Translate

Montag, 3. Oktober 2016

Cake sa limunom i jabukama

Ovaj cake (kejk) je za one sladokusce, koji vole ukus limuna i jabuke. Moja porodica obožava ovaj cake, jer je mirišljav, osvežava i prosto se topi u ustima toliko je mekan. Veoma se lako priprema, a sve sastojke imate već verovatno u kuhinji. U ovoj sredini gde živim, veoma cene cake. Na dečijim rodjendanima, ali i na rodjendanima odraslih, na proslavama, uz čaj ili kafu obavezno služe cake.
Juče sam napravila ovaj na slici, i uz popodnevnu kaficu smo sve pojeli! Znam da treba dva komada da napravim...
Probajte i vi! Želim vam da sa uživanjem pripremite i posle da pojedete sa svojim najmilijima. :)
Sastojci: 
  • 200 g mekanog maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2 limuna - rendana kora i sok
  • prstohvat soli
  • 4 žumanceta
  • 4 belanceta
  • 80 g kristal šećera
  • 250 g brašna
  • 1 kafena kašikica praška za pecivo
  •  100 g oguljene jabuke ( 1 jabuka)
Prilog:
  • 120 g jabuke (2 jabuke)
Glazura:
  • 2 supene kašike pekmeza od kajsije
  • 4 ml safta od jabuke ( 1 štampla )
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 supene kašike soka od zelenog limuna/ limete ( ako nemate, može poslužiti i običan limun)
  • tanke štrafte od kore od zelenog limuna
Priprema:
1. Kalup za cake veličine 10 x 30 cm namazati sa mašću, posuti brašnom ili obložiti sa papirom za pečenje.
2. Rernu zagrejati na 160 stepeni, a rernu sa ventilatorom na 140 stepeni.
3. Maslac, šećer u prahu, vanilin šećer, so, limunov sok i izrendanu koru penasto umutimo sa mikserom. Dodamo jedno po jedno žumance.
4. Belanca čvrsto umutimo sa kristal šećerom i dodamo smesi. Brašno pomešamo sa praškom za pecivo, prosejemo u smesu i dodamo 100 g jabuke isečene na kockice 1cm. Sve pomešamo i stavimo u kalup.
5. 120 g oguljene jabuke isečemo na četvrtine i sa nožem zarežemo, pri tom pazimo da nož ne ide suviše duboko, da se ne bi raspale četvrtine. Poredjamo na testo, malo pritisnemo.
U unapred zagrejanoj rerni pečemo oko 45-50 minuta.
Glazura:
1. Ako je potrebno pekmez od kajsije propasiramo kroz cetku. Pomešamo ga sa saftom od jabuke i stavimo da se prokuva. Još vreo cake premažemo sa ovom glazurom. Pri tome pazimo da ne pritiskamo cake. Potrošimo celu glazuru od pekmeza.
2. Šećer u prahu i 2 kašike soka od zelenog limuna pomešamo i stavimo preko cake. Celu količinu glazure potrošimo.
Na kraju stavimo mirišljave tanke štrafte od zelenog limuna.



                                         Prijatno!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen