Translate

Sonntag, 21. August 2016

Langoš -pravi madjarski langoš, najukusniji sa kefirom ili jogurtom

 Veoma rado se prisećam detinjstva, kada je moja baka pekla langoš ne vreloj masti u letnjoj kuhinji. Namazala još vruć langoš sa mileramom i toliko je bila velika da sam sa obe ruke morala da ga držim. Tako je bio ukusan, da smo i ruke polizali...
Ja takođe pravim langoš onako kao moja baka, ali ipak sa malom izmenom. U testo dodam kefir ili jogurt i tako testo može da se sačuva u frižideru. Sutradan se može peći, pa i do nedelju dana može ostaviti u frižideru i peći, ukus je fenomenalan. Kod mene ne stoji dugo, sve se pojede.
Testo se napravi za desetak minuta, pečemo u vreloj masti, jer tako je originalno, tako je najukusnije. Ne upija mast! Sa spolja je hrskavo, unutra je mekano, baš kao kod moje bake i neodoljivo lepo miriše. Isplati se isprobati recept!

 Potrebno je:
  • 1 kg brašna
  • 2 jaja
  • 350 g kefir ili jogurt
  • 1 supena kašika soli
  • 4 dl mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca (42-50 g)
  • 1 kafena kašikica šećera
  • svinjska mast za pečenje (oko 300-400 gr)
Pripremanje:

1. Mleko malo zagrejemo, dodamo šećer i izmrvljeni kvasac. Ostavimo oko 10 minuta da naraste.
2. U jednu veću činiju prosejemo brašno, dodamo so i pomešamo. Napravimo na sredini udubljenje, stavimo jaja, kefir ili jogurt i kvasac u mleku. Sa rukom pomešamo. Dobićemo lepljivo testo, dobro ga izradimo sa rukom. Prekrijemo sa čistom krpom.
3. Ostavimo jedan sat da odstoji na toplom mestu. Testo možemo ostaviti i za sutradan, tada ga prekrijemo sa providnom folijom.
4. Pre pečenja još jednom dobro izradimo sa rukom, bez brašna.
5. U jedan teflon tiganj ili šerpu stavimo dosta masti i zagrejemo. Dobro namastimo ruke i kidamo od testa po malo parče, nešto manje od teniske lopte. Prstima razvučemo ili između dlanova napravimo krug debljine malog prsta - ili po želji.
6. U vreloj masti ispečemo. Mast treba da se peni. Sa viljuškom probušimo langoš, da bi sprečili da se stvaraju mehurići, da ne bi prskalo. Okrenemo i na drugu stranu.
7. Pečene langoše stavimo na papirne salvete.
Služimo sa kiselom pavlakom, sa rendanim sirom. Mi volimo sa belim lukom takođe. Nekoliko čena belog lika izgnječimo, izmešamo sa 2-3 kašike maslinovog ulja, posolimo i sa tim premažemo vreli langoš.



                                                                    
                                                           Prijatno!

1 Kommentar: