Translate

Montag, 8. August 2016

Slatki kupus sa piletinom-jednostavno i lagano letnje jelo, bez zaprške/dijetalno


Moja porodica jednostavno obožava slatki kupus sa piletinom po ovom receptu. Pre svega jelo nije masno. Lagano je, jer je bez zaprške i jedna porcija sadrži samo 690 kcal, zbog toga je optimalna za dijabetičare i za one koji su na dijeti. Inače je poznato svima da je kupus prava riznica vitamina i minerala. On sadrži C-, A-,B-vitamin, kao i minerale: kalcijum, gvoždje, fosfor...Kupus je odličan u lečenju zatvora-reguliše probavu i uopšte veoma je zdrav i odličan je profilaks protiv bolesti želudca. Sprečava stvaranje tumora na disajnim organima, na grudima i na jajnicima. Neka istraživanja su pokazala da uspešno može lečiti rak. On je odličan antioksidans jer čisti krv, eliminiše štetne materije iz ćelija. Povoljno utiče na rad srca i na nervni sistem itd.
Pored kupusa i paradajz, šargarepa su veoma zdrave, tako da sa pravom možemo ovo jednostavno letnje jelo nazvati pravom vitaminskom bombom. Probajte i vi!
Potrebno za 4 osobe:
  • 500 g krompira
  • 300 g šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica kupusa (500 g)
  • 4 paradajza
  • 2 štangle celera (stabiljke)
  • 1 pile
  • 2 kašike ulja
  • so i biber
  • 1/2 litar supe od kocke
  • malo šećera
  • malo limunovog soka
Ovako se priprema:
1. Očistimo krompir i šargarepu i isečemo na kocke. Luk očistimo i isečemo na sitne kocke, a stabiljke celera na oko 2 cm. Tanko isečemo kupus, paradajz na kocke.
2. Sa piletine skinemo kožu i tako oslobadjamo se velike količine masti, a meso će bolje upiti arome začina i zeleniša. Isečemo na komade i na vrelom ulju ispečemo meso da porumeni. Posolimo, pobiberimo i kada je meso dobilo zlatnu boju izvadimo iz ulja i ostavimo sa strane.
3. Ulju dodamo luk, zatim celer i šargarepu i sve zajedno dinstamo 2-3 minuta. Dodamo kupus i opet dinstamo 2-3 minuta, zatim dodamo krompir i paradajz. Dolijemo supu, posolimo i pobiberimo.
Poredjamo piletinu i poklopimo poklopcem. 
Na laganoj vatri kuvamo oko 30 minuta, tek da ključa. S vremena na vreme oprezno pomešamo, ako je potrebno dolijemo malo vode. Po ukusu dodamo sok od limuna i malo šećera.
Služimo sa svežim belim hlebom.






 Prijatno!
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen