Nem is olyan régen még arról írtam, hogy itt a nyár, itt a vakáció és a grillezés ideje, most pedig kőszébén az ősz. De azért még tart a nyár, meleg van és bőségesen érnek a gyümölcsök a zöldségfélék. Sütéshez, főzéshez használjunk minél több friss gyümölcsöt, zöldséget. Ráérünk még a nehéz csokikrémes süteményekre, amikor már nem lesz friss gyümölcs. Javában érik a szilva, én meg ki is használom, amennyie csak lehet.
A szilva zamatos, lédús gyümölcs, gazdag C vitaminban, B vitamin kompexben, tartalmaz K vitamint is ,egyes fajták gazdagok A vitaminban is. Azonkívül ásványi anygokban is gazdag, mint a kálium, vas és fluorid. A szilva kiválóan hat a bélrendszerre, elősegíti az anyagcserét a bélrendszerben, hashajtóként is használják. Éppen ezért használjuk ki a szilva szezont és variáljuk kedvünkre. A recept saját találmányom, egyszerű és ízletes.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1/2 kocka friss élesztő
- 200 ml tej
- 40 g cukor
- csipetnji só
- 2 tojás sárgája
- 4 evőkanál olaj
- 1 kg szilva
- cimet
- 2 tojás fehérje
- 6 evőkanál cukor
1. Beleszitáljuk egy tálba a lisztet, a közepébe mélyedést nyomunk és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a többi anyagot, majd kézzel dagasztjuk, összegyúrjuk. A tésztát 15 percig meleg helyen kelesztjük.
2. Megmossuk, elfelezzük és kimagozzuk a szilvát.
A tésztát kinyújtjuk és belesímítjuk egy kizsírozott kb. 36x38 cm tepsibe. A szilvákat sorban rárakjuk, kissé a tésztába nyomjuk (enyhén). Megszórjuk cimetes cukorral. 10 percig hagyjuk a tepsiben kelni a tésztát. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeverésesben 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük.
3. Ez idő alatt felverjük a tojásfehérjét, apránként hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, amig kemény lesz. Kivegyük a sütőből a tepsit és rácsokat húzunk a szilvás pite tetejére.
Visszatoljuk a sütőbe és 120 fokon megszárítjuk a habot. Amikor már kezd színesedni a hab, lekapcsoljuk és nyissuk ki a sütő ajtóját. Így hagyjuk kihülni.
Tetszés szerint szeleteljük, ha kihült.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen