Translate

Dienstag, 23. August 2016

Knedle ili gomboce sa šljivama, provereni recept

Jel`da je brzo prošlo leto? Dobro, još nije gotovo, ali avgust je zadnji mesec leta. U izobilju ima voća i povrća u baštama i na pijaci. Sada i šljive doživljavaju svoj vrhunac. Sada je trenutak da priuštimo sebi sočne, aromatične šljive, koje su veoma zdrave. Šljiva osvežava i podmladjuje jer sadrži antioksidante, vitamine i minerale.
Knedle ili gomboce sa šljivama pravim onako, kako su moje bake i moja mama pravile. Svaki put kada ih napravim, prisećam se svog detinjstva, mirisa šljiva i knedli kako skakuću u vreloj vodi u velikom loncu. Pomagala sam u pravljenju knedli i jedva sam dočekala da se skuvaju i da ih posipamo prezlama.
Saveti moje mame:
Mama me je savetovala da je najbolje bele krompire kuvati u ljusci, zatim ih oguliti i još tople izgnječiti, ispasirati kao za pire. Zatim treba sačekati da se krompir ohladi i tek tada pomešati sa ostalim sastojcima. Hladnom krompiru treba manje brašna dodati nego toplom i zbog toga će biti mekane knedle. Ako dodamo više brašna, biće tvrde kao kamen. Testo za knedle uvek je pomalo lepljivo, tako i treba da bude. Ne smemo dodati puno brašana. Ako dobro pritisnemo testo okolo šljive, u toku kuvanja neće iscuriti sok. Knedle ubacimo u posoljenu vodu kada ključa. Kada su knedle kuvane, one će da plivaju na površini vode, ali ih treba ostaviti još 2-3 minuta da plivaju.
Moje knedle sa šljivama uvek uspevaju. Svaki put ih napravim sveže, mada kažu da se mogu ostaviti i u zamrzivaču.
Sastojci za oko 30-35 komada:
  • 1,5 kg belog krompira
  • 2 jaja
  • 1 kafena kašika soli
  • 600 g brašna
  • 30-35 komada šljiva
  • oko 200-300 g prezle
  • malo ulja
  • šećera po želji
  • cimet 
Priprema:
1. Operemo krompir i kuvamo ga u ljusci. Oljuštimo ga i još toplog izgnječimo, ispasiramo ručno. Nikako sa mikserom jer će se izdvojiti skrob i postaće lepljiv.
2. Dok se kuva krompir operemo šljive, presečemo jednu stranu i izvadimo košpice.
3. Kad se ohladio, dodamo jaja, so i polako brašno.
Umesimo lepljivo testo. Testo ne bi trebali dugo ostaviti da stoji, jer može omekšati. Radnu ploču pospemo brašnom i testo oklagijom razvijemo, stalno pomalo brašna sipamo preko testa. Pazimo da ne pritisnemo suviše testo, jer može da se zalepi za radnu površinu. Testo treba da ima debljinu pola prsta. Nožem isečemo na kvadrate oko 10x10 (toliko da šljiva može stati). Poredjamo šljive i u svaku šljivu na mestu gde je bila košpica stavimo sa kašikicom malo šećera pomešanim sa cimetom.
4. Rukama napravimo loptice i poredjamo na jednu površinu, koju smo posuli brašnom.
Stavimo vodu da se kuva, u vodu dodamo so. U medjuvremenu propržiti prezle na malo ulja i ostaviti sa strane.
Kada voda ključa, spustiti knedle da se kuvaju. Ja nikada ne stavim sve odjednom, da ostanu lepe, okrugle.
Kada su knedle isplivale na površinu, sačekamo još 2-3 minuta i posle ih izvadimo iz vode. Ostavimo da se malo ocede i posipamo svaku prezlama i po želji šećerom ili šećerom u koji smo umešali malo cimeta. Inače cimet i šljiva su u odličnoj harmoniji.
Knedle poklopimo poklopcem desetak minuta.  Nijedna knedla nije pukla za vreme kuvanja, šljiva nije pustila sok. Knedle su mekane i tek kada ih presečemo izlazi saft od šljive. Veoma je ukusno!







                                          Prijatno!



 
  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen