Translate

Dienstag, 31. Januar 2017

Krofne po receptu moje bake i mame

Svako ima svoj omiljeni recept za krofne i verujem da je svaki dobar na svoj način. Ovo je recept moje mame ili moje bake, jer je i mama naučila od nje. Često se prisećam tople kuhinje iz koje se širio miris sveže ispečenih krofni, koje su bile napunjene domaćim pekmezom od šljive, a nekada od kajsije i posipane šećerom u prahu.
Sastav:
  • 50 dkg brašna
  • 3 dl mleka
  • 1 kafena kašika soli
  • 4 dkg svežeg kvasca
  • 4 kašike šećera
  • 2 žumanca
  • 7 dkg maslaca
  • 1 vanilin šećer, kora od limuna ( ne mora)
  • za prženje: 5 dl ulja
  • za posipanje: šećer u prahu

Priprema:

1. U mlako mleko dodamo jednu kašiku šećera i dodamo izmrvljeni kvasac. Ostavimo desetak minuta da nadodje.
2. U jednu veću činiju prosejemo brašno, dodamo so i šećer zatim i mleko sa kvascem. Dodamo i ostale sastojke i dobro umesimo testo varjačom ili električnim mikserom. Kada je testo glatko i stvaraju se mehuri, prekrijemo ga čistom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom mestu.
3. Kada je testo dvostruko naraslo, razvučemo ga debljine 1,5 cm i modlom ili čašom vadimo krofne.
4. Prekrijemo ih sa krpom i ostavimo oko 30 minuta da još narastu.
5. Ulje za prženje ne sme biti previše vrelo, temperatura bi trebala biti 180-190 stepeni. Najbolje je kada krofne plivaju u ulju i odjednom samo 2-3 krofne valja peći, da se ulje ne bi suviše ohladilo.
6. U sredinu krofne prstom napravimo udubljenje i spustimo u zagrejano ulje, prvo onu stranu, koja je bila okrenuta prema dole. Dok se peku krofne sud treba da poklopimo. Treba paziti, jer veoma brzo porumene, tada i treba okrenuti na drugu stranu i dalje peći bez poklopca.  
7. Pečene krofne stavljamo na papirnu salvetu da se upije masnoća.
8. Krofne posuti sa šećerom u prahu. Po želji ih napuniti pekmezom.


                                              Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen