Translate

Dienstag, 3. Januar 2017

Pikáns lencseleves joghurttal-curryvel és kurkumával ízesített vegetariánus lencseleves

A hiedelem szerint, ha az év első napján, január 1-én lencsét fogyasztunk, akkor az új évben bőségben, gazdagságban élünk. A lencsét egytálételként és levesként szereti a családom és több féle lencsét használok nemcsak újévkor, hanem egész éven át.
A lencsének kiválóan jó hatása van a szervezetünkre, ugyanis gazdag ásványokban, nyomelemekben: kálium, magnézium, cink, foszfor és különösen sok vasat is tartalmaz. Azonkívül magas a rosttartalma és rendszeres fogyasztása normalizálja a vérnyomást, elősegíti a koleszterin ürülését a szervezetből, ezzel csökkentve a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Mérsékli a vércukorszint megemelkedését, enyhíti a cukorbetegek panaszait. Megszünteti a székrekedés nehézségeit. Segíti a hajnövekedést, a sebgyógyulást, csökkenti a változókor egyes tüneteit - a szívbetegségek kockázatát, valamint segíti a magzat fejlődését, ezért fogyasztása terhes anyukáknak kifejezetten ajánlott.
Ezt a leves vörös lencséből készítettem, mert főzés előtt nem kell beáztatni és nagyon könnyen emészthető, így azok is fogyaszthatják, akik a babféléket gézképző tulajdonságuk miatt kerülik. Kevés a zsírtartalma, viszont tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat.
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes nagyságú hagyma
  • 1 közepes nagyságú karfiol ( kb.500-600 g)
  • 1 evőkanál curry por
  • 1/4 kávéskanál kurkuma
  • 1 liter alapleves (bouillon)
  • 200 g vörös lencse
  • chili paprika (elhagyható amennyiben nem szeretitek a csípősset)
A tálaláshoz:
  • 2 dl natúr joghurt
Elkészítése:
1. Az olajt felmelegítjük és hozzáadjuk az apróra vagdalt hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzá adjuk a rózsájára szedett karfiolt, a curry port és a kurkuma port.
Hozzáadjuk a levest, ha felforrt lassú tűzön kb 10 percet főzzük. Ekkor a vörös lencsét is belekeverjük és lassan még 10 percig főzzük.
Ha szeretitek a csípős ízt, akkor egy chillit vágjunk vékony karikára is adjuk a leveshez.
2. A levest joghurttal tálaljuk.  

                                          Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen