svetla. Limun dobro operemo, osušimo i izrendamo koru, pri tome pazimo da samo žuti deo koristimo, jer beli deo kore ima gorak ukus. Dodamo so i nekoliko kapi arome od limuna.
Brašno, prašak za pecivo i gustin pomešamo i prosejemo u smesu. Dobro izmešamo i sipamo u pripremljeni kalup za cake. Površinu izravnamo i sa nožem zasečemo površinu, oko 0,5 - 1 cm dubine. Tako će ispečeni kolač dobiti karakterističan oblik cake-a.
Kolač pečemo na 180 stepeni oko 50-60 minuta, u zavisnosti od rerne.
3. Dok se kolač peče napravimo preliv. Iscedimo sok od 2-3 limuna tj. 1 dl i pomešamo sa šećerom u prahu. Ispečeni kolač izbockamo sa iglom za kolače ili čačkalicom na više mesta i prelijemo sa prelivom. Ostavimo u kalupu da se ohladi.
4. Za glazuru šećeru u prahu dodamo 2-3 kašike soka iz cedjenog limuna i mešamo da dobijemo gustu i glatku glazuru. Konzistencija glazure treba da je takva, da se glazura može sipati, ali ipak da se zadržava na kolaču.
Ohladjeni kolač izvadimo iz kalupa i prelijemo sa glazurom. Ostavimo glazuru da se stegne i da se kolač dobro ohladi.
Ovaj kolač prekriven folijom i do nedelju dana će ostati svež na hladnom mestu. Poslužite ga uz kafu ili čaj, uz sladoled itd.
                                                 Prijatno!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen