Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj ( lehet fele vaj és fele zsír is)
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 1 kávés kanál sütőpor
- 3 kanál tejföl
- csipetnyi só
- citrom reszelt héja
- 45 dkg liszt ( esetleg 1 dkg több, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk)
Töltelékhez:
- 1-1,5 kg alma (savanykás)
- 1 kávés kanál fahéj
- 10 dkg cukor
- kb. 2 marék zsemlemorzsa vagy darált dió
- tojásfehérje a kenéshez
- cukros darált dió a bélest megszórni
1. Az almát hámozzuk meg, reszeljük le és egy lábasban tegyük a tűzre. Adjuk hozzá a cukrot és addig főzzük, amig a lé nem párolog el róla. Ha édes az alma, adjunk hozzá citrom levét és kevesebb cukrot. ha túl savanyú, akkor több cukrot is adhatunk hozzá.
2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy tepsit kb. 26x38 cm nagyságút zsírozzunk-lisztezzünk ki.
3. A tésztához a tojást és a tojássárgákat keverjük el a cukorral, adjuk hozzá a vajat keverjük el. A többi hozzávalókkal gyúrjunk sima, könnyen nyújtható tésztát. Osszuk el két részre. Lisztezett felületen kinyújtjuk és tegyük a tepsibe. Szórjuk meg morzsával vagy darált dióval. Simítsuk rá a dinsztelt almát, szórjuk meg fahéjas cukorral.
A másik kinyújtott tésztával befedjük. A tojásfehérjét villával kissé felverjük és megkenjük a tésztát. Villával megszúrkáljuk és megszórjuk cukros darált dióval.
4. Szép aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, tetszés szerint felszeleteljük. Porcukorral szitáljuk meg.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen