Translate

Mittwoch, 25. Mai 2016

Tavaszi gyógynövényleves pirított kókusz pehellyel

Tavaszi gyógynövényleves pirított kókusz pehellyel

Sokan nincsenek tisztában a zöldségek evésének fontosságával, kevesen ismerik a különbséget a különféle zöldség részek között. A zöldségek legértékesebb része a levél, legértékesebb összetevője a klorofill, amely méregtelenítő és lúgosító hatással van a szervezetre. Azonkívül magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, kivétel nélkül mindegyiknek magas a kálcium tartalma. A változatos és egészséges táplálkozásban naponta kellene ezeket a csodálatos növényi részeket fogyasztani akár főve, de még jobban  nyersen, hisz nyersen nagy részük kiváló emésztést helyreállító, lúgosító, béltisztító és gyomor regeneráló - a káposztafélékkel az élen.

Erről a finom és egészséges, zöld levelekből készült levesről Alfons Schuhbecktől hallottam először és azóta hetente főzök. Mindannyian szeretjük. Próbáljátok ki ti is'

A hozzávalók 4 személyre:
  • 100 gr baby spenót  - fiatal spenót
  • 100 gr lisztes burgonya - szétfővő burgonya 
  • 1 citrom
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 1 dl tejszín
  • 1 EK hideg vaj
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 3-4 szál turbolya (Anthriscus)
  • 3-4 szál vízitorma (Nasturtium officinale)
  • 3-4 szál bazsalikum
  • 3-4 szál kapor
  • szerecsndió
  • 1 l zöldségféle vagy csirkeleves lé
  • bors, chillisó, 
  • 2 EK kókuszpehely
Ekészítése:
1. Egy edénybe tegyünk vízet, sózzuk meg és tegyük a tűzhelyre forrni. 
2. A gyenge spenót leveleket átválogatjuk, megmossuk és szürjük le róla a vízet, csepegjen jól le.
A zöldégleveleket is mossuk meg, csorgassuk le róluk a vízet.
Én úgy szoktam csinálni, hogy a forrni kezdő víz alatt csökkentem a hőt és egy szűrőt teszek az edénybe. A szűrőbe teszem a spenótot és az összes zöldségleveleket szárastól. Ügyelni kell, hogy a szűrő félig a forró vízben legyen. A forró sós vízben kicsit blanchírozzuk (előfőzzük) a növényeket. Ügyeljünk, hogy éppen csak egy kicsit essenek össze a növények és ne főzzük, ne menjenek tönkre a fontos vitaminok és ásványok.
Kivegyük a szűrőt a növénykkel és lassan folyó hideg víz alatt egy pillanatig lehűtjük. De tényleg csak egy pillanatig. Aztán engedjük lecsepegni a vízet. 
Amikor kissé már kihült, apróra vágjuk.



3. A kisebb hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. A burgonyát is. 
Egy fazékban feltegyük a leveslevét. Én a tiszta vízbe egy kocka Knorr  vagy Maggi leveskockát teszek. A lébe beletesszük a hagymát és a burgonyát. Amikor felforr, csökkentjük a hőt, annyira, hogy éppen csak forrjon. 15 perc mulva már körülbelöl megfőtt a burgonya és a hagyma. 
4. A fokhagymát is megtisztítjuk, hosszúkásra vágjuk és a gyömbért is megtisztítjuk. 
5. A tejszínt beletesszük a levesbe, botmixerrel finomra pürésítjük. 
6. A kókuszreszeléket egy kis tálban lassú tűzön egy kicsit megpirítunk. Vigyázni kell és állandóan kavargatni, mert könnyen megéghet.
7. A tálalás előtt a spenót-levelek keveréket, a fokhagymát és a vajat a leveshez adjuk. Most már csak némi citrom héját és a gyömbért reszeljük a leveshez. Mégegyszer  a botmixerrel megkeverjük-de nem pürésítjük. Chillisóval és szerecsendióval ízesítjük.
8. A levest előmelegített tányerokba szedjük és megszórjuk pirított kókusz pehellyel. 

Nagyon finom és egészséges. Próbáljátok ki ti is'

  Jó étvágyat'



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen