Zeleno. To je najčešća boja povrća. Povrće zelenih listova sadrži najviše gvožđa, velike količine vitamina A, C, B2 i minerala, posebno kalciuma, fosfora i kaliuma. Zeleno povrće sadrži mnogo vlakana pa pomaže probavu. Može se jesti svakodnevno i u većim količinama,jer ne deblja. Dobro je za srce, za prevenciju tumora.
U ovoj ukusnoj supi nalazi se:
- mirođija - poboljšava rad srca, podstiče izlučivanje mokraće i sprečava nadimanje .
- bosiljak- štiti telo od slobodnih radikala, sprečava starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka. U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma, samim tim odličan je za srce i krvne sudove i ova biljka je prirodni antibiotik.
- krbuljica- začinsk biljaka, koja ima lekovito svojstvo za čišćenje krvi.
- đumbir- koristi se već hiljadama godina kao lek, začin, hrana.
- peršun- bogat vitaminima C, A i K kao i drugim hranljivim sastojcima. Koristi se protiv puno bolesti.
- spanać- kralj povrća, bogat vitaminima i mineralima. Veoma je zdrav.
Potrebno za 4 osobe:
- 100 g baby spanać
- 100 g brašnastog krompira-koji se raskuva
- 1 limun
- 1 manji crni luk
- 1 češanj belog lika
- 2 cm đumbir
- 1 dl slatke pavlake
- 1 supena kašika hladnog maslaca
- 3-4 grančice peršuna
- 3-4 grančice bosiljka
- 3-4 grančice mirođije
- 3-4 grančice krbuljice
- 3-4 grančice potočarke
- oraščić
- 1 l kokošje supe ili supe od povrća ( Bouillon )
- so, biber
Priprema:
1. U jedan sud stavimo vodu, malo soli i stavimo da se prokuva. 2. U međuvremenu očistimo spanać i operemo, kao i ostale začinske biljke. Ostavimo da se ocede. Ako voda ključa malo smanjimo temperaturu. U jednu cetku ubacimo sav zeleniš i stavimo sve zajedno u vodu zajedno sa cetkom. Polako prevrćemo biljke, blanchiramo (treba malo da se smežuraju, ali ne previše-tek malo).Izvadimo cetku iz vrele vode i stavimo ispod mlaza hladne vode, samo jedan momenat. Ostavimo da se dobro ocedi. Kad se ohladilo oštrim nožem iseckamo.
3. Očistimo luk, krompir i isečemo na male kockice. A jedan sud stavimo supu. Ja koristim Maggi ili Knorr kocke za supu. Ubacimo isečeni luk i krompi, skuvamo oko 15 minuta, da krompir bude mekan.
4. Očistimo beli luk i isečemo po dužini na tanke listove. Očistimo i đumbir i izrendamo.
5. Kokos stavimo u jednu malu šerpicu ili mali tiganj i na laganoj vatri malo ispržimo. Stalno treba mešati da ne bi izgoreo.
6. Štapnim mikserom izjednačimo masu od krompira i luka i dodamo slatku pavlaku. Smesa treba da je penasta.
7. Pre serviranja stavimo smesu spanać-začini, beli luk i maslac. Još jednom izmešamo sa štap mikserom, ali ne preterano. Začinske biljke ne treba skroz "pürirati". Sada još đumbir i malo limunove kore dodati. Po ukusu staviti izrendane oraščiće i chilli-soli i malo crnog bibera.
8. Supu sipamo u unapred zagrejane tanjire, pospemo sa malo isprženim kokos pahuljama.
Izuzetno je zdrava i ukusna supa. Probajte!
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen