Translate

Mittwoch, 26. Oktober 2016

Jesenji osvežavajući tiramisu sa jabukama

Od jedne prijateljice italijanskog porekla sam saznala da naziv poznatog italijanskog deserta Tiramisu u prevodu znači: "povuci me gore", tj. "ponesi me" ili  "podigni me". Ispričala je da naziv dolazi zbog espresso-cafe i kakao praha jer oba sastojka sadrže kofein. Pošto kofein deluje kao stimulans, ovaj desert je dobio naziv Tiramisu.
Originalni tiramisu se pravi od baby-piškote, mascarponea, jaja, espresso-cafe i holandskog kakao praha, rum ili Amaretto. Danas postoje razne varijante ovog deserta, pa i sa sezonskim voćem. Moj recept je sa jabukama, zato sam izostavila kafu i koristila sam Calvados-vrsta žestokog pića od jabuke. Umesto Calvadosa može poslužiti i Amaretto ( ili rakija od jabuke). Naravno ako ćemo poslužiti deci, alkohol zamenjujemo sokom od jabuke.
Bitno je da piškotu ne potopimo u sok ili liker (kafu itd.), nego tek umočimo i odmah izvadimo. Zatim veoma je bitno da uzmemo dobar mascarpone, po mogućnosti italijanski. Slatka pavlaka mora biti životinjskog porekla, a ne prah iz kesice. U restoranima i u poslastičarnicama veoma je teško pronaći ukusni tiramisu, jer da bi što više uštedeli, umesto slatke pavlake i mascarponea, koriste praškove iz kesica, umesto aromatične espresso cafe koriste nescafe i naravno da je ukus deserta sintetički i ne može se nožem seći, nego se mora sa kašikom poslužiti toliko je piškota "pokisla" od tečnosti.
Ja obavezno koristim kvalitetan mascarpone, koji se kremasto-slatko zalepi za nepce i ima čaroban ukus, kao što italijani kažu: "tiramisu" ili "ponesi me"!
Sastojci:
  • 1 kg jabuka
  • 50 kom. piškota
  • sok od limuna
  • rendane čokolade za kuvanje
Krem:
  • 500 g mascarponea
  • 250 g jogurta
  • 2.5 dl slatke pavlake za penu (kravlje)
  • 100 g šećera u prahu
  • kora od limuna
Tečnost za natapanje:
  • 1 dl vode
  • 80 g šećera
  • 40 cl Calvados ( ili Amaretto, rum ili jabukovača)
  • 60 cl soka od jabuke
Za ukrašavanje:
  • 1 supena kašika kakao praha
  • 1/2 kafene kašike cimeta
  • 1 kafena kašika šećera u prahu
Priprema:
1. Pripremimo odgovarajuću tepsiju, posudu veličine 20 x 26 cm.
2. 1 dl vode i 80 gr šećera pomešamo i prokuvamo i ostavimo 1 minut da se kuva. Zatim malo ohladimo i dodamo Calvados i sok od jabuke.
3. Za krem pomešamo mascarpone sa šećerom u prahu i sa korom od limuna. Dodamo jogurt i pomešamo. Posebno čvrsto umutimo slatku pavlaku i dodamo u krem, oprezno pomešamo da ne lomimo suviše ulupanu slatku pavlaku. Ostavimo u frižideru.
4. Ogulimo jabuke, isečemo na tanke listove, stavimo u jednu veću šerpu. Dodamo sok od limuna i poklopimo sud. Izdinstamo jabuku, povremeno pomešamo. Kada je dovoljno mekana ( ne smemo prekuvati!) skinemo poklopac i ostavimo da se ohladi.
5. Polovinu piškote, komad po komad umačimo sa obe strane u sirup i odmah izvadimo. Slažemo  uzduž na dno posude. Ako je potrebno polomimo piškota na dva dela.
6. Polovinu izdinstane jabuke podelimo na piškotu, preko jabuke stavimo polovinu fila i pospemo krupno narendanom čokoladom. 
7. Isti postupak ponovimo još jednom. Piškote umačimo u sirup, ali sada ih slažemo popreko. Stavimo jabuku, polovinu fila, zatim rendanu čokoladu.
Na čokoladu stavimo ostatak fila, lepo poravnamo. Posudu malo podignemo i protresemo od sto da izadje vazduh i da se fil dobro slegne. Tiramisu pokrijemo folijom i ostavimo u frižideru, ne u zamrzivaču, nego u frižideru 3-4 sata, ali najbolje preko noći da odstoji.
Sutradan isečemo na kocke i tek pre služenja pospemo sa mešavinom kakao praha, cimeta i šećera u prahu. Ovu smesu stavimo u cetku da bismo jednako posipali preko fila. U ovaj recept smo stavili cimet zbog jabuke.
                                          Prijatno!
 




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen