Translate

Dienstag, 24. Mai 2016

Mákos piskótatorta epres-joghurtos krémmel

Mákos piskótatorta epres-joghurtos krémmel

Emma vasárnap elsőáldozó volt. Sajnos nem lehettünk ott, de azért mi is megünnepeltük, gondolatban vele voltunk. Ha ünnep, akkor torta. Egy mesés epres torta. Most kell kihasználni, amikor friss epret szedhetünk a földről. Ebből a mennyiségből 16 szelet torta lett.
Hozzávalók a tésztához:
  • 4 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 75 g cukor
  • 30 g étkezési keményítő
  • 45 g liszt
  • 25 g darált mák
Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat. Egy keverőtálba tegyük a tojásfehérjéket és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Adjuk hozzá a cukrot és vaníliás cukrot. Amikor elég kemény lett a hab, keverjük ki a tojások sárgáját is jó habosra és óvatossan keverjük össze a habbal. A liszetet és az étkezési keményítőt szittáljuk hozzá, a mákot is óvatossan kevergetve adjuk hozzá. Egy 26 cm átmérőjű tortasütő alját béleljük ki sütőpapírral és a masszát simítsük rá. Én légkeverésű sütőben 150 fokon 15 percig sütöttem.  A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy sütőpapírra, vegyük le a tortakarikát, óvatosan húzzuk le a tésztáról a sütőpapírt és hagyjuk kihülni. Amikor kihült, de legjobb másnap, ketté vágjuk a lapot.

Hozzávalók a krémhez:
  • 600 g eper
  • 1 bio-citrom
  • 75 g cukor
  • 1 vanilíás cukor
  • 400 g joghurt
  • 5 dl habtejszín
  • 8 zselatin lap
  • 2 csomag habfixáló
  • 2 EK eperdzsem
  • 1 EK darabos písztácia
Elkészítése:
1. Az epret  megmossuk, levágjuk a szárát. 300 g epret kimérünk és áttörjök egy villával, hogy pépes állaga legyen. 150 g epret pedig szeletekre vágjuk és félretegyük.
2. Az egyik tortalapot tegyük a tortatartóra, helyzzük köré a tortakarikát. Rakjuk rá a 150 g eperszeleteket.
3. A joghurtot, citrom reszelt héját, 1 mokkás kanál citrom levét, a cukrot és az eperpépet lassan összekeverjük. 
2,5 dl habtejszínt verjük fel kemény habbá.
4. A zselatinlapot annyi hideg vízben áztatjuk, hogy ellepje, amikor megpuhult, kézzel kinyomkodjuk, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten folyékonyra feloldjuk. A felolvasztott zselatint először 2-3 evőkanál krémmel elkeverjük, majd ezt a keveréket habverő segítségével egyenletesen a többi krémhez vegyítjük. Soha ne keverjünk meleg zselatint hideg krémbe, mert összecsomósodik és nem működik kötőanyagként. Tehát a zselatinhoz adjunk 2-3 kanálnyit a krémből, keverjük össze és adjuk a többi krémhez. A legvégén nagyon óvatosan kanalanként hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.
5. A tortalapra ráöntjük az epres krémet, helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. Tegyük a hűtőbe 3-4 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen (én egész éjszakára a hűtőben hagytam).
6. A megmaradt 2,5 dl hűtőben lehűtött tejszínt félig felverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a vanilíás cukor és habfixáló tasak tartalmát. Ezután a habverést addig folytatjuk, míg a hab el nem éri a kívánt keménységet. A tortáról vegyük le a tortaformát és vonjuk be tejszínhabbal. A megmaradt epret helyezzük a tortára. Az eperlekvárt kicsit melegítsük fel, jól kevergessük el és csorgassuk az eprekre. Ha szükséges adjunk a lekvárhoz kis citrom levét. Darabos pisztáciával díszítjük.






  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen