Translate

Mittwoch, 20. Juli 2016

Tartelete sa ribizlama i vanilin kremom

Jedna prava letnja poslastica, koja pre svega osvežava, lagana i sočna. Ribizla sadrži 4 puta više C vitamina, nego narandža. Njena kiselkasto-slatki ukus osvežava i odlično pristaje uz aromu vanile.
Sastav za 10 komada:
  • 1 štapić vanile
  • 250 ml mleka
  • 70 g šećera
  • 3 kašike šećera
  • 2 žumanca
  • 20 g gustina
  • 125 g maslaca
  • 250 g brašna
  •  malo soli
  • 1 jaje
  • 250 ml slatke pavlake
  • 400 g ribizle
  • 100 g želea od crvenih ribizli (eventualno džem)
  • 2 kašike soka od narandže ( eventualno od limuna)

1. Komadiće maslaca, brašno, so i 70 g šećera izmrvimo i dodamo 1 jaje. napravimo lepo, glatko test, malo ga istanjimo dlanovima i umotamo u providnu foliju. Ostavimo na hladnom mestu tridesetak minuta.
2. Mahunu od vanile isecite uzduž na pola i vrhom noža sastružite semenke. Stavite u 200 ml mleka zajedno sa mahunom i stavite da provri.
Dva žumanceta umutite sa 3 kašike šećera, dodajte gustin i 5 kašika mleka. Ovu smesu sipajte u prokuvano mleko, ostavite još 1 minut da provri, stalno mešajte. Skinemo sa vatre i prekrijemo providnom folijom, ostavimo da se ohladi.
3. Testo razvijemo i vadimo okrugle forme. Kod mene su krugovi imali prečnik oko 13 cm, zavisi od veličine kalupa za tartelete. Ostatak testa ponovo umesimo, razvijemo i ponovimo postupak. Male kalupe za tartele ili zovu ih i korpice, treba namazati. Okruglo testo položimo u kalup, stranicu takodje pritisnemo. Isečemo krugove od papira za pečenje kolača i stavimo po jedan u svaku korpicu na testo. Preko papira možemo pirinač, pasulj ili žuti grašak staviti da bi prilikom pečenja sprečili da se dno testa podigne. Stavimo u rernu na 200 stepeni, rerna sa ventilatorom oko 175 stepeni. Posle 5-10 minuta izvadimo korpice iz rerne, skinemo papir sa semenima i ponovo vratimo. Oko 5-8 minuta pečemo još, da korpice dobiju zlatnožutu boju. Izvadimo iz rerne i u kalupu ostavimo da se ohlade.
4. Žuti fil dobro izmešamo. Ulupamo 150 ml slatke pavlake i dodamo u fil. Polako pomešamo i podelimo u hladne korpice.
5. Ribizle operemo, osušimo. Žele od crvenih ribizla pomešamo sa sokom od narandže, ugrejemo da tek provri i skinemo sa vatre. Dodamo ribizle, izmešamo i ostavimo da se ohladi. Podelimo u svaku korpicu preko vanilin krema.
6. Ulupamo 100 ml slatke pavlake i ukrasimo tartelete-korpice sa šlagom.

Čuvamo u frižideru.




Prijatno!






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen