Translate

Montag, 30. Mai 2016

Voćna torta sa mascarpone filom


U proleće i leto više volimo pojesti voćne torte i kolače. Ova danšnja je idealna. Nije preterano slatka, osvežava i veoma je lagana. 
Takođe se može praviti od svežih jagoda, malina ili šumskog voća. Uvek treba obratiti pažnju da voće bude zrelo-ali ne prezrelo, da je dobro oprano i očišćeno. Ako koristimo više vrsta voća, treba obratiti pažnju da arome budu u harmoniji. Tvrda voća, kao što su jabuka, kruška itd. najbolje je prethodno sa malo vode skuvati. Zatim ocediti, ostaviti da se ohladi i onda upotrebiti. Ja sam je napravila sa mešanim voćem iz konzerve (kockice ananasa, kruške, jabuke, nekoliko zrna grožđa i višanja), a ukrasila sam je svežim voćem. 
Za fil sam uzela mascarpone, kravlju slatku pavlaku i veoma malo šećera. Umesto vanilin šećera, uzela sam jedan štapić tj. mahunu vanile. Nožićem uzduž, po sredini otvorimo mahunu, sastružimo semenke sa tupim delom noža i stavimo u fil. Ova prirodna aroma vanile ne može se uporediti sa sintetičkim vanilin šećerom. Mahuna vanile nije jeftina, zato posle nemojte nikako da bacite, nego napravite prirodan vanilin šećer. jednu teglu napunite do pola šećerom, stavite mahunu ili mahune vanile iz kojih ste sastrugali semenke. Naravno treba prvo uzeti manju količinu šećera (100-200 g na 1- 2 mahune) i posle možete još dodavati i mahune i šećera. Teglu treba zatvoriti poklopcem.
Evo recepta ove idealne letnje torte za osvežavanje. Divnog je ukusa i izgleda, veličina je 26 cm prečnika, oko 16 komada.
Probajte i vi da napravite!

Potrebno je za piškotu: 
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika bršna
  • između dva prsta praška za pecivo (malo)
Potrebno za fil:  
  • 250 g mascarpone
  • 1 mahuna vanile ( ev. vanilin šećer)
  • 3 dl slatke pavlake  ( kravlja sl.pavlaka 35%)
  • 3 listića želatina (Npr. Dr Oetker)
  • 4 kašike šećera ( ili po želji)
  • 150-200 g voćne salate iz konzerve (ili sveže sezonsko voće)
Za ukrašavanje:
  • 3 dl slatke pavlake (kravlja sl. pavlaka 35%)
  • 1 šlagfix
  • 250 g jagode
  • 1 narandža, 1 kiwi
Pripremanje
Piškota: 
Od svih sastojaka napravimo okruglu piškotu, prečnika 26 cm. Kada se ohladila, dugačkim, oštrim nožem presečemo na pola.
Fil:
1. Mascarpone stavimo u činiju. Mahunu od vanile malim, oštrim nožem uzduž presečemo po sredini. Tupim delom noža sastružimo semenke i dodamo u mascarpone, kao i šećer. Dobro izmešamo.
2. Listove želatina potopimo u hladnu vodu.
3. Hladnu slatku pavlaku ulupamo. Ja uvek koristim kravlju slatku pavlaku 35% iz tetrapacka. 
4. Želatin dobro ocedimo, stavimo u šerpicu i na laganoj vatri pustimo da se istopi. U rastopljeni želatin dodamo 3-4 kašike mascarpone fila i dobro izmešamo sa jednom žicom za šlag. Tako dobijenu smesu sa želatinom (bez grudvica), pomešamo sa mascarpone kremom.
5. Postepeno dodajemo i šlag od slatke pavlake i pažljivo mešamo.
6. Prvu koru stavimo na jednu tacnu za torte i okolo stavimo jedan obruč za torte. Obruč za torte je idealna stvar, jer se prilikom pečenja smanji se prečnik torte. Ako nemate obruč sa podešavanjem, može da se posluži i kalup u kome ste pekli piškotu. Ali da se fil ne bi podlivao ispod kore, potrebno je okolo piškote poređati na primer, baby-piškote ili neki drugi keks. Preko kore poređamo oceđeno voće. Ja sam iseckala još i 1-2 jagode i to pomešala sa voćem.
7. Fil sipamo na koru obloženu voćem. Preko stavimo gornju koru i lagano pritisnemo dlanovima, lepo oblikujemo da bude ravna. Ostavimo u frižider oko 2-3 sata. Ja uvek ostavim preko noći u frižideru i tek sutradan ukrašavam i služim.

8. Umutimo slatku pavlaku do pola i dodamo šlagfix-prah. Ako želite slađi šlag dodajte još jednu kašiku šećera u prahu. Dalje lupati do željene gustine. Ja nisam stavila šećer!
9. Tortu izvaditi iz frižidera, skinuti obruč ili kalup i obložiti sa umućenom slatkom pavlakom.
10. Operemo narandžu isečemo na tanke kolutove. Kiwi ogulimo i takođe isečemo na kolutove. Jagode operemo i presečemo na pola. Sa tako pripremljenim svežim voćem ukrašavamo tortu.

Ako je još ostalo šlaga, možete ga iskoristiti da ukrasite tortu.



Ova torta je zaista neodoljiva. Napravite je!
Prijatno!



 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen