Translate

Mittwoch, 19. Oktober 2016

Almás pite cukormázzal

Minden formában szeretjük az almás kalácsot és így ősszel többször is sütök egy-egy tepsivel. Igazából azok a régi ízek tetszenek legjobban, amelyek felidézik a gyermekkoromat. melyeket még a nagyanyám sütött, aztán anyukám, most pedig én készítem a régi recept szerint.
Vonz azonban az új, az ismeretlen ízek világa, ezért szívesen kísérletezek új receptekkel is. A fantáziám, a kreativitásom határtalan és számomra a sütkérezés egy feltöltődés, egy boldogság érzés is. Óriási elégedettség tölt el, amikor a családom, a barátok élvezettel fogyasztják süteményeimet.
Ez a mai receptem egy klasszikus almás pite vagy bélesnek is nevezhetném, kicsit új köntösbe burkolva. Pontosan nem tudom mennyi időt vesz igénybe az elkészítése, az eredmény azonban fantasztikus. Másnap még puhább, omlósabb a tésztája és az ízek is jobban összeérnek. Próbáljátok ki ti is és vidám sütkérezést kívánok nektek!
Hozzávalók:
Tésztához:
  • 75 dkg liszt
  • 17 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 38 dkg vaj vagy margarin
  • 3 tojás
Töltelék:
  • 2 kg alma
  • 3/4 l nem rostos almalé ( lehet fele almabor és fele almalé )
  • 1 citrom héja és leve
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg darabos mandula
  • 3 dkg étkezési keményítő
Cukormáz:
  • 20 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 1-2 evőkanál almalé
Elkészítése:
1. A tésztához a hozzávalókból gyúrjunk könnyen nyújtható tésztát. A tojások nagyságától függ mennyi lisztet vesz fel a tészta. Csomagoljuk egy átlátszó háztartási fóliába és 30 percig hagyjuk hidegen.
2. Ez idő alatt hámozzuk meg az almát és vágjuk vékony szeletekre. Az almaléhez adjuk a citrom levét és reszelt héját, valamint a cukrot. Egy nagyobb edényben tegyük a tűzre és forraljuk fel. Adjuk hozzá az almaszeleteket és lassan főzzük kb 4-5 percig. Ekkor vegyük le a tűzről és szűrjük le a levét egy másik edénybe.
3. A leszűrt almaléből vegyünk 1/2 litert és forraljuk fel. Az étkezési keményítőt keverjük el egy kis hideg vízzel és adjuk a forró almaléhez. Kevergessük és forraljuk fel még egyszer, kb. 3 percig kevergessük lassú tűzön. Hagyjuk langyosra hűlni.
4. A tésztát felezzük el és az egyik felét lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd helyezzük egy kikent és liszttel meghintett tepsibe. A tésztát hintsük meg darabolt mandulával, helyezzük rá az almát. Az almalés öntetet öntsük rá.

5. A megmaradt tésztát egy fólián nyújtsuk ki és borítsuk be vele a pitét. Villával szurkáljuk meg a tetejét.
Tegyük előmelegített sütőbe és 200 fokon süssük kb. 30-35 percig.
6. A porcukrot keverjük el a citrom és az alma levével és kenjük be vele a pitét. Hagyjuk teljesen kihűlni.
                                          Jó étvágyat!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen