Translate

Donnerstag, 26. Mai 2016

Burgonyás-spenótos muffins



A múlt héten bevásárlás közben összefutottam a volt kolleganőmmel, Ursulával. Nem találkoztunk, amióta megváltoztatta a munkahelyét, így hát akadt bőven miről elcsevegni egymással. Le is ültünk meginni egy-egy kávét, közben dél lett. Ebédidő! Mivel mind a ketten ráértünk, ott együtt meg is ebédeltünk. Akkor ettem először burgonyás-spenótos muffent! Annyira elvoltam ragadtatva az ízétől, hogy vissza kellett magamat tartani , nehogy még egy porciót rendeljek ( a konfekció nagyság miatt!!!). Ursula csak nevetett, hogy bizony ő is nagyon szereti és otthon is szokott sütni a családnak. Na, akkor megszereztem egyből a receptet és megkönnyebbültem. Tegnap ki is próbáltam. Jól sikerült, melegen ettük második fogásként, a leves után. Laktató és a tejfölös krémmel kellemesen hűsítő ezeken a meleg napokon. Maradt belőle 4 darab, ma reggel ettük meg hidegen, egy bögre joghurt kiséretében. Finom volt még ma is. Nagyon praktikus, nem is fontos hozzá evőeszköz-Fingerfood deluxe! Igazi party menü!
40 perc alatt készültem el vele. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók x személyre:
egy 12-es muffinsütőbe:
  • 12 vékony szelet sonkás szalonna
Élesztős tésztához:
  • 500 g burgonya
  • 1 EK olaj
  • 1 hagyma
  • 225 g mélyhűtött spenót
  • 2 nagyobb tojás (M)
  • 125 g liszt
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 1 mokkás kanál cukor
  • 1 pohár tejföl (150 g)
  • 100 g Appenzeller sajt vagy más kemény sajt
  • szerecsendió
  • bors
Hozzávalók a fűszeres krémhez:
  • 1 pohár fűszeres tejföl (125 g)
  • 250 g túró
  • 2-3 EK tej
  • frissen őrölt tarka bors
  • egy csipetnyi cukor
Elkészítése:
1. A borgonyát meghámozzuk, lereszeljük egy kis lyukú reszelőn és egy szűrőben hagyjuk lecsepegni.
2. Az olajat egy lábasban felmelegítjük, a hagymát paró kockákra vágjuk és üvegesre pároljuk. A fagyos spenótot hozzáadjuk és néha megkavarjuk. Amikor megpárolódott a spenót is, egy botmixerrel egyenletes masszává keverjük, hagyjuk kihűlni.
3. A burgonyareszeléket kinyomkodjuk a kezünkkel, egy tálban jól kikavarjuk a 2 tojással.
4. A lisztet jól összekeverjük a szárazélestővel és felét hozzáadjuk a burgonyához, összekeverjük. Beletsszük a tejfőlt, a cukrot és a liszt másik felét. Jól összekeverjük. Letakarjuk és állni hagyjuk meleg helyen, amíg a tészta nem kezd el kicsit növekedni. 
5. A muffin sűtő mindegyik rekeszét béleljük ki a vékony szalonna csíkokkal, szeletekkel.

6. A sajtot apró kockákra vágjuk. Amikor feljött a tészta, hozzáadjuk a spenótot, a sajtot és a fűszerekkel ízesítjük. Egy evőkanállal elosztjuk a tésztát, minden rekeszbe egyenlően. A megmaradt szalonnát tegyük a töltelékre.

Egy kicsit még hagyjuk állni, hogy kicsit megkeljen és aztán tegyük előmelegített sütőbe. Légkeverős sütőben 160 fokon kb. 40-45 percig sütjük.
7. A krémhez / mártáshoz, összekeverjük a hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk, egy csipetnyi cukrot adunk még hozzá.

A meleg muffinokat a mártással szolgáljuk fel. 



 Jó étvágyat!



  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen