Translate

Samstag, 21. Mai 2016

Spanyol szelet



Édesanyám süteményes füzetéből való ez az igazi kincs: egy valódi házi, ünnepi, lakodalmi sütemény. Akkor még, a hatvanas - hetvenes években, a lakodalom hetében, összejöttek a legközelebbi rokonok, jóbarátok és megsütötték a sokféle sós és édes süteményeket. Ötven-hatvan féle süteményt sütöttek! Plusz a sok cifra, díszesebbnél díszesebb torta! Édesanyám nagyon értett a főzéshez, nem kevésbé a tortákhoz, sütikhez. Hogy miért spanyol szelet a neve, nem tudom, de ez egy nagyon finom diós-mézes sütemény. 
Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:

  • 2 tojás 
  • 60 g puha vaj
  • 130 g cukor
  • 130 g olvasztott méz
  • 3 EK (evőkanál) tejföl
  • 1 KK (kávéskanál) szódabikarbóna
  • 500 g liszt
1. A tojásokat a cukorral jól kikavarjuk és hozzáadjuk a puha vajdarabokat. Tovább kavarjuk és amikor már világos színű a keverék, jöhet hozzá a forró méz. Adjuk hozzá a tejfölt is. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát. 
2. Gyúrjuk össze. Könnyen kezelhető,  sima tésztát kell kapni. Ha a tészta ragad, kicsi lisztet még lehet hozzáadni. De az is lehetséges, hogy nem veszi fel a tészta az összes lisztet. Ez függhet pl. a tojás nagyságától, a liszt minőségétől vagy éppen a mérőkanál nagyságától is. 
3. Amikor elkészültünk vele, négy felé osztjuk és lisztezett felületen kinyújtjuk. Kissé meglisztezzük a tésztát, feltekerjük a sodrófára és tegyük papírral bélelt tepsibe. Én egy 38x26 centis tepsiben sütöttem. A tésztával nagyon könnyen lehet bánni, nem szakad. A lapokat aranysárgára sütjük. 
(180 fokon légkeveréses sütőben sütöttem, sajnos nem mértem az időt). Gyorsan kisülnek, vigyázni kell, nehogy megégjenek. Amikor kihűltek a lapok, megtöltjük a krémmel.
Krém:
  • 250 g darált dió
  • 2 dl tej
  • 180 g porcukor 
  • 200 g vaj
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csapott mokkáskanálnyi reszelt citrom héja
  • csokoládémáz a tetejére (étcsoki + vaj)
1. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és ráöntjük a darált dióra. Jól összekavarjuk és hagyjuk kihűlni. 
2. Közben a vajat, a citrom héját és a porcukrot habosra kavarjuk. A kihűlt dióskrémhez adjuk jól kidolgozzuk. 20-30 percre tegyük hidegre / hűtőbe, majd mégegyszer kikavarjuk. Három részre osztjuk és megtöltjük a kihült lapokat. 
3. A csokoládét és vajat felolvasztjuk vízgőz felett. A felső lapra öntjük. Egy napig hagyjuk hűvös helyen állni, hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek.
                        Jó étvágyat! 
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen