Próbáljátok ki ti is!
A sima piskótához:
- 5 tojás
- 5 kanál cukor
- 5 kanál liszt
- csipetnyi sütőpor
- 250 g mascarpone
- 1 vaníliarúd kikapart közepe vagy 2 vaníliás culor
- 3 dl tejszínhab (én mindig állati eredetű 35% tejszínt használok)
- 3 zselatin lap
- 4 kanál cukor (igény szerint)
- 150-200 g gyümölcsaláta konzerv ( esetleg vegyes befőtt)
- 3 dl állati eredetű tejszínhab
- 1 habfixáló
- 250 g friss eper, egy narancs és egy kiwi
Tészta:
A hozzávalókból 26 cm átmérőjű tortát készítünk. A tortaforma alján legyen sütőpapír.
A tésztát hagyjuk kihülni, majd egy hosszú és éles pengéjű késsel kettőbe vágjuk.
Krém:
1.A mascarponéhoz adjuk hozzá a cukrot, a vanília kivonatot.
2.A zselatin lapokat hideg vízben beáztatjuk az utasítás szerint.
3. A tejszínhabot felverjük.
4. A zselatint kinyomkodjuk a kezünkkel és víz nélkül lassú tűzön egy kis edényben felolvasztjuk. Ha felolvadt, levegyük a tűzről és 3-4 kanál mascarponét keverünk közé. Gyors mozdulatokkal keverjük, legjobb kézi habverővel, hogy ne csomósodjon össze. ( Ha mégis megesett, akkor egy szitán nyomkodjuk át egy kanál segítségével. De nem lesz csomós, ha erélyesen keverjük.)
4. A mascarponés krémet jól összekeverjük a zselatinos krémmel és aprodonként beleforgatjuk a tejszínhabot.
5. A tortalapot helyezzük egy tortatartóra és tegyünk köré egy tortaabroncsot. Mivel a torta lap átmérője sütés közben kisebb lessz kb. 1 cm-rel, legjobb ha van kéznél szabályozható abroncs. Ha nincs, akkor az is megteszi amiben sült a torta. Hogy ne folyon a torta alá a krém (mivel kisebb lett a lap sütés közben), körberakhatjuk a tortát pl. babapiskótával, vagy hasonló kekszel. De ajánlom a szabályozható tortaabroncsot, azzal a legpraktikusabb dolgozni!
5. A gyümölcssaláta (Fruchtsalat) levét szűrjük le és a gyümölcskockákat terítsük szét a lapon. ( ananász-, körte-,szőlő-, meggy-,barack-,alma kockák, én tettem közé 1-2 szem szeletekre vágott friss epret. A gyümölcs puha és így könnyen szelhető a torta).
6. A krémet rásímítjuka gyümölcsre. Ráhelyezzük a felső lapot, kissé lenyomjuk a kezünkkel, "megigazítjuk", hogy szép, formás legyen a tortánk.
7. 2-3 órára a hűtőszekrénybe tegyük. Én egy éjszakára szoktam a hűtőszekrényben hagyni.
8. A tejszínhabot felverjük, amikor félig felverődött hozzáadjuk a habfikszálót. ( Aki édesebben szereti, fél időben adhat hozzá egy kanál porcukrot).
9. Levegyük a tortaabroncsot és a teszínhabbal bevonjuk a tortát.
10. A narancsot jól megmossuk, szárazra töröljük és vékonyra felszeleteljük. A kiwit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A szép, egészséges epret is megmossuk, szárát rajta hagyjuk és éles késsel felébe vágjuk. Ezzekkel díszítjük a torta tetejét.
Ha maradt tejszínhab, azzal habrózsákat nyomhatunk a tetejére. Az oldalát félbevágott eperrel és tejszínhabbal díszítettem. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen