Translate

Donnerstag, 19. Mai 2016

Vanilíakrémes eperkosárkák

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag szív formájú, zamatos eper évszázadok óta a tisztaság, a szenvedély és a gyógyítás szimbóluma. Mindaz mellett, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, vérnyomáscsökkentő és szívvédő hatása van, jótékonyan hat a reumára, köszvényre és a szembetegségekre is.
Mivel a család apraja - nagyja imádja az epret, ki is használom a lehetőséget ilyenkor eperszezon idején. Ezek a kis eperkosárkák nemcsak mutatósak, hanem nagyon finomak is. A vanília és a zamatos eper keveréke egy harmonikus, ellenállhatatlan ízt varázsol a szánkba. Az elkészítése sem vesz sok időt igénybe, kb. háromnegyed óra alatt készültem el a nyolc kosárkával.
Ha dupla adagot csinálok, akkor is elfogyott volna.
Próbáljátok ki, istenien finom!!!


Hozzávalók a tésztához:


  • 300 g liszt
  • 4 EK ( evőkanál) porcukor
  • 140 g puha vaj 
  • 2 nagyobb tojássárgája
  • 2 EK víz

Krém:


  • 4,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd velője vagy vanília extrakt
  • 4 nagyobb tojássárgája
  • 6 EK cukor
  • 2 EK liszt
  • 2 EK étkezési keményítő
  • 2,5 dl tejszín
  • 28 szem eper
  • 5 EK barackíz

Elkészítése:

1. A hozzávalókat kimérjük, majd a tojássárgákat a porcukorral és a puha vajdarabkákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, 1-2 evőkanál vízet adunk hozzá. A tésztát  háztartási fóliába tesszük és hűtőszekrényben 15 percig pihentetjük. 
2. A tésztát nyolc részre osztjuk és a tenyerünk közt kicsit szétnyomkodjuk, de sodrófával is kinyújthatjuk kör alakúra. A 9 cm átmérőjű kosárka formákat vékonyan vajjal kikenjük és meghintjük liszttel. A tésztát szépen beleillesztjük és megszurkáljuk egy villával. 
Most mindegyik kosárkát kibélelünk egy kerekre szabott alufóliával. A fólia kicsit nagyobb legyen a kosárka méretétől. Óvatossan megnyomkodjuk a fóliát, hogy kirajzolódjon a kosárka alakja. A fóliára száraz rizst vagy babot teszünk, hogy befedje a kosár alját. Így megmarad a szép kosár forma, sütés közben nem veszíti el az alakját.
Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük az alufóliát a magvakkal együtt és további 5 percig aranysárgára sütjük. Még melegen kiszedjük a kosárkákat a formából és egy rácson hagyjuk kihülni.

 A krémhez megmelegítjük a tejet, beletesszük a vaníliavelőt vagy vanília extraktot és félretesszük. A hideg tejszínt felverjük kemény habbá. Egy másik tálban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és az étkezési keményítőt. Állandó kavargatás mellett vékony sugárban hozzáadjuk a vaníliás tejet és visszatesszük a főzőlapra. Állandóan kavargatva sűrű és fényes krémmé főzzük. Levéve a tűzről, apránként hozzáadjuk a tejszínhabot és óvatossan összekeverjük.   
Ezzel a krémmel megtöltjük a kosárkákat, nálam körülbelöl 2 EK jutott egy-egy kosárkába.

A megtisztított epret félbevágjuk, ha apróbbak, akkor egészben is hagyhatjuk. Egy epret teszünk a kosárka közepére, majd körberakjuk egymás mellé.
Az epret vékonyan megkenjük a felmelegített barackízzel. Tejszínhabbal díszítjük.

                        Jó étvágyat!





1 Kommentar: