Translate

Dienstag, 24. Mai 2016

Mak torta sa jogurt-jagoda kremom




Na žalost u nedelju nismo mogli zajedno slaviti sa našom Emmom njenu prvu svetu pričest. Ipak smo ga proslavili, iako više od hiljadu kilometara udaljeno, ali u mislima smo bili sa njom. Ako je praznik, onda je torta. I to torta sa jagodama, jer treba iskoristiti sezonu svežih, zdravih jagoda sa njive. Torta je veoma fina i sočna, ali najbolje je da je pripramate jedan dan ranije od upotrebe. Ove kore sa makom sam prvi put napravila, veoma dekorativno izgleda. Pošto je količina maka skoro zanemarljivo mala, mogu je konzumirati i oni, koji nisu baš ljubitelji maka. Inače možda mnogi ne znaju da je seme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Nalazi se u ćelijskim membranama biljaka i učestvuje u njihovoj izgradnji, a podstiče resorpciju i transport vitamina A, D, E i K, koji su rastvorljivi u mastima. Omega 6 masna kiselina može da uspori razvoj multiple skleroze, zaštiti kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Delotvorna je i u lečenju kožnih obolenja.
Torta nije preslatka, jagode, jogurt i limun zadrže onu finu kiselost koja je kontrast slatkoći torte. Sigurna sam da je ovo torta za vas! 


Sastojci za okrugli kalup prečnika 26 cm:
  • 4 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 75 g šećera
  • 30 g gustina
  • 45 g brašna
  • 25 g mlevenog maka
Za krem:  
  • 8 listića želatina
  • 600 g jagoda
  • 1 bio-limun
  • 4 dl jogurta
  • 5 dl slatke pavlake za torte ( mlečni proizvod)
  • 75 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 šlag-fix praha
  • 2 supene kašike džema od jagode
  • 1 supena kašika seckanog pistaća
Priprema:
1. Izmerimo sve sastojke, mak sameljemo i obožimo kalup sa papirom za pečenje. U jednoj posudi, umutimo belanca u čvrst sneg postepeno dodajući kristal i vanilin šećer. U posebnom sudu penasto umutimo žumanca i polako dodamo belancima i laganim pokretima sjedinimo masu. Postepeno dadajemo prosijano brašno i gustin i mak. Veoma oprezno, da se ne lomi sneg, promešamo u jednoličnu smesu. Ovaj postupak ja radim uvek ručno, nikad sa mikserom!
Smesu prebacimo oprezno u pripremljeni kalup i stavimo u zagrejanu rernu. Ja sam na 150 stepeni u rerni sa ventilatorom, pekla oko 15 minuta. Izvadimo iz rerne i ostavimo da se skroz ohladi. Ja uvek ispečem jedan dan ranije, jer se tada lepše može preseći.

2. Operemo, očistimo jagode i zmerimo 300 gr za krem i 150 gr za donju koru. Znači tih 150 g isečemo na četvrtine u podelimo na donjoj kori, koju smo već postavili na tanjiru za torte. 300 g jagoda piriramo sa viljuškom ili štap mikserom. Jogurt, jagode, limunova kora i jedna kafena kašičica limunovog soka pomešamo.
3. Čvrsto umutimo 2,5 dl slake pavlake. Listiće želatina stavimo u malu šerpu i potopimo sa hladnom vodom. Po uputstvu, ostavimo nekoliko minuta da stoji, zatim iscedimo dobro sa rukama. Vratimu u šerpu bez vode, i na laganoj vatri istopimo. Zatim ga skinemo sa vatre i u tečni želatin stavimo 2-3 kašike od jogurt kreme. Brzim pokretima izmešamo da nema grudvica i to sipamo u jogurt-jagoda krem. Sa jednom ručnom žicom za sneg, dobro izmešamo sve zajedno. Zatim kašiku po kašiku dodajemo utučenu slatku pavlaku i oprezno izmešamo.  Malo ostavimo u frižider da se ohladi.
4. Obruč stavimo oko donje kore, okolo možemo obložiti providnom folijom za domaćinstvo. Ja koristim obruč, koji može da se podešava, jer se kora tokom pečenja "smanji". Da krem ne bi iscurio pored kore treba uzeti znači manji obruč. Krem sipamo na koru u kalupu i odozgo stavimo gornju koru. Malo pritisnemo sa rukom i ostavimo u frizideru 3-4 sata. Ja uvek ostavim da prenoći u frižideru i sutradan je perfektna.
5. Ostatak slatke pavlake koja je bila u frižideru (2.5 dl) umutimo sa mikserom. Kada je do pola gotovo, dodamo šlag-fix prah i dalje mutimo do željene strukture i gustine. Sa torte skinemo obruč i obložimo sa umućenom slatkom pavlakom. Po tortu poslagati ostatak jagode. Džem zagrejati, dobro izmešati, po potrebi dodati malo limunovog soka i kašikicom sipati preko jagoda. Grubo seckani pistaće stavimo gore po torti.


                          Prijatno!
 






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen