Translate

Mittwoch, 10. August 2016

Túrós-mákos szelet almával

Mondhatnám úgy is, hogy tökéletes kombináció a mák, a túró és az alma egy süteményben. Ugyanis, amikor belaharapunk, érezzük mennyire harmonikusak egymással az ízek. A saványkás-édes sütemény egyik családi kedvencé vált. Nem émelyítően édes, inkább frissítő sütinek számít, a kicsik-nagyok egyaránt lelkesednek érte. Tegnap sütöttem, de ma szeleteltem fel és ez elég idő volt ahhoz, hogy az ízek jól összeérjenek. Nemcsak finomabb, hanem szeletelni is könnyű.
Próbáljátok ki ti is a receptet! Örömteli sütést és lakmározást kívánok hozzá.
Hozzávalók (28x36 cm tepsi):
A morzsatésztához:
  • 500 g liszt
  • 2 csapott kávéskanál sütőpor
  • 130 g cukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 2 tojás
  • 140 g vaj
A töltelékhez:
  • 800 g túró
  • 150 g cukor + 4 kanál cukor
  • 200 ml hideg tejszín (lehetőleg állati eredetű)
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 200 g mák
  • kb. 800 g alma

Ekészítés:
1. A morzsatésztához összegyúrjuk a hozzávalókat, ha szükséges adjunk hozzá pár csepp vízet. Morzsás állagúra dolgozzuk össze. A tészta felét- esetleg egy kicsivel többet mint a felét, nyomkodjuk egy kizsírozott tepsibe. A tenyerünk között kissé nyomkodjuk szét a tésztát. A maradék morzsához adjunk 2 evőkanál darált mákot, dolgozzuk össze és tegyük a hűtőbe.
2. Összekeverjük a túrót a cukorral, adjuk hozzá a vaníliáscukrot és a citrom héját. Külön verjük fel a 4 tojást a 4 kanál cukorral, hogy szép sűrű legyen, majd szitáljuk bele az étkezési keményítőt. A tojásos masszát adjuk a túróhoz és keverjük össze.
A tejszínhabot verjük fel keményre és óvatossan forgassuk a túrókrémbe. 
3. A darált mákot keverjük a túrómassza feléhez, a másik felét hagyjuk simán. 
4. A tepsit a tésztával most tegyük be az előmelegített sütőbe. Villanysütőben 180-, légkeverésben 160 fokon kb. 12 percig süssük a tésztát. 
5. Amíg a tészta sül, hámozzuk meg az almát és feldaraboljuk negyedekre. Ha kemény almánk van, lehetséges, hogynem fog átsülni, az esetben jobb, ha előre kissé megfőztük az almát. Tehát ha kompótot használunk, akkor jól csepegtessük le az alma levét.
Ha kissé kihült a tészta, osszuk el rajta az almanegyedeket, majd ráöntjük a máktölteléket. Erre kerül rá a túrós töltelék. Végül rászórjuk a mákos morzsát.
Visszategyük a sütőbe és 50-55 perci alatt készre sütjük. Hagyjuk kihülni. 


Amikor teljesen kihült, szeleteljük fel. 






Almakompóttal is istenien finom.

Jó étvágyat!

  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen