Édesanyám süteményes füzetéből való ez az igazi kincs: egy valódi házi, ünnepi, lakodalmi sütemény. Akkor még, a hatvanas - hetvenes években, a lakodalom hetében, összejöttek a legközelebbi rokonok, jóbarátok és megsütötték a sokféle sós és édes süteményeket. Ötven-hatvan féle süteményt sütöttek! Plusz a sok cifra, díszesebbnél díszesebb torta! Édesanyám nagyon értett a főzéshez, nem kevésbé a tortákhoz, sütikhez. Hogy miért spanyol szelet a neve, nem tudom, de ez egy nagyon finom diós-mézes sütemény.
Próbáljátok ki ti is!
- 2 tojás
- 60 g puha vaj
- 130 g cukor
- 130 g olvasztott méz
- 3 EK (evőkanál) tejföl
- 1 KK (kávéskanál) szódabikarbóna
- 500 g liszt
2. Gyúrjuk össze. Könnyen kezelhető, sima tésztát kell kapni. Ha a tészta ragad, kicsi lisztet még lehet hozzáadni. De az is lehetséges, hogy nem veszi fel a tészta az összes lisztet. Ez függhet pl. a tojás nagyságától, a liszt minőségétől vagy éppen a mérőkanál nagyságától is.
3. Amikor elkészültünk vele, négy felé osztjuk és lisztezett felületen kinyújtjuk. Kissé meglisztezzük a tésztát, feltekerjük a sodrófára és tegyük papírral bélelt tepsibe. Én egy 38x26 centis tepsiben sütöttem. A tésztával nagyon könnyen lehet bánni, nem szakad. A lapokat aranysárgára sütjük.
(180 fokon légkeveréses sütőben sütöttem, sajnos nem mértem az időt). Gyorsan kisülnek, vigyázni kell, nehogy megégjenek. Amikor kihűltek a lapok, megtöltjük a krémmel.
Krém:
- 250 g darált dió
- 2 dl tej
- 180 g porcukor
- 200 g vaj
- 1 vaníliás cukor
- 1 csapott mokkáskanálnyi reszelt citrom héja
- csokoládémáz a tetejére (étcsoki + vaj)
2. Közben a vajat, a citrom héját és a porcukrot habosra kavarjuk. A kihűlt dióskrémhez adjuk jól kidolgozzuk. 20-30 percre tegyük hidegre / hűtőbe, majd mégegyszer kikavarjuk. Három részre osztjuk és megtöltjük a kihült lapokat.
3. A csokoládét és vajat felolvasztjuk vízgőz felett. A felső lapra öntjük. Egy napig hagyjuk hűvös helyen állni, hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen