Translate

Montag, 17. Oktober 2016

Almás béles cukros dióval

Javában tart az ősz és vele együtt itt az almaszezon ideje is. Egy igazi őszi finomság ez az almás béles, melyet anyukám süteményes füzetében találtam. Már évek óta sütöm, mégsem tudjuk megunni. A tésztája puha, omlós, a töltelék lágy, krémes és másnap is nagyon finom, sőt talán még finomabb. A tésztát diós cukorral megszórtam, de tetszés szerint el is hagyható. Szinte minden hozzávaló meg is található a konyhában, ezért nem is szaporítom a szót, fogjatok tüstént hozzá és süssetek egy tepsivel belőle.
Hozzávalók: 
  • 25 dkg puha vaj ( lehet fele vaj és fele zsír is)
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 kávés kanál sütőpor
  • 3 kanál tejföl
  • csipetnyi só
  • citrom reszelt héja
  • 45 dkg liszt ( esetleg 1 dkg több, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk)
Töltelékhez:

  • 1-1,5 kg alma (savanykás)
  • 1 kávés kanál fahéj
  • 10 dkg cukor
  • kb. 2 marék zsemlemorzsa vagy darált dió
  • tojásfehérje a kenéshez
  • cukros darált dió a bélest megszórni
Készítés:
1. Az almát hámozzuk meg, reszeljük le és egy lábasban tegyük a tűzre. Adjuk hozzá a cukrot és addig főzzük, amig a lé nem párolog el róla. Ha édes az alma, adjunk hozzá citrom levét és kevesebb cukrot. ha túl savanyú, akkor több cukrot is adhatunk hozzá.
2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy tepsit kb. 26x38 cm nagyságút zsírozzunk-lisztezzünk ki.
3. A tésztához a tojást és a tojássárgákat keverjük el a cukorral, adjuk hozzá a vajat keverjük el. A többi hozzávalókkal gyúrjunk sima, könnyen nyújtható tésztát. Osszuk el két részre. Lisztezett felületen kinyújtjuk és tegyük a tepsibe. Szórjuk meg morzsával vagy darált dióval. Simítsuk rá a dinsztelt almát, szórjuk meg fahéjas cukorral.
A másik kinyújtott tésztával befedjük. A tojásfehérjét villával kissé felverjük és megkenjük a tésztát. Villával megszúrkáljuk és megszórjuk cukros darált dióval.
4. Szép aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, tetszés szerint felszeleteljük. Porcukorral szitáljuk meg.
                                          Jó étvágyat!



 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen