Translate

Montag, 3. Oktober 2016

Citromos-almás cake

Imádjuk a citromos cake-et (kejk :) ). Frissítő íze van és annyira lágy, hogy szinte olvad a szájban. Amikor a fiam óvodás- és iskolás korában részt vett a baráti szülinapokon vagy más iskolai ünnepségeken, különböző cake-ek voltak felszeletelve. Nem mondom, az elejében kicsit rácsodálkoztam, hogy: Csak egy egyszerű cake-et meg fonott kalácsot kínálnak a gyerek szülinapjára? Idővel azonban beláttam, hogy sokkal praktikusabb és egészségesebb is, mint a nehéz- krémes-habos-fondánbevonatú torták. Azt tapasztaltam, hogy a gyerek szívessebben elfogyaszt egy szelet citromos vagy csokis cake-et, mint egy szelet krémes-margarinos tortát, mert sokkal egyszerűbb-kézzel is ehető.
Biztosan tudjátok ti is mennyire fel tudja dobni a kávét vagy a teát egy szelet citromos-, csokis-, vagy bármilyen finomabb cake. Mmmmm, mennyei. :)
Ehhez a sütihez szinte minden hozzávaló megtalálható a konyhában és gyorsan el is készíthető.
Próbáljátok ki ti is és kívánok hozzá vidám sütkérezést! :)

Hozzávalók:
30 x 10 cm cake sütő (esetleg püspökkenyér sütő)
  • 200 g vaj
  • 1 vaníliás cukor
  • 120 g porcukor
  • 2 citrom reszelt héja és leve
  •  csipetnyi só
  • 4 tojás sárgája
  • 4 tojás fehérje
  • 80 g cukor
  • 250 g liszt
  • 1 kávés kanál sütőpor
  • 100 g meghámozott és 1 cm alma kockák ( kb. egy alma)
A tetejére:
  • 120 g alma meghámozva és negyedekre szelve ( kb. 2 alma)
Glazúr:
  • 2 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 40 ml almalé ( egy stampedli)
  • 50 g porcukor
  • 2 evőkanál zöldcitromlé
  • vékony csíkokban zöldcitrom héja
Elkészítése:
1. Előkészítünk egy 10 x 30 cm cakeformát, kizsírozzuk és lisztezzük vagy kibéleljük sütőpapírral.
2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a légkeverős sütőt 140 fokra.
3. A vajat, a vaníliás cukrot, porcukrot, a sót, a citrom reszelt héját és levét robotgéppel habosra keverjük. Egyenként hozzá keverjük a 4 tojássárgáját.
A 4 tojásfehérjét keményre felverjük a 80 g cukorral és hozzáadjuk a masszához. A lisztet összekeverjük a sütőporral és beleszitáljuk a keverékbe, hozzáadjuk az alma kockákat és összekeverjük. Belesimítjuk a cakeformába.
4. A meghámozott almanegyedeket hosszában késsel bevagdossuk, vigyázunk, ne vágjuk be túl mélyre és helyezzük a tészta tetejére. Kissé nyomjuk a tésztába, kb. az alma fele maradjon a tészta felett.
Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.
Glazúr:
1. A baracklekvárt ha szükséges törjük át egy szitán és keverjük össze az almalével, majd forraljuk fel. A sütőből kivett meleg cake-et kenjük meg ezzel a  barack-almaíz mázzal. Ne nyomjuk túlságosan rá az ecsetet, hanem inkább simogassuk a tetejét. használjuk el az egész glazúrt.
2. A porcukrot keverjük el 2 evőkanál zöldcitromlével. Ezzel a finom mázzal vonjuk be a cake tetejét. Időközönként kicsit várjunk, amig kissé "megköt" a glazúr és folytassuk tovább a műveletet, amíg el nem fogy a citrommáz.
Végül szórjuk meg vékony zöldcitrom csíkokkal.
                                       
                                           Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen