Most a régi citromos szeletre esett a választásom, kellemesen hűsítő íze miatt. Emlékszem, egy időben ez volt a kedvenc süteményem. Egyszerű elkészíteni, mutatós, ünnepi is. Akkoriban elmaradhatatlan süteménynek számított a lakodalmakban. A tészta zsírral készül. Én sütöttem már zír helyett vajjal is. Az eredeti zsíros recept jobban tetszik, mint a vajas, omlósabb a tészta. Mindenki döntse el maga, melyik ízlik jobban. Kb. egy óra alatt készült el a sütemény.
Itt a recept, ajánlom nektek is. Próbáljátok ki!
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 tojás
- 140 g zsír
- 1/2 csomag sütőpor
- 140 g porcukor
- 400 g liszt
- 2 dl tejföl
- 5 dl tej
- 5 EK liszt
- 1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
- 250 g vaj
- 150 g cukor
- 4-5 EK baracklekvár
1.A zsírt, tojást és cukrot keverjük habosra. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd a tojásos masszához felváltva adjuk hozzá a liszt egy részét és a tejfölt, amíg el nem fogy. Rugalmas, könnyen nyútható tésztát gyúrjunk.
4 cipóra osztjuk. Közepes nagyságúra nyújtjuk, én egy 26x38 cm -es tepszibe (sütőpapíron) sütöttem. A sütőm 180 fokon volt és nagyon gyorsan kisülnek a lapok. Kb 10 perc alatt szép, világosra sütjük.
Hagyjuk kihülni a lapokat, addig elkészítjük a krémet.
2. A lisztet a cukorral és annyi tejjel kikavarjuk, hogy folyékony masszát kapjunk. Vigyázzunk ne legyen benne csomó. A többi tejet felforraljuk, levegyük a tűzről és beleöntjük a lisztes keveréket és simára keverjük. Visszategyük a főzőlapra, sűrű péppé főzzük, kihűtjük.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihült krémhez a citromlével és héjal. Jó kihabosítjuk, ha szükséges pár percre tegyük be a hűtőszekrénybe.
3. A krémet két felé osztjuk és megkenjük vele az alsó lapot. Rátegyük a következőt, kissé lenyomkodjuk a tenyerünkkel, majd megkenjük a baracklekvárral. Rátegíük a harmadik lapot, rásímitjuk a krém másik felét és a negyedik lappal befödjük, kissé megnyomkodjuk a kezünkkel.
Hideg helyen hagyjuk állni. Másnap szépen lehet szeletelni egy vékony élű, éles késsel. A tetejére pocukrot szitálunk.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen