Translate

Mittwoch, 25. Mai 2016

Začinska prolećna supa sa prženim koks pahuljicama

Začinska supa sa prženim kokos pahuljicama

Zeleno. To je najčešća boja povrća. Povrće zelenih listova sadrži najviše gvožđa, velike količine vitamina A, C, B2 i minerala, posebno kalciuma, fosfora i kaliuma. Zeleno povrće sadrži mnogo vlakana pa pomaže probavu. Može se jesti svakodnevno i u većim količinama,jer ne deblja. Dobro je za srce, za prevenciju tumora. 
U ovoj ukusnoj supi nalazi se: 
  • mirođija - poboljšava rad srca, podstiče izlučivanje mokraće i sprečava nadimanje .
  • bosiljak- štiti telo od slobodnih radikala, sprečava starenje ćelija i nastanka nekih vrsta raka. U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma, samim tim odličan je za srce i krvne sudove i ova biljka je prirodni antibiotik.
  • krbuljica- začinsk biljaka, koja ima lekovito svojstvo za čišćenje krvi.
  • đumbir- koristi se već hiljadama godina kao lek, začin, hrana.
  •  peršun- bogat vitaminima C, A i K kao i drugim hranljivim sastojcima. Koristi se protiv puno bolesti. 
  • spanać- kralj povrća, bogat vitaminima i mineralima. Veoma je zdrav.
Ovaj recept je od poznatog kuvara A. Schubeck i sigurna sam,
ako sada isprobate recept, uvek ćete skuvati ovu izvrsnu, zdravu supu. 
Potrebno za 4 osobe:
  • 100 g baby spanać
  • 100 g brašnastog krompira-koji se raskuva
  • 1 limun
  • 1 manji crni luk
  • 1 češanj belog lika
  • 2 cm đumbir
  • 1 dl slatke pavlake
  • 1 supena kašika hladnog maslaca
  • 3-4 grančice peršuna 
  • 3-4 grančice bosiljka
  • 3-4 grančice mirođije
  • 3-4 grančice krbuljice
  • 3-4 grančice potočarke
  • oraščić 
  • 1 l kokošje supe ili supe od povrća ( Bouillon )
  • so, biber


Priprema:
1. U jedan sud stavimo vodu, malo soli i stavimo da se prokuva. 2. U međuvremenu očistimo spanać i operemo, kao i ostale začinske biljke. Ostavimo da se ocede. Ako voda ključa malo smanjimo temperaturu. U jednu cetku ubacimo sav zeleniš i stavimo sve zajedno u vodu zajedno sa cetkom. Polako prevrćemo biljke, blanchiramo (treba malo da se smežuraju, ali ne previše-tek malo).Izvadimo cetku iz vrele vode i stavimo ispod mlaza hladne vode, samo jedan momenat. Ostavimo da se dobro ocedi. Kad se ohladilo oštrim nožem iseckamo.

3. Očistimo luk, krompir i isečemo na male kockice. A jedan sud stavimo supu. Ja koristim Maggi ili Knorr kocke za supu. Ubacimo isečeni luk i krompi, skuvamo oko 15 minuta, da krompir bude mekan.
4. Očistimo beli luk i isečemo po dužini na tanke listove. Očistimo i đumbir i izrendamo. 
5. Kokos stavimo u jednu malu šerpicu ili mali tiganj i na laganoj vatri malo ispržimo. Stalno treba mešati da ne bi izgoreo.
6. Štapnim mikserom izjednačimo masu od krompira i luka i dodamo slatku pavlaku. Smesa treba da je penasta.
7. Pre serviranja stavimo smesu spanać-začini, beli luk i maslac. Još jednom izmešamo sa štap mikserom, ali ne preterano. Začinske biljke ne treba skroz "pürirati". Sada još đumbir i malo limunove kore dodati. Po ukusu staviti izrendane oraščiće i chilli-soli i malo crnog bibera. 
8. Supu sipamo u unapred zagrejane tanjire, pospemo sa malo isprženim kokos pahuljama.
Izuzetno je zdrava i ukusna supa. Probajte!
Prijatno!

  





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen