Translate

Sonntag, 21. August 2016

Friss túrókrém torta áfonyával, vagyis a bogyós gyümölcsök királyával-mert ennyire egészséges az áfonya



Környezetemben ahol élek, azt hiszem az eper mellett az áfonya a legkedveltebb gyümölcs. Nem véletlenül, mert azok, akik tudatosan táplálkoznak tudják, hogy a spenót és a tengeri lazac mellett az áfonya az az étel, melyeket, ha rendszeresen fogyasztunk, megváltoztatják az életünket.
Rendkívül ízletes és bármennyire is apró, nagyon egészséges és óriási tápértéke van. Rengeteg betegség ellen véd, mert minden más gyümölcsnél és zöldségnél hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz. A kutatások megerősítették, hogy egy adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint 5 adag sárgarépa, alma, sütőtök vagy brokkoli. A legtöbb antioxidáns és ezzel a legegészségesebb áfonya, az organikusan termesztett (BIO) áfonya. Az áfonya többek között segít a szív és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, az Alzheimer-kór, a szürkehályog kialakulásának megelőzésére. Az indiánok többek között hasmenés kezelésére is használták.
Friss, egészséges és élénk színű áfonyaszemeket válasszunk vásárláskor. Rázzuk össze a szemeket, ha a bogyók szabadon mozognak, akkor frissek és egészségesek.
Ezt a tortát azért kedveljük, mert rendikül frissítő ereje van és nem túl édes. Nagyon egyszerű az elkészítése, szép és mutatós, vendégváró torta szerepét is betöltheti.
Próbáljátok ki ti is és vidám, kreatív sütkérezést kívánok mindenkinek!

 Hozzávalók:
  • egy 24 cm átmérőjű sima piskóta
  • 500 g áfonya
  • 500 g friss (krém) túró
  • 200 ml áfonyás joghurt
  • 100 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor
  • 400 ml állati eredetű tejszín
  • 8 zselatin lapocska
Elkészítése:

1. Én egy 1 pikótalapot sütöttem 3 tojásból és csak alapként használtam fel, a krémre nem tettem piskótalapot. 
 De 4 tojásból is süthetjük, 2 lappal dolgozva, 1 alap és 1 lefedni a tortát. Amikor kihűlt vízszintesen ketté vágjuk a lapot. Ha 2 lappal dolgozunk a tortának jobb lesz a tartása és könnyebben lehet kezelni, felszeletelni.
2. Az áfonyát átválogatjuk és megmossuk, hagyjuk lecsepegni.
A túrót összekeverjük a cukorral és a citrom héjával. Hozzáadjuk az áfonya joghurtot.
3. Az alap piskóta köré helyezzük a tortakarikát. A lapot meglocsoljuk áfonya szörppel vagy megkenjük áfonya lekvárral-áfonya ízzel. Egyenletesen megszórjuk az áfonyaszemekkel.
4. 200 ml tejszínt felverjük kemény habnak. A zselatin lapocskákat az utasítás szerint készítsük el (beáztatni hideg vízben, kinyomkodni a vizet és felolvasztani). A felolvasztott zselatint először 3-4 kanál túrókrémmel keverjük ki és csak utána adjuk a túróhoz. Tegyük 3-4 percre a hűtőbe (ha szükséges), majd lassan és apránként keverjük hozzá a tejszínhabot.

5. Az áfonyával beborított tortalapra símítsuk rá a krémet és tegyük hűtőszekrénybe 3-4 órára. Legjobb eredményt akkor érünk el, ha egy éjszakára a hűtőben hagyjuk.
6. A megmaradt 200 ml tejszínt felverjük keményre. Levegyük a tortagyűrűt és bevonjuk a torta oldalát és tetejét a habbal.
A megmaradt áfonyával díszítsük tetszés szerint.
A képen látható csokoládé díszítés nagyon egyszerű. Felolvasztjuk vízgőz felett a jó minőségű csokoládét, majd lehűtjük és a még folyékony csokoládémasszát egy műanyag zacskóba töltjük. Levágjuk az egyik sarkát és egy megfelelő nagyságú sütőpapírra mintát rajzolunk. Amikor megdermedt a tortát bevonjuk vele és lehúzzuk a papírt róla.








                                                            Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen