Translate

Montag, 23. Mai 2016

Špageti-praziluk gnezda sa Le Gruyère sirom


Podeliću vam recept ovog izvrsnog jela, koje može da posluži kao pred-, ili glavno jelo. Prvi put sam ga jela u jednom restoranu u Bernu. Na jelovniku se zvalo: "Spaghetti-Lauchnester mit Le Guyère" i bilo je veoma ukusno. Recept sam dobila od jedne poznanice, koja je radila kao kuvarica u jednom poznatom restoranu. Preporučujem svima, koji vole nove ukuse. Za pripremu ovog laganog i ukusnog jela utrošila sam oko 60 minuta.
Probajte i vi! 
Potrebno za 4 osobe:
  • 500 g praziluka
  • 250 g špageti
  • soli
  • 200 g šargarepe
  • 300 g šampinjona
  • 2 supene kašike ulja od uljane repice
  • crni mleveni biber
  • 2 kafene kašikice zelenog bibera u zrnu, u sirćetu
 Preliv:
  • 3 dl mleka
  • 1 jaje  
  • 125 g sveže izrendanog sira Le Gruyère
Priprema:
1. Šargarepu očistimo i iseckamo na jednake kockice 5mm. Takođe šampinjone seckamo na male kockice. Zagrejamo ulje, dodamo šampinjone i dobro izdinstamo. Dodamo šargarepu, posolimo i malo pobiberimo. Otprilike 5 minuta dinstamo ovu smesu na laganoj vatri. Zeleni biber u zrnu ocedimo od sirćeta, grubo iseckamo sa oštrim nožem i dodamo u povrće. Skinemo sa vatre. 
Zeleni biber koji se ostavlja u sirćetu izrstan je začin za salate, pečenja, za povrće i pored toga potpomaže probavu, snižava krvni pritisak, blokira stvaranje masnih ćelija, deluje protiv grčeva i bolova, protiv reume i artritisa itd. U istočnjačkoj medicini se već vekovima koristi za lečenje raznih bolesti.
2. Očistimo praziluk, uzduž presečemo na pola i dobro operemo pod tekućom vodom. Isečemo na komadiće, otprilike 1 cm veličine. U kipuću vodu, koju smo prethodno posolili, ubacimo špagete i kuvamo po uputstvu, ali ne suviše mekano, nego "al dente". U zadnjih 3 minuta ubacimo praziluk u vodu sa špegetama i zajedno kuvamo do kraja. Ocedimo.
3. Na jednu veću viljušku za meso namotamo špagete, formirajući tako gnezda i stavljamo u vatrostalni sud. Ja sam od ove količine napravila sedam "gnezda" i poređala sam u okrugli sud, jedan u sredini i šest okolo. Sa jednom kašikom podelimo pripremljeno povrće u svako "gnezdo". 
Jaje umutimo sa mlekom, malo posolimo, pobiberimo i dodamo rendani Le Gruyère sir.  Le Gruyère je poznati švajcarski sir, koji je veoma ukusan tvrdi sir bez rupica.  U nedostatku Le Gruyèra, mislim da može da posluži i neka druga vrsta tvrdog sira. Ako je sir slan, oprezno dodavati so u smesu. Preliti preko špageti "gnezda" i staviti u prethodno zagrejanu rernu. Na 200 stepeni peći oko 15-20 minuta da dobije zlatnožutu boju.
Probajte, nećete se pokajati.

Prijatno!




    
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen