Translate

Montag, 30. Mai 2016

Gyümölcsös & mascarpone krémes torta

Igazából tavasszal és nyáron legjobban szeretem a gyümölcs- tortákat, süteményeket. Ez a mai nem émelyítően édes, nem cukros, inkább friss, könnyű. Szeretem ezt a tortát, mert bármilyen gyümölccsel kombinálható, gyorsan elkészíthető. Lehet csak epres, vagy málnás, erdei gyümölcsös, de vegyes gyümölcsös is. Arra kell ügyelni, hogy a gyümölcsök íze jól harmonizáljanak egymással. Leginkább mandulával, csokireszelékkel vagy tejszínhab rózsákkal díszítem és persze gyümölccsel. Mindig ügyelek, hogy a gyümölcs érett és egészséges legyen. Nálam ma egy 26 cm átmérőjű, 16 szeletes, mascarponés krémmel töltött, vegyes gyümölcsös torta volt a desszert ebéd után. Csodálatossan ízletes, habkönnyű, frissítő torta volt. Heten ültünk az asztal körül és mind elfogyott! Ellenállhatatlan finomság. 
Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók
A sima piskótához:
  • 5 tojás
  • 5 kanál cukor
  • 5 kanál liszt
  • csipetnyi sütőpor 
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 1 vaníliarúd kikapart közepe vagy 2 vaníliás culor
  • 3 dl tejszínhab (én mindig állati eredetű 35% tejszínt használok)
  • 3 zselatin lap
  • 4 kanál cukor (igény szerint)
  • 150-200 g gyümölcsaláta konzerv ( esetleg vegyes befőtt)
Díszítéshez:
  • 3 dl állati eredetű tejszínhab
  • 1 habfixáló
  • 250 g friss eper, egy narancs és egy kiwi  
Elkészítése:
Tészta:
A hozzávalókból 26 cm átmérőjű tortát készítünk. A tortaforma alján legyen sütőpapír.
A tésztát hagyjuk kihülni, majd egy hosszú és éles pengéjű késsel kettőbe vágjuk.  
Krém:
1.A mascarponéhoz adjuk hozzá a cukrot, a vanília kivonatot.
2.A zselatin lapokat hideg vízben beáztatjuk az utasítás szerint. 
3. A tejszínhabot felverjük. 
4. A zselatint kinyomkodjuk a kezünkkel és víz nélkül lassú tűzön egy kis edényben felolvasztjuk. Ha felolvadt, levegyük a tűzről és 3-4 kanál mascarponét keverünk közé. Gyors mozdulatokkal keverjük, legjobb kézi habverővel, hogy ne csomósodjon össze. ( Ha mégis megesett, akkor egy szitán nyomkodjuk át egy kanál segítségével. De nem lesz csomós, ha erélyesen keverjük.)
4. A mascarponés krémet jól összekeverjük a zselatinos krémmel és aprodonként beleforgatjuk a tejszínhabot.
5. A tortalapot helyezzük egy tortatartóra és tegyünk köré egy tortaabroncsot. Mivel a torta lap átmérője sütés közben kisebb lessz kb. 1 cm-rel, legjobb ha van kéznél szabályozható abroncs. Ha nincs, akkor az is megteszi amiben sült a torta. Hogy ne folyon a torta alá a krém (mivel kisebb lett a lap sütés közben), körberakhatjuk a tortát pl. babapiskótával, vagy hasonló kekszel. De ajánlom a szabályozható tortaabroncsot, azzal a legpraktikusabb dolgozni!
5. A gyümölcssaláta (Fruchtsalat) levét szűrjük le és a gyümölcskockákat terítsük szét a lapon. ( ananász-, körte-,szőlő-, meggy-,barack-,alma kockák, én tettem közé 1-2 szem szeletekre vágott friss epret. A gyümölcs puha és így könnyen szelhető a torta).  
6. A krémet rásímítjuka gyümölcsre. Ráhelyezzük a felső lapot, kissé lenyomjuk a kezünkkel, "megigazítjuk", hogy szép, formás legyen a tortánk.
7. 2-3 órára a hűtőszekrénybe tegyük. Én egy éjszakára szoktam a hűtőszekrényben hagyni.

8. A tejszínhabot felverjük, amikor félig felverődött hozzáadjuk a habfikszálót. ( Aki édesebben szereti, fél időben adhat hozzá egy kanál porcukrot).
9. Levegyük a tortaabroncsot és a teszínhabbal bevonjuk a tortát.
10. A narancsot jól megmossuk, szárazra töröljük és vékonyra felszeleteljük. A kiwit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A szép, egészséges epret is megmossuk, szárát rajta hagyjuk és éles késsel felébe vágjuk. Ezzekkel díszítjük a torta tetejét. 


Ha maradt tejszínhab, azzal habrózsákat nyomhatunk a tetejére. Az oldalát félbevágott eperrel és tejszínhabbal díszítettem. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
Jó étvágyat!

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen