Translate

Sonntag, 7. August 2016

Citromos fokhagymás csirke


Ez az igazi nyári étel a mediterrán konyha jellegzetes képviselője. A citrom, fokhagyma és kakukkfű a nyár, a tenger illatát idézi. Angliában a kakukkfű a bátorság, az istenenk kedvencének szimbóluma volt és a hölgyek lavagjaik vállszalagjára kakukkfűvet himezteg a bátorítás jelképéül. Azt tartották, hogy a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt a mai orvostudomány be is bizonyította.
A kakukkfű tea segít a torokfájás, köhögés enyhítésében, gyulladásgátló és vizelethajtó, emésztési panaszokra is jó hatása van, azonkívűl a menstruációs fájdalmakat is csökkenti. Illóolaja nyugtató, erősítő hatású, fertőtlenít,  a betegszobában mindenképpen előnyös használni. Jót tesz influenza és megfázás esetén, azonkívül serkenti az erotikus késztetést. Illóolaj formájába érdemes használni.
A konyhában húsok, gombák, paradicsomos alaphoz illik. Különféle pesztókhoz, tésztákhoz, fűszeres túrókhoz és mindegyik mediterán recepthez használjuk. A semlegesebb zöldségeknek nagyon jó karaktert kölcsönöz, pl. a krumplihoz vagy cukkinihez nyugodtan adhatunk pár ágacska kakukkfüvet.

Hozzávalók 6 személyhez:
  • 1200 g csirkecomb filézve ( egy jó kilónyi)
  • 1 fej fokhagyma
  • egy csokor friss kakukkfű
  • 3 citrom
  • olívaolaj
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors
 Elkészítés:
1. A sütőt előre bemelegítsük 160 fokra. A combfiléket vágjuk félbe, sózzuk és borsozzuk. Egy magas falú tepsibe rakjuk egymás mellé. A fokhagymát gerezdjeire szedjük és pucolatlanul a hús közé rakjuk. Mindegyik citromot 8 részre vágunk és a hús közé helyezzük. A kukukkfű leveleit lehúzzuk a száráról és megszórjuk vele a húst.
2. Locsoljuk meg az olajjal és kezünkkel rendezzük el a húst és fűszereket a tepsiben.
Locsoljuk meg a fehérborral is. Sózzuk, borsozzuk meg kissé. Fedjük le alufóliával és kb. 1 órára tegyük az előmelegített sütőbe.
3. Vegyük ki a sütőből, vegyük le a fóliát.
A húsokat forgassuk meg, a levét pedig szűrjük le egy kissebb edénybe. A húst tegyük vissza a sütőbe és 200 fokon süssük szép aranysárgára, ropogósra. A sült-lét forraljuk fel és lassan főzzük 5 percig, hogy kicsit besűrűsödjön. A fokhagymát a szitán keresztül nyomkodjuk ki és adjuk a szószhoz, amelyet majd a tálaláskor használunk.
Krumplipüré, párolt rizs, különféle saláták illenek hozzá.



Jó étvágyat!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen