Translate

Dienstag, 12. Juli 2016

Almatorta vanília öntettel- Recept képekkel

Finom sütemény, egy szelet torta vagy kalács egy aromás kávé mellé - különleges élvezet azoknak, akik szeretik az édességet, vagy ha vendégeknek szeretnénk kedveskedni. Ki ne emlékezne a nagymama konyhájából áradó illatra, amely bejárta a ház minden szegletét, amikor kalácsot sütött? A legkisebbeknek is adott munkát, megengedte, hogy kinyaljuk a lábast és lenyalogassuk a habverőről a maradék finomságot. Micsoda csodálatos emlékek! Amikor az almástortát vanília öntettel sütöm, mindig eszembe jutnak a régi szép idők. Valahogy az illat ugyanolyan, mint a nagymama házában, amikor kalácsot sütött...
Hozzávalók a tésztához:
  • 50 g cukor
  • csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 100 g vaj
  • 150 g liszt
Azonkívül:
  • 8 kisebb alma / kb. 1000 g ( kisebb alma!)
  • 1/4 liter tej
  • 375 g tejszín
  • 4 csapott kanál cukor
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 tojássárgája
  • 4 kanál forgácsolt mandula
Elkészítése:  
1. A tésztához összedolgozzuk a hozzávalókat, ha szükséges adjunk hozzá egy kanál vízet. Gyúrjunk szép, sima tésztát. Tegyük egy átlátszó foliába és fél órára hagyjuk a hűtőszekrényben.
2. Ez idő alatt keverjük össze a tojássárgáját a pudingporral, adjunk hozzá 8 kanál tejet és kavarjuk ki. A maradék tejet, a tejszínnel és cukorral forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kissé kihűlni.
3. Az almát meghámozzuk és kiemeljük a magházat.
4. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát megkenjük zsiradékkal, kissé meglisztezzük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk és kibéleljük vele a torta formát. Az oldalára jól odanyomkodjuk a kezünkkel. Az almát egymás mellé a tésztára rakjuk (lásd a képen!), majd ráöntjük a pudingos masszát. Megszórjuk mandula forgáccsal. Előmelegített sütőben 180 illetve légkeverős sütőben 160 fokon körülbelül 60 percig sütjük. 
A megmaradt 2 tojásfehérjéből kemény habot vertem (2 tojásfehérje és 6 kanál cukor). A sülés befejezése előtt 10 perccel, kivettem a tortát a sütőből és elosztottam a tetjén a habot. Visszatettem még 10 percre a sütőbe.




Jó étvágyat!

 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen