Márpedig én elhatároztam, hogy az én egyetlen öcsém születésnapjára ezzel a tortával kedveskedek neki és hát a családnak is. Mert ez a győztes torta, mert ez egy különleges torta. Az én öcsém is különleges, nagyon különleges. Ő több, mint én, ő több, mint mi, mert nekem és nekünk 23, pár azaz 46 kromoszómánk van. Neki azonban a 21 kromoszóma triplázódásával 47. Tehát több, mint nekem, nekünk, ezért több Ő tőlünk! Nem sajnáltam az időmet, az erőmet, sőt türelmem is volt bőven. Ici-picit változtattam az eredeti recepten. Kevesebb zselatint használtam. Aztán a konyhámat sem akartam átváltoztatni laboratóriumra és a különösebb kémiai részleteket is kihagytam. Mivel a konyhánkban nem található glukóz, ezért én mézet használtam. Invert cukor sem kell feltétlenül bele, megteszi a kristálycukor is. Hogy mennyire lesz zöld színű a torta, a tökmagolajtól függ. A torta elkészítése nemcsak idő és türelem igényes, hanem izgalmas élményekben is gazdagítja azt, aki fogyasztja. Ugyanis a torta összetevői egy csodálatos ízkombinációt alkotnak. Ha van lehetőségetek, próbáljátok ki, nagyon-nagyon megéri.
Jó sütögetést hozzá!
Hozzávalók (24 cm átmérő):
Tökmagos réteg:
- 75 g tökmag
- 50 g cukor
- 18 g víz
- 25 g tökmagolaj ( jó minőségű legyen)
- 70 g Callebaut fehér csokoládé ( vagy jó minőségű fehl csoki)
- 30 g ostya ( én édes fagyitölcsért használtam)
Zselatinmassza:
- 25 g zselatin
- 125 g víz
Málnazselé:
- 200 g málna ( én friss málnát használtam, de a fagyasztott is jó)
- 30 g cukor
- 25 g zselatinmassza
Tökmagos piskóta:
- 120 g tojás ( kb. 3 tojás-nagyságtól függően)
- 128 g cukor
- 1 csipet só
- 48 g joghurt
- 72 g liszt
- 3 g sütőpor
- 48 g mandulaliszt
- 58 g tökmagolaj
Fehér csokoládés mousse (olv. musz):
- 200 g tejszín (1)
- 1 vaníliarúd kikapart magja vagy egy csomag vaníliás cukor
- 40 g zselatinmassza
- 220 g Callebaut fehér csokoládé ( vagy más jobb fehér csoki)
- 480 g tejszín (2)
Tökmagos glazing:
- 25 g víz
- 50 g cukor
- 50 g méz ( glükózszirup)
- 33 g sűrített tej
- 20 g zselatinmassza
- 50 g fehér csokoládé
- 32 g tökmagolaj
Elkészítés:
1. A tökmagot 180-150 fokon pirítsuk, kb. 10-12 percig. Többször is keverjük meg, de legalább 3x.
2. A pirított tökmagot aprítsuk össze.
3. A vizet és a cukrot főzzük fel, majd ha elérte a 108 fokot (kb. amikor habzik már) adjuk a felaprított tökmaghoz és ismét aprítsuk össze.
4. Adjuk hozzá a tökmagolajat és turmixoljuk össze ismét.
5. Adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét és botmixerrel keverjük össze.
6. Adjuk hozzá a hántolt ostyát-nálam az apróra tördelt fagyitölcsért.
7. Simítsuk ki a sütőlemez aljára-sütőpapírra, majd fagyasszuk ki.
8. A vizet és a zselatint olvasszuk össze.
9. A málnát főzzük a cukorral, 1-2 percig forraljuk. Törjük át egy szűrőn.
10. Adjuk hozzá a zselatinmasszát és turmixoljük össze. Ezt a masszát is öntsük papírral bélelt tortaformába és fagyasszuk ki.
11. A piskótához keverjük ki a tojásokat, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a joghurtot. Majd a sütőporos lisztet és a mandulalisztet. Mandulalisztet úgy kapunk, ha a darált mandulát a kávédarálóban megdaráljuk. Olyan lesz, mint a liszt.
12. Végül adjuk hozzá a tökmagolajat.
13. Előmelegített sütőben 16ö fokon süssük kb. 20-25 percig.
14. A tejszínt (1) a vanília rúd magjával vagy a vaníliás cukorral forraljuk fel. Adjuk hozzá a zselatinmasszát.
15. Öntsük a fehér csokoládéra és keverjük össze, hogy a csoki olvadjon el. Hűtsük le langyosra.
16. A tejszínt (2) verjük fel keményre, majd lassan adjuk a fehércsokis krémhez és óvatosan keverjük össze.
17. A piskótát tegyük egy szép tálcára, tegyük köré a tortagyűrűt. Háztartási fóliát tegyünk a gyűrű köré. Öntsük a piskótára a krém 1/3 részét. tegyük rá a kifagyasztott pralinét (tökmagos réteg).
18. Kenjük le ismét a krém 1/3 részével és helyezzük rá a málnazselét.
19. Végül simítsuk rá a megmaradt krémet és tegyük legalább 2 órára hűtőbe.
20. A glazinghez a vizet, cukrot, a mézet és a sűrített tejet forraljuk fel. Adjuk hozzá a zselatinmasszát és a tökmagolajat. Jól keverjük össze.
21. Öntsük a torta tetejére és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
Jó étvágyat a tortához!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen