Translate

Samstag, 28. Mai 2016

Kolači sa limunom iz sveske moje mame


Listam požutele listove na kojima su ručno ispisani recepti, neki čak i pre 40-50 godina. Rukopis moje mame, njene tajne o pravljenju najukusnijih i najlepših slatkih i slanih kolača. Sveska se skoro raspala, puno toga je doživela. Može svedočiti o mnogobrojnim seoskim svadbama, o imendanima, o crkvenim slavama, o rođendanima. Dok čitam recepte, polako naviru sećanja na stare ukuse. Kako je bilo lepo u mom detinjstvu, mama je pravila najlepše slatke kolače i torte, a moja baka najukusnije štrudle i pite sa višnjama, jabukama, makom, ludajom... Od onda nisam više jela onako ukusne kolače...
Od svih recepata odabrala sam, kolač sa limunom zbog osvežavajućeg ukusa. Veoma lako se priprema, ukusna je i svečano izgleda. Po originalnom maminom receptu, pravi se sa mašću, ali ja sam već napravila i sa maslacem. Meni se više dopada po originalnom receptu, tj. sa mašću, ali ocenite vi sami kako vam najbolje prija. Za pripremanje sam potrošila nešto manje od sat vremena. 
Isprobajte i vi!

Potreno za kore: 
  • 1 jaje
  • 140 g masti
  • 1/2 praška za pecivo
  • 140 g šećera u prahu
  • 400 g brašna
  • 2 dl pavlake (kisele)
Potrebno za fil:
  • 5 dl mleka
  • 5 supenih kašika brašna
  • kora od jednog limuna i sok od 1/2limuna
  • 250 g maslac
  • 150 g šećera
  • 4-5 supenih kašika pekmeza od kajsije
Pripremanje:
1. Izmerimo sastojke, pomešamo mast, jaje i šećer i polako dodajemo naizmenično brašno, prašak za pecivo i pavlaku. Dobro izradimo da dobijemo glatko testo. 
Podelimo na 4 jednaka dela. Radnu površinu pospemo sa malo brašna i oklagijom razvijemo tanke kore, veličine ca. 26x 38 cm. Tepsiju obložimo sa papirom za pečenje i stavimo u zagrejanu rernu. Na 180 stepeni je potrebno oko 10 minuta da se ispeče jedna kora. Kore treba da imaju belu/ svetlu boju.
Ostaviti kore da se ohlade, a u međuvremenu možemo napraviti fil.
2. Brašno i šećer pomešamo sa toliko mleka da smesa bude tečna tj. polu tečna i bez grudvica. Ostatak mleka stavimo da se prokuva, sklonimo sa vatre i stalno mešajući dodamo smesu od brašna. Dobro izmešamo, vratimo na vatru i stalno mešajući ostavimo dok se ne zgusne. Ostavimo da se ohladi.
Maslac dobro izradimo sa mikserom. Dodamo limunovu koru i sok od pola limuna. Kad se fil ohladio, dodamo maslac i dobro izradimo sa mikserom da bude glatka, jednolična masa. Ako je potrebno možemo na nekoliko minuta ostaviti u frižideru.
3. Uzmemo prvu koru i na nju stavimo polovinu od fila. Na to dodje druga kora, malo je pritisnemo sa rukom i premažemo sa pekmezom od kajsije ( najbolji je domaći pekmez od kajsije). Preko stavimo treću koru i ostatak fila. Na kraju stavimo četvrtu koru i malo pritisnemo sa rukom. Kolač ostavimo jednu noć da odstoji. Sutradan se iseče na jednake komade sa tankim, oštrim nožem i pospe se šećerom u prahu.









     Prijatno!

    Keine Kommentare:

    Kommentar veröffentlichen