Ezt a süteményt sokan ismerjük már régebbről, finom frissítő íze van az almától, puha és könnyű, mint a pehely. Olcsóbb sütik közé sorolnám és gyorsan el is készíthető. Szeretek a régi recepteken változtatni, hozzáadni vagy elvenni apró dolgokat, még finomabbá varázsolni őket. Imádom, amikor a konyhám egyik nap a vidám olaszos ízekre hangolódik, másnap a gazdag Provence illatok dominálnak, majd jönnek az egzotikus ázsiai specialitások, az indiai fűszerek, az ízes magyar és balkáni ételek sokasága gazdagítják a terítékemet. A mai receptet is egy kicsit magamhoz szabtam, szokásos kreatív ötletekkel gazdagítottam meg. A család el volt ragadtatva ettől a megszokott sütitől - új köntösbe öltöztetve. Ugyanis egy csodálatos csokis-rumos-tejszínes mártással és vaníliás jégkrémmel szolgáltam fel. Isteni volt!
Próbáljátok ki ti is, vidám sütkérezést! :)
Hozzávalók:
- 250 g puha vaj
- 150 g porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 kávés kanál fahéj
- csipetnyi só
- 5 tojás
- 125 g joghurt
- 250 g liszt
- 1 kávés kanál sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- 150 g darált mogyoró
- 750 g alma
- fél citrom leve
- 100 g cukor
Mártás:
- 3 dl tejszín
- 150 g étkezési csokoládé
- 2 kanál rum vagy pár csepp rum aróma
Elkészítése:
1. A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját tovább is szép habosra keverjük. Ezután jön a joghurt, a fél citrom leve. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral, majd a masszához szitáljuk és elkeverjük. A darált mogyorót is hozzáadjuk.
Tipp: A mogyorót legkönnyebben a sütőben tudjuk szép egyenletesen megpörkölni. Aztán tegyük egy tiszta konyharuhába, fogjuk össze a négy sarkát és a kezünkkel jól "gyúrjuk" meg. Így könnyen lejön a mogyoró héja.
2. Az almát hámozzuk meg, és szeleteljük fel kb. 1.5 cm kockára.
3. Az 5 tojásfehérjét felverjük a 100 g cukorral kemény habbá és lassan beleforgatjuk az almás masszába.
Lassan összekeverjük és egy 26 x 38 cm kizsírozott-lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeverős sütőben 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
4. A kihűlt süteményt felszeleteljük és porcukrot szitálunk a tetejére.
5. A mártáshoz felforraljuk a tejszínt és a felaprított csokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a rumot és simára keverjük. Minden szelet sütihez egy kanál mártást és egy vanília gombócot adunk.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen