Translate

Montag, 8. August 2016

Piletina sa belim lukom i limunom

Ako hoćete da uživate u ukusu i mirisu Mediterana, onda obavezno isprobajte ovaj jednostavan recept na kreativan način. Maslinovo ulje, beli luk, limun i naravno sveži timijan garantuju harmoniju ukusa i daju posebnu eleganciju piletini. Jelu daje pikantni ukus i neutrališe masnoću.
Sveži timijan možete veoma jednostavno uzgajati u vašem vrtu ili na balkonu u saksiji. Nekoliko grančica ove lekovite biljke dovoljno je da obogati ukus jela od mesa, od pečurki, paradajza itd. U staroj Grčkoj, pa i u Engleskoj, timijan je bio simbol viteštva, "miljenik bogova", pa su i Grkinje i Engleskinje koncem izvezli timijan na odeću svojih muževa-vitezova u znak hrabrosti. Thymus na grčkom znači hrabar i smatrali su da timijan produžava život. Drevni narodi su mnogo više znali o timijanu, nego mi danas i lekari su ga koristili kao najmoćniji antiseptik protiv bakterija. Znamo da smiruje kašalj i pomaže protiv prehlade i influenze, osim toga potpomaže varenju, ublažava bolne menstruacije. Etarsko ulje timijana je savršeni antiseptik i preporučuje se u bolesničke sobe. Smiruje, opušta, pospešuje erotsku fantaziju itd. Timijan ima veliku količinu gvoždja, kalcijuma i posebno vitamina A.
Potrebno za 6 osoba:
  • 1200 g bataka bez kostiju
  • 1 glavica belog luka
  • jedna veza svežeg timijana
  • 3 limuna
  • maslinovo ulje
  • 1 dl belog vina
  • so, biber
Pripremanje:
1. Rernu uključimo na 160 stepeni. File od bataka presečemo na pola, posolimo o pobiberimo i poredjamo u dublju tepsiju. Limun presečemo na 8 delova, češnjeve glavice belog luka razdvojimo i ne treba ih čistiti. Listiće timijana skinemo sa grančica. Ove začine i maslinovo ulje pomešamo sa mesom i rasporedimo po tepsiji.
2. Preko prelijemo belim vinom, još jednom posolimo, pobiberimo.
Prekrijemo alu-folijom i stavimo u rernu oko 60 minuta.
3. Izvadimo iz rerne, skinemo foliju.
Saft iz tepsije preko cetke izručimo u jednu šerpicu, meso okrenemo i vratimo u rernu na 200 stepeni. Ostavimo da meso porumeni. Češnjeve belog luka preko cetke iscedimo u saft od pečenja i prokuvamo, kuvamo još oko 5 minuta na laganoj vatri.
Kada je meso gotovo, prelijemo sosom. Služimo uz krompir-pire, ili rižom sa raznom svežom salatom.


Prijatno!



  




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen