Translate

Samstag, 13. August 2016

Bela čoko-karamel torta, obavezno morate probati


Htela sam za taj specijalan dan napraviti izuzetno ukusnu i lepu tortu, zato sam se odlučila za ovaj recept. Tortu sam pravila sa velikim strpljenjem i sa puno ljubavi za rodjendan mog najstarijeg sina. Velika sam pristalica zdrave hrane i BIO proizvoda, zato se trudim da što manje koristim veštacke prehrambene boje i veštačke arome. Ako je karamel torta, onda treba da ima ukus karamela, zato osim bele čokolade, koja se jako dobro karamelizuje, nisam koristila nikakve druge sastojke za fil. Količinu šečera za karamel možete sami odrediti u zavisnosti da li više volite sladju ili manje sladju varijantu. Torta je imala slatko - gorki ukus karamele sa svilenkastom pozadinom slatke pavlake, veoma lagana i ukusna. Izgledala je svečano, jednostavno-elegantno, jedinstveno.
Ako ste rešili da napravite i vi jednu ovakvu tortu za vaše najmilije, nećete pogrešiti. Želim vam dobro raspoloženje dok je budete pravili i puno srećnih momenata dok je budete jeli sa vašom porodicom ili sa prijateljima.

Potrebno za tortu prečnika 24 cm:
Za biskvit koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
Za fil:
  • 1250 ml kravlje slatke pavlake
  • 500 g šećera
  • 330 g bele čokolade
Pripremanje:
1. Rernu zagrejemo na 180, sa ventilatorom na 160 stepeni.
Mikserom ulupamo žumanca, boja da bude svetla. Belanca ulupamo zajedno sa šećerom, ne da bude sasvim tvrd sneg, nego da liči više na gustinu pavlake. Polako pomešamo ove dve smese i postepeno dodamo brašno i oprezno pomešamo. Na dno kalupa stavimo papir za pečenje kolača, stavima smesu i pečemo u zagrejanoj rerni.
2. Za fil prokuvamo slatku pavlaku i sklonimo sa strane-ne treba ohladiti.
Šećer za karamel stavimo u veći i duboki sud.
Stalno mešajući ostavimo šećer da se karamelizira. Kada se sav šećer istopio, oprezno sipamo malo slatke pavlake u karamel. Pazimo jer mleko hoće da izadje iz šerpe, jer je karamel jako vreo, a slatka pavlaka ima nižu temperaturu.
Zbog toga treba uzeti veliku posudu. U nekoliko navrata dodajemo slatku pavlaku. Kada je masa glatka, skinemo sa vatre i dodamo belu čokoladu. Izmešamo i ostavimo da se ohladi. Kada je mlaka, možemo ostaviti u frižideru da prenoći.
3. Sutradan izvadimo fil iz frižidera i umutimo mikserom na najmanjoj brzini minut-dva.
Posle povećamo brzinu miksera i umutimo fil da bude kao pena. Ne smemo dugo mutiti. Ako bismo dugo mutili, fil bi postao vodenjast i izdvojila bi se masnoća od slatke pavlake.

Fil podelimo na 3-4 dela, u zavisnosti na koji način želimo ukrašavati tortu.
4. Ohladjenu piškotu presečemo na 3 dela sa dugačkim, oštrim nožem. Punimo sa penasto umućenim karamel filom.
Spolja sa strane i gore takodje namažemo sa filom.
Po želji možete da ukrasite.







 Prijatno!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen