Translate

Montag, 24. Oktober 2016

Almás tiramisu

Olaszországból származó ismerősömtől tudtam meg, hogy ez az olasz desszert magyarul azt jelenti: "dobj fel". Tiramisu, amit ő olaszosan úgy ejt, hogy: "tirame su". Megérdeklődtem tőle, hogy pontosan mire gondolnak a megnevezéssel "dobj fel", amire azt a választ adta, hogy a két legfontosabb koffein tartalmú összetevő miatt kapta a nevét, vagyis a presszókávé és a kakaó miatt.
Az eredeti tiramisu kávéval és tojással készült, de ma már az olaszok is több változatban készítik. A nélkülözhetetlen mascarpone már magában is elég zsíros, így ebből a receptből kihagyták a tojást, hogy egy kalória szegényebb változatot kapjanak. A receptből kimaradt a feketekávé is, mert az almához jobban illik a Calvados, amely egy almaborból készített, érlelt gyümölcspárlat. Calvados hiányában megteszi az Amareto vagy az almapálinka is, vagy ha egy alkoholmentes tiramisut szeretnénk készíteni, akkor egy sima almalé is megfelel.
Ha eredeti ízű tiramisu-t szeretnénk enni, fontos, hogy a babapiskótát ne áztassuk pépesre, mászkosra a kávéban vagy a likőrben. Aztán ami nagyon fontos, hogy csakis mascarpónét használjunk és soha ne helyettesítsük holmi zacskós habos szüleményekkel. A végeredmény pedig egy szépen szeletelhető sütemény és nem szétfolyós, kanállal ehető, elázott, masszaszerű valami. Jó tiramisut az éttermekben, cukrászdákban nehéz találni, mert kispórolják belőle a mascarponét, az állati eredetű tejszínt portejszínnel helyettesítik, meg különféle habkeményítőkel szerelik fel,kimarad a finom presszókávé amit Nescaféval helyettesítenek. Az ilyen tiramisunak műanyag íze van és nem élvezhető. Én jó minőségű olasz mascarponét használok, amely édesen tapad a szájpadláshoz, élvezetes az íze. A receptben alma is szerepel, mert most almaszezon van, ettől frissítő, üdítő hatása van. 30 perc alatt elkészül, pár órára a hűtőben kell hagyni, hogy jól lehűljön és az ízek összeérjenek.
Ajánlom, hogy mindjárt dupla adagot csináljatok, egyszerűen varázslatos, ahogy a neve is mutatja: feldobó hatása van!

Hozzávalók:
  • 1 kg alma
  • 50 db. babapiskóta
  • 1 citrom leve
  • némi darabos csokoládé
Krém:
  • 500 g mascarpone
  • 250 g natúr joghurt
  • 2 1/2 dl állati eredetű tejszín
  • 100 g porcukor
  • citrom héja
Az áztatáshoz:
  • 1 dl víz
  • 80 g cukor
  • 40 cl Calvados ( vagy almapálinka, vagy Amaretto likőr, vagy rum)
  • 60 cl alma lé
Díszítéshez:
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál porcukor
Elkészítése:
1. Készítsünk elő egy 20x26 cm tepsit, tálat.
2. Az egy deci vizet és a 80 g cukrot felforraljuk és egy percig főzzük. Levegyük a tűzről és kicsit kihűtjük, majd hozzáadjuk a Calvadost és az almalét.
3. A krémhez összekeverjük a mascarponet a porcukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot, a citrom reszelt héját. A tejszínt felverjük kemény habbá és óvatosan hozzákeverjük a krémhez. A hűtőbe hagyjuk kihülni.
4. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk és egy edényben a citromlevével  megdinszteljük. Az edényt fedjük le. Néhányszor keverjük meg. Amikor már megpuhult, nem kell szétfőzni, hagyjuk kihűlni.
5. A babapiskóta felét, egyenként belemártjuk az almás-Calvados lébe- nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd a megfelelő nagyságú tepsibe-tálba egymás mellé helyezzük hosszanti irányba. A tepsi alját teljesen fedjük be, ha szükséges vágjuk-törjük kettőbbe a babapiskótát.
6. Az alma felét tegyük a babapiskótára, majd a krém felét simítsuk rá, szórjuk meg reszelt étcsokoládéval. 
7. A babapiskóta másik felét szintén mártjuk, majd keresztirányba helyezzük egymás mellé.
Erre az alma másik felét, majd a maradék krém felét. Ezt megszórjuk reszelt csokival és végül simítsuk rá a többi krémet is. Rázogassuk meg, vagy ütögessük meg a tepsi alját, majd simítsuk el a tetejét egy habkártyával. Tegyünk rá fóliát és a hűtőben pihentetjük 3-4 órát, legjobb egy éjszakára a hűtőben hagyni.
Kockára vágjuk és közvetlenül a tálalás előtt ( nem előtte!) szitáljuk meg a kakaópor, porcukor és cimet keverékével. ( A klasszikus tiramisut csak finom kakaóporral szitáljuk). 
                                          Jó étvágyat!



 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen