Translate

Sonntag, 21. August 2016

Torta od svežeg sira i jogurta sa borovnicom - osvežavajuća poslastica sa voćem, koje je najbogatiji izvor antioksidanata

Statistike pokazuju u ovom području gde živim, da pored jagode, borovnica je najomiljenije voće. Oni koji svesno biraju hranu, znaju šta je najbolje, šta je najzdravije za organizam, za telo i za očuvanje zdravlja. Promenićemo život, ako pored spanaća i lososa redovno konzumiramo i borovnicu. Ove male, ukusne bobice veoma su zdrave i jedna porcija borovnice sadrži toliko antioksidanta, kao 5 porcija šargarepe, jabuke, bundeve ili brokolija. Štiti nas od mnoge bolesti, usporava proces starenja, poboljšava funkciju vida, štiti od bolesti srca i krvotoka, zaustavlja početne faze karcinoma, štiti od nastanka šećerne bolesti, štiti od Alzheimer-bolesti itd. Drevni narodi-Indijanci su koristili borovnicu kao lek protiv mnogih oboljenja.
Kod kupovine treba da obratimo pažnju da voće bude sveže i zdravo. Malo potresemo posudu sa borovnicom i ako se bobice bez smetnje pomeraju znači da su bobice zdrave.
Moja porodica obožava ovu tortu, jer je osvežavajuća i nije suviše slatka. Veoma lako i jednostavno se priprema, ako je lepo ukrasimo može poslužiti i za svečanije prilike.
Probajte da je napravite po ovom receptu i želim vam veseli i kreativni rad u kuhinji, a posle uživajte u fantastičnim ukusima!
Sastojci:
  • 1 tanja, obična piškota 24 cm prečnika
  • 500 g borovnice
  • 500 g svežeg krem sira
  • 200 ml jogurta sa borovnicom
  • 100 g šećera ( ako volite slađu možete više šećera staviti)
  • kora od 1limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 400 ml slatke pavlake
  • 8 listića želatina
  Pripremanje:
1. Ja sam napravila jednu običnu piškotu od 3 jajeta za podlogu. Gore na fil nisam stavila piškotu, ali ako želite možete napraviti i za gore. 
Ako gore na fil stavite jednu tanju koru, lakše se može seći i poslužiti torta. U tom slučaju napravite piškotu od 4 jajeta i kad se ohladi, presecite je na pola. Tako ćete dobiti donju i gornju koru.
2. Borovnicu izbiramo, operemo i ostavimo da se osuši.
Sir pomešamo sa šećerom i sa korom od limuna. Dodamo jogurt od borovnice i pomešamo.
3. Piškotu stavimo na jednu tacnu za torte i oko nje stavimo obruč za torte. Koru možemo premazati sa džemom ili sirupom od borovnice. Preko stavimo jednu polovinu borovnice.

4. 200 ml slatke pavlake čvrsto ulupamo. Listiće želatina prema uputstvu pripremimo ( potopimo u hladnu vodu, iscedimo i zagrejemo). U tečni želatin dodamo 3-4 kašike krema od sira, dobro izmešamo i dodamo masi od sira. Sve dobro pomešamo i ako je potrebno ostavimo u frižideru 3-4 minuta. Na kraju polako i postepeno umešamo ulupanu slatku pavlaku.
5. Ovako pripremljen fil stavimo na koru sa borovnicom i ostavimo u frižideru 3-4 sata, najbolje je ostaviti da prenoći u frižideru.
6. Ostatak slatke pavlake-200 ml ulupamo sa vanilin šećerom. Skinemo obruč sa torte i premažemo tortu sa ulupanom slatkom pavlakom.
Ostatak borovnice poređamo gore na tortu.
Ja sam oko torte stavila ukras od čokolade, koja se jednostavno može napraviti. Čokoladu istopimo na vodenoj pari i ostavimo da se ohladi, ali treba da je tečna. Sipamo je u plastičnu kesicu, jedan ćošak odsečemo makazama i na unapred pripremljen papir za pečenje pravimo šare po ukusu. Kad se ohladi zalepimo na tortu i skinemo papir.







                                                               Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen