Mivel a család apraja - nagyja imádja az epret, ki is használom a lehetőséget ilyenkor eperszezon idején. Ezek a kis eperkosárkák nemcsak mutatósak, hanem nagyon finomak is. A vanília és a zamatos eper keveréke egy harmonikus, ellenállhatatlan ízt varázsol a szánkba. Az elkészítése sem vesz sok időt igénybe, kb. háromnegyed óra alatt készültem el a nyolc kosárkával.
Ha dupla adagot csinálok, akkor is elfogyott volna.
Próbáljátok ki, istenien finom!!!
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g liszt
- 4 EK ( evőkanál) porcukor
- 140 g puha vaj
- 2 nagyobb tojássárgája
- 2 EK víz
Krém:
- 4,5 dl tej
- 1 vaníliarúd velője vagy vanília extrakt
- 4 nagyobb tojássárgája
- 6 EK cukor
- 2 EK liszt
- 2 EK étkezési keményítő
- 2,5 dl tejszín
- 28 szem eper
- 5 EK barackíz
Elkészítése:
1. A hozzávalókat kimérjük, majd a tojássárgákat a porcukorral és a puha vajdarabkákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, 1-2 evőkanál vízet adunk hozzá. A tésztát háztartási fóliába tesszük és hűtőszekrényben 15 percig pihentetjük.
2. A tésztát nyolc részre osztjuk és a tenyerünk közt kicsit szétnyomkodjuk, de sodrófával is kinyújthatjuk kör alakúra. A 9 cm átmérőjű kosárka formákat vékonyan vajjal kikenjük és meghintjük liszttel. A tésztát szépen beleillesztjük és megszurkáljuk egy villával.
Most mindegyik kosárkát kibélelünk egy kerekre szabott alufóliával. A fólia kicsit nagyobb legyen a kosárka méretétől. Óvatossan megnyomkodjuk a fóliát, hogy kirajzolódjon a kosárka alakja. A fóliára száraz rizst vagy babot teszünk, hogy befedje a kosár alját. Így megmarad a szép kosár forma, sütés közben nem veszíti el az alakját.
Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük az alufóliát a magvakkal együtt és további 5 percig aranysárgára sütjük. Még melegen kiszedjük a kosárkákat a formából és egy rácson hagyjuk kihülni.
A krémhez megmelegítjük a tejet, beletesszük a vaníliavelőt vagy vanília extraktot és félretesszük. A hideg tejszínt felverjük kemény habbá. Egy másik tálban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és az étkezési keményítőt. Állandó kavargatás mellett vékony sugárban hozzáadjuk a vaníliás tejet és visszatesszük a főzőlapra. Állandóan kavargatva sűrű és fényes krémmé főzzük. Levéve a tűzről, apránként hozzáadjuk a tejszínhabot és óvatossan összekeverjük.
Ezzel a krémmel megtöltjük a kosárkákat, nálam körülbelöl 2 EK jutott egy-egy kosárkába.
A megtisztított epret félbevágjuk, ha apróbbak, akkor egészben is hagyhatjuk. Egy epret teszünk a kosárka közepére, majd körberakjuk egymás mellé.
Az epret vékonyan megkenjük a felmelegített barackízzel. Tejszínhabbal díszítjük.
Jó étvágyat!
Szuperrrr ������
AntwortenLöschen