Tavaszi gyógynövényleves pirított kókusz pehellyel
Sokan nincsenek tisztában a zöldségek evésének fontosságával, kevesen ismerik a különbséget a különféle zöldség részek között. A zöldségek legértékesebb része a levél, legértékesebb összetevője a klorofill, amely méregtelenítő és lúgosító hatással van a szervezetre. Azonkívül magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, kivétel nélkül mindegyiknek magas a kálcium tartalma. A változatos és egészséges táplálkozásban naponta kellene ezeket a csodálatos növényi részeket fogyasztani akár főve, de még jobban nyersen, hisz nyersen nagy részük kiváló emésztést helyreállító, lúgosító, béltisztító és gyomor regeneráló - a káposztafélékkel az élen.
Erről a finom és egészséges, zöld levelekből készült levesről Alfons Schuhbecktől hallottam először és azóta hetente főzök. Mindannyian szeretjük. Próbáljátok ki ti is'
A hozzávalók 4 személyre:- 100 gr baby spenót - fiatal spenót
- 100 gr lisztes burgonya - szétfővő burgonya
- 1 citrom
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 dl tejszín
- 1 EK hideg vaj
- 3-4 szál petrezselyem
- 3-4 szál turbolya (Anthriscus)
- 3-4 szál vízitorma (Nasturtium officinale)
- 3-4 szál bazsalikum
- 3-4 szál kapor
- szerecsndió
- 1 l zöldségféle vagy csirkeleves lé
- bors, chillisó,
- 2 EK kókuszpehely
1. Egy edénybe tegyünk vízet, sózzuk meg és tegyük a tűzhelyre forrni.
2. A gyenge spenót leveleket átválogatjuk, megmossuk és szürjük le róla a vízet, csepegjen jól le.
A zöldégleveleket is mossuk meg, csorgassuk le róluk a vízet.
Én úgy szoktam csinálni, hogy a forrni kezdő víz alatt csökkentem a hőt és egy szűrőt teszek az edénybe. A szűrőbe teszem a spenótot és az összes zöldségleveleket szárastól. Ügyelni kell, hogy a szűrő félig a forró vízben legyen. A forró sós vízben kicsit blanchírozzuk (előfőzzük) a növényeket. Ügyeljünk, hogy éppen csak egy kicsit essenek össze a növények és ne főzzük, ne menjenek tönkre a fontos vitaminok és ásványok.
Kivegyük a szűrőt a növénykkel és lassan folyó hideg víz alatt egy pillanatig lehűtjük. De tényleg csak egy pillanatig. Aztán engedjük lecsepegni a vízet.
Amikor kissé már kihült, apróra vágjuk.
3. A kisebb hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. A burgonyát is.
Egy fazékban feltegyük a leveslevét. Én a tiszta vízbe egy kocka Knorr vagy Maggi leveskockát teszek. A lébe beletesszük a hagymát és a burgonyát. Amikor felforr, csökkentjük a hőt, annyira, hogy éppen csak forrjon. 15 perc mulva már körülbelöl megfőtt a burgonya és a hagyma.
4. A fokhagymát is megtisztítjuk, hosszúkásra vágjuk és a gyömbért is megtisztítjuk.
5. A tejszínt beletesszük a levesbe, botmixerrel finomra pürésítjük.
6. A kókuszreszeléket egy kis tálban lassú tűzön egy kicsit megpirítunk. Vigyázni kell és állandóan kavargatni, mert könnyen megéghet.
7. A tálalás előtt a spenót-levelek keveréket, a fokhagymát és a vajat a leveshez adjuk. Most már csak némi citrom héját és a gyömbért reszeljük a leveshez. Mégegyszer a botmixerrel megkeverjük-de nem pürésítjük. Chillisóval és szerecsendióval ízesítjük.
8. A levest előmelegített tányerokba szedjük és megszórjuk pirított kókusz pehellyel.
Nagyon finom és egészséges. Próbáljátok ki ti is'
Jó étvágyat'
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen