Translate

Dienstag, 18. Oktober 2016

Kolač sa jabukama-jednostavan, omiljeni recept


Omiljena jesenja poslastica je svakako kolač sa jabukama. Veoma jednostavan recept iz zbirke recepata moje mame. Dugo ga pravim i svaki put drugačije miriše. U porodici ga svi podjednako volimo i nestane za jedan da, iako je sutradan još mekši, još sočniji. Sigurna sam da mnogi od vas poznaju ovaj recept, možda sa manjim izmenama. Ipak želim da zabeležim recept, bar da se podsetimo koliko savršen ukus može da ima ovaj kolač, koji se tako jednostavno priprema.
Sastojci:
  • 250 g butera ( može pola buter i pola mast)
  • 100 g šećera
  • 1 celo jaje
  • 2 žumanceta
  • 1 kafena kašika praška za pecivo
  • 3 kašike kisele pavlake
  • prstohvat soli
  • kora od limuna
  • 450 g brašna ( možda malo više, da testo bude glatko i lako za razvijanje)
Za fil:
  • 1-1,5 kg jabuke
  • 1 kafena kašika cimeta
  • 100 g šećera
  • 2 šake prezle ili mlevenog oraha
  • belance da se premaže kolač
  • malo mlevenog oraha sa šećerom da se pospe kolač
Priprema:
1. Ogulimo jabuke, naribamo i stavimo u jednu šerpu. Dodamo šećer i kuvamo dok se ispari saft od jabuka. Ako je jabuka slatka možemo dodati limunov sok i manje šećera.
2. Rernu uključimo na 180 stepeni.
jednu tepsiju otprilike 26x38 cm namažemo i pospemo brašnom.
3. Umutimo jaje, žumanca, šećer, so i buter. Dodamo ostale sastojke i umesimo. Testo podelimo na dva dela i razvijemo oklagijom. Stavimo u tepsiju i pospemo sa prezlom ili sa orasima. Ravnomerno poredjamo jabuku i pospemo sa cimetom koji smo pomešali sa malo šećera.
Razvijemo drugu polovinu testa i poklopimo jabuku. Belance malo umutimo sa viljuškom i premažemo kolač. Sa viljuškom malo izbodemo, pospemo sa orasima. Stavimo u zagrejanu rernu i pečemo dok kolač dobije zlatno žutu boju. Kad se ohladi isečemo i pospemo sa šećerom u prahu.
 
                                          Prijatno!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen