Translate

Dienstag, 23. August 2016

Lángos-tökéletes, kivül ropogós, belül puha és nem szívja magába a zsírt


A lángost azóta ismerem, mint a kenyeret. Hogy is ne, hiszen gyermekkoromban még otthon a kemencében sütötték a háziasszonyok a kenyeret. Akkora kenyereket sütöttek, mint a kocsi kereke és az egy hetes kenyér is foszlós, friss volt. Ha jól emlékszek, nagymamáim 4-5 naponta sütöttek kenyeret és a kenyér mellett mindig sült lángos is. A megkelt kenyértésztából levágtak egy darabot, kézzel kinyújtották és a kemence első részébe dobták. Szerintem a neve is onnan ered, a lángról. Alig vártam, hogy kisüljön a finom lángos. Egy "lapátnyi" piros, illatos lángos. Reggelire ettük. Tányér se kellett hozzá, mert a lángos maga volt a tányér. Arra a lángos-tányérra került a finom házi tejföl, fokhagyma. Csak úgy kézzel tépte nagymamám darabokra a lángost és szétosztotta a család közt. "Vigyázz, nehogy letörje a lángos a kezed!", mondták akkoriban a tejfölös- vagy csak sima lángost majszoló gyerekeknek az utcán. Valóban nagy volt a lángos mérete, volt aki kettőbbe hajtotta, úgy talán bátrabban bánt vele.


Ma már esetleg csak hobbyból sütnek otthon kenyeret elektromos sütőben. Ezért a lángost is másképpen,  zsírban sütik. Ilyen recept-olyan recept, lángossütők az utcákon, de a lángos íze nem olyan, mint nagymama lángosa volt. Mégis, az itt leírt recept szerint sütött lángosnak nagyon finom íze van. Forgatom a számban a lángost és pillanatokra, mintha a nagymama lángosába haraptam volna...
Pedig tudom, olyan lángost nem süt már senki, mint a nagymama.
Ez a tészta azonban nem szívja magába a zsírt, ropogós és még másnap is süthető, csak egy háztartási fóliával csomagoljuk be. Másnap gyúrjuk át és már süthető is.
 Itt a hozzávalók: 
  • 1 kg liszt
  • 1 kocka élesztő
  • 2 tojás
  • 350 g kefir vagy joghurt
  • 1 evőkanál só
  • 400 ml tej
  • 1 púpozott kávéskanál cukor
  • bőven zsír vagy olaj a sütéshez
Így készítsük:
1. Langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni az élesztőt. 
Addig szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót és keverjük össze. A közepén csináljunk bemélyedést és tegyük bele a tojást, a kefirt, majd az élesztős tejet. Kézzel gyúrjuk össze, ha ragad is ne adjunk hozzá több lisztet. Ha jól kigyúrtuk, takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Egy órát hagyjuk kelni, de süthetjük másnap is. Akkor takarjuk le fóliával és tegyük a hűtőbe. 
2. Gyúrjuk át sütés előtt még egyszer a tálban, liszt nélkül. 
Egy teflon serpenyőbe (magasabb falú legyen) vagy egy lábasba tegyünk bőben zsírt. Olajon is süthetjük, de zsíron az igazi! 
A kezünket jól bezsírozzuk és szakítunk a tésztából kicsit kisebb darabot a teniszlabdánál. Kör alakúra szétnyomkodjuk, széthúzzuk, de azért ne legyen a közepe se túl vékony. A forró zsírba tesszük és a villával megszúrkáljuk kissé, hogy ne hólyagozzon fel sülés közben. 
Ha szép pirosra sült, fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük szép pirosra. Szedjük ki egy papírtörlőre.
3. A fokhagymagerezdeket apróra vágjuk vagy egy fokhagymaprésen áttörjük és 2 kanál olívaolajat adunk hozzá. Kevés sóval ízesítjük és jól összekevrjük. Ezzel megkenjük a meleg lángost.
Tejfölel, sajttal tálaljuk. Van aki a fokhagymát kihagyja. Ízlés azerint fogysszuk még melegen.











Jó étvágyat!
 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen