Originalni tiramisu se pravi od baby-piškote, mascarponea, jaja, espresso-cafe i holandskog kakao praha, rum ili Amaretto. Danas postoje razne varijante ovog deserta, pa i sa sezonskim voćem. Moj recept je sa jabukama, zato sam izostavila kafu i koristila sam Calvados-vrsta žestokog pića od jabuke. Umesto Calvadosa može poslužiti i Amaretto ( ili rakija od jabuke). Naravno ako ćemo poslužiti deci, alkohol zamenjujemo sokom od jabuke.
Bitno je da piškotu ne potopimo u sok ili liker (kafu itd.), nego tek umočimo i odmah izvadimo. Zatim veoma je bitno da uzmemo dobar mascarpone, po mogućnosti italijanski. Slatka pavlaka mora biti životinjskog porekla, a ne prah iz kesice. U restoranima i u poslastičarnicama veoma je teško pronaći ukusni tiramisu, jer da bi što više uštedeli, umesto slatke pavlake i mascarponea, koriste praškove iz kesica, umesto aromatične espresso cafe koriste nescafe i naravno da je ukus deserta sintetički i ne može se nožem seći, nego se mora sa kašikom poslužiti toliko je piškota "pokisla" od tečnosti.
Ja obavezno koristim kvalitetan mascarpone, koji se kremasto-slatko zalepi za nepce i ima čaroban ukus, kao što italijani kažu: "tiramisu" ili "ponesi me"!
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 50 kom. piškota
- sok od limuna
- rendane čokolade za kuvanje
Krem:
- 500 g mascarponea
- 250 g jogurta
- 2.5 dl slatke pavlake za penu (kravlje)
- 100 g šećera u prahu
- kora od limuna
Tečnost za natapanje:
- 1 dl vode
- 80 g šećera
- 40 cl Calvados ( ili Amaretto, rum ili jabukovača)
- 60 cl soka od jabuke
Za ukrašavanje:
- 1 supena kašika kakao praha
- 1/2 kafene kašike cimeta
- 1 kafena kašika šećera u prahu
1. Pripremimo odgovarajuću tepsiju, posudu veličine 20 x 26 cm.
2. 1 dl vode i 80 gr šećera pomešamo i prokuvamo i ostavimo 1 minut da se kuva. Zatim malo ohladimo i dodamo Calvados i sok od jabuke.
3. Za krem pomešamo mascarpone sa šećerom u prahu i sa korom od limuna. Dodamo jogurt i pomešamo. Posebno čvrsto umutimo slatku pavlaku i dodamo u krem, oprezno pomešamo da ne lomimo suviše ulupanu slatku pavlaku. Ostavimo u frižideru.
4. Ogulimo jabuke, isečemo na tanke listove, stavimo u jednu veću šerpu. Dodamo sok od limuna i poklopimo sud. Izdinstamo jabuku, povremeno pomešamo. Kada je dovoljno mekana ( ne smemo prekuvati!) skinemo poklopac i ostavimo da se ohladi.
5. Polovinu piškote, komad po komad umačimo sa obe strane u sirup i odmah izvadimo. Slažemo uzduž na dno posude. Ako je potrebno polomimo piškota na dva dela.
6. Polovinu izdinstane jabuke podelimo na piškotu, preko jabuke stavimo polovinu fila i pospemo krupno narendanom čokoladom.
7. Isti postupak ponovimo još jednom. Piškote umačimo u sirup, ali sada ih slažemo popreko. Stavimo jabuku, polovinu fila, zatim rendanu čokoladu.
Na čokoladu stavimo ostatak fila, lepo poravnamo. Posudu malo podignemo i protresemo od sto da izadje vazduh i da se fil dobro slegne. Tiramisu pokrijemo folijom i ostavimo u frižideru, ne u zamrzivaču, nego u frižideru 3-4 sata, ali najbolje preko noći da odstoji.
Sutradan isečemo na kocke i tek pre služenja pospemo sa mešavinom kakao praha, cimeta i šećera u prahu. Ovu smesu stavimo u cetku da bismo jednako posipali preko fila. U ovaj recept smo stavili cimet zbog jabuke.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen