Translate

Donnerstag, 11. August 2016

Kocke sa nadevom od maka i sira - sa jabukama

Kad sam prvi put čitala ovaj recept, odmah mi je bilo jasno da je to savršen kolač za sve one, koji su ljubitelji domaćeg ukusa maka, svežeg sira i jabuke. Sećam se onog divnog mirisa iz bakine kuhinje kada je pekla štrudle sa makom, sa jabukama ili sa svežim sirom, jedva smo dočekali da ih izvadi iz rerne. U ovom kreativnom receptu ova tri sastojka su jednako zastupljeni. Mak, svež sir i jabuka su u savršenoj harmoniji-3 u 1.
Kolač se lako priprema, nije skupa, ali je veoma ukusna, zato preporučujem svima, koji su ljubitelji slatkiša. Želim vam puno veselja i zadovoljstva dok budete spremali ovaj kolač i naravno uživajte posle u njemu sa vašim najmilijima.
Potrebno (za tepsiju od 28x36 cm): 
  • 500 g brašna
  • 2 ravne kafene kašike praška za pecivo
  • 130 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 140 g maslaca
Za fil:
  • 800 g svežeg sira (bez soli!)
  • 150 g šećera + 4 kašike šećera
  • 200 ml hladne slatke pavlake
  • 1 vanilin šećer
  • kora od jednog limuna
  • 4 jaja
  • 2 kašike gustina
  • 200 g mlevenog maka
  • 800 g jabuka
Pripremanje: 
1. Od svih sastojaka napravimo testo, ako je potrebno dodajmo par kapi vode. Testo treba da je mrvičasto. Tepsiju namažemo sa mašću i malo više od 1/2 testa stavimo u njega. Izmedju dlanova malo pritisnemo i tako komad po komad poredjamo u tepsiju i rukom malo pritisnemo. 
U ostatak testa dodamo 2 kašike mlevenog maka i ostavimo u frižideru.
2. Sitan sir ako je potrebno dobro izgnječimo sa viljuškom da bude kremast, dodamo šećer, vanilin šećer i izrendanu koru od limuna. 
Posebno umutimo 4 jajeta su 4 kašike šećera. Kada je smesa već dovoljno gusta dodamo 2 kašike gustina ( krz sito da ne budu grudvice) i sjedinimo sa sirom. 
Ulupamo slatku pavlaku, kada je čvrsta dodamo smesi od sira i jaja. Oprezno pomešamo. 
3. Smesu podelimo na dva dela, u jedan deo dodamo mleveni mak i polako pomešamo. Drugi deo ostavimo tako.
4. Testo u tepsiji stavimo u unapred zagrejanu rernu od 180 stepeni, rerna sa ventilatorom 160 stepeni i pečemo oko 12 minuta. 
5. Dok se kora peče ogulimo jabuku i isečemo na četvrtine. Ako su jabuke tvrde ne mogu se dobro ispeći, zato još ranije možemo skuvati, ali nikako prekuvati. Treba da ih dobro ocedimo, ako koristimo jabuke iz kompota. 
Kada je kora gotova, ostavimo malo da se ohladi i poredjamo jabuku na nju. Preko prelijemo fil sa makom, zatim preko toga ostatak fila bez maka.

Ostatak testa sa makom izmrvimo preko cele tepsije ( može i da se renda).
Kolač vratimo u rernu i ostavimo 50-55 minuta na istoj temperaturi (180 ili 160).

Ostavimo da se ohladi. Kada se sasvim ohladio isečemo oštrim nožem na željenu veličinu.






 I sa kompotom od jabuke je veoma ukusan.

Prijatno!
 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen