Translate

Dienstag, 25. Oktober 2016

Sajtos pogácsa élesztővel kelesztés nélkül

Szeretjük a pogácsákat szinte minden változatban, sajttal, túróval, simán, magvakkal, töpörtyűvel és nagyon sok variációja létezik. Mégis szívesen próbálkozunk az új receptekkel is, új ízekkel. Mindig egy nagy adagot sütök, igaz akkor a legfinomabb, amikor kiveszem a sütőből. Vendégeink is el voltak ragadtatva tőle, többször küldök is nekik vagy ajándékba viszem, ha sütök. Ebédre vagy vacsorára is sülhet, mindig örömmel fogyasztjuk egy leves után, vagy joghurttal, teával, de bármilyen ital is jól csúszik utána.  
Gyorsan elkészül, mert nem kell keleszteni, mégis finom leveles pogik sülnek.
Jót sütést mindenkinek!
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál tejföl vagy joghurt
  • 1.5 dl olaj
  • 4 tojássárgája
  • 4 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál cukor
A kenéshez:
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • kb. 40 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás a pogácsák tetejének kenéséhez
Elkészítése:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, csináljunk bemélyedést a közepébe és az élesztőt morzsoljuk bele, szórjuk meg a cukorral és öntsünk rá langyos tejet. Hagyjuk az élesztőt felfutni.
2. Adjuk hozzá a többi hozzávalókat és gyúrjuk össze. Ha szükséges adhatunk még hozzá tejet vagy tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
3. Amikor jól kidolgoztuk, azonnal nyújtsuk ki és kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
4. A tészta hosszabb részénél tekerjük fel rúd alakúra, majd először jobbról hajtsuk fel a tészta 2/3 részét, aztán a bal oldalát. Hagyjuk kicsit pihenni.
5. Nyújtsuk ki, majd újból hajtogassuk. Pihentessük egy kicsit.
6. A tésztát kinyújtjuk egy ujjnyi vastagra és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat.
7. A sütőt melegítsük 180 fokra, a tepsit béleljük ki sütőpapírral és rakjuk rá a pogácsákat. Kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg reszelt sajttal.
8. Süssük szép pirosra a pogácsákat.
                                           Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen