Translate

Samstag, 28. Mai 2016

Citromos szelet anyu füzetéből

Lapozgatom anyu süteményes füzete megsárgult lapjait, melyben minden be van jegyezve a sütemény készítés titkáról. Mennyit tudna ez a széteső, vonalas füzet mesélni az elmúlt 40-50 évről, a sok falusi lakodalomról, búcsúról, névnapról! Sós és édes sütemények, olyanok melyeket mindenki jól ismer és szeret. Minden receptbe beleolvasok, lassan előjönnek a régi ízek emlékei. Milyen jó volt gyermekkoromban, anyu isteni süteményeket készített, a nagyanya meg a legfinomabb, foszlós, fonott kalácsot sütötte. De a rétes, az olyan finom volt, hogy nem volt párja! A meggyes, túrós, tökös, mákos...Azóta sem ettem olyan finom rétest. 
Most a régi citromos szeletre esett a választásom, kellemesen hűsítő íze miatt. Emlékszem, egy időben ez volt a kedvenc süteményem. Egyszerű elkészíteni, mutatós, ünnepi is. Akkoriban elmaradhatatlan süteménynek számított a lakodalmakban. A tészta zsírral készül. Én sütöttem már zír helyett vajjal is. Az eredeti zsíros recept jobban tetszik, mint a vajas, omlósabb a tészta. Mindenki döntse el maga, melyik ízlik jobban. Kb. egy óra alatt készült el a sütemény.
Itt a recept, ajánlom nektek is. Próbáljátok ki!
 Hozzávalók
 A tésztához:
  • 1 tojás
  • 140 g zsír
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 140 g porcukor
  • 400 g liszt
  • 2 dl tejföl
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 5 EK liszt
  • 1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
  • 250 g vaj
  • 150 g cukor
  • 4-5 EK baracklekvár
Elkészítés
1.A zsírt, tojást és cukrot keverjük habosra. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd a tojásos masszához felváltva adjuk hozzá a liszt egy részét és a tejfölt, amíg el nem fogy. Rugalmas, könnyen nyútható tésztát gyúrjunk.
4 cipóra osztjuk. Közepes nagyságúra nyújtjuk, én egy 26x38 cm -es tepszibe (sütőpapíron) sütöttem. A sütőm 180 fokon volt és nagyon gyorsan kisülnek a lapok. Kb 10 perc alatt szép, világosra sütjük.
Hagyjuk kihülni a lapokat, addig elkészítjük a krémet.
2. A lisztet a cukorral és annyi tejjel kikavarjuk, hogy folyékony masszát kapjunk. Vigyázzunk ne legyen benne csomó. A többi tejet felforraljuk, levegyük a tűzről és beleöntjük a lisztes keveréket és simára keverjük. Visszategyük a főzőlapra, sűrű péppé főzzük, kihűtjük.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihült krémhez a citromlével és héjal. Jó kihabosítjuk, ha szükséges pár percre tegyük be a hűtőszekrénybe.
3. A krémet két felé osztjuk és megkenjük vele az alsó lapot. Rátegyük a következőt, kissé lenyomkodjuk a tenyerünkkel, majd megkenjük a baracklekvárral. Rátegíük a harmadik lapot, rásímitjuk a krém másik felét és a negyedik lappal befödjük, kissé megnyomkodjuk a kezünkkel. 
Hideg helyen hagyjuk állni. Másnap szépen lehet szeletelni egy vékony élű, éles késsel. A tetejére pocukrot szitálunk. 

 Jó étvágyat!
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen