Ova krem čorba je idealna, jer je celer veoma zdrav, bogat je vitaminima, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom. Celer snižava krvni pritisak, efikasan je u borbi protiv raka, smanjuje upale, snižava nivo lošeg holesterola, poboljšava varenje, sagoreva masti, povećava plodnost muškaraca, deluje smirujuće na nerve itd. Kad sam prvi put napravila ovu čorbu po receptu poznatog kuvara Lichter-a, uzbudjeno sam čekala reakciju moje porodice. A oni su bili oduševljeni, hteli su odmah sutradan opet jedu za ručak.
Ovako izgleda recept za 4 osobe. Probajte i vi, ovo je kremčorba, koja ima pravi ukus celera!
Sastojci za 4 osobe:
Potrebno za kremčorbu:
- 250 g korena od celera
- 1 glavica crnog luka
- 30 g butera
- 100 ml belog vina
- sok od 1/2 limuna
- 500 ml supe od povrća ( može i kocka za supu)
- 200 ml slatke pavlake za kuvanje
- so
- cayenne biber
- 1 veza peršuna
- 50 g maslaca
- 100 g celera
- 50 g brašna
- 200 ml ulja
1. Celer ogulimo, isečemo na veće kocke. Očistimo luk, isečemo na sitne kocke. Maslac stavimo u jedan sud, zagrejemo i dodamo luk. Odmah posle dodamo i celer i malo dinstamo.
2. Dodamo belo vino i 1-2 minuta kuvamo.
3. Zatim dodamo supu od povrća, slatku pavlaku i kuvamo na umerenoj vatri 15 minuta.
Sa jednim štap mikserom piriramo čorbu. Posolimo, stavimo cayenne biber i sok od limuna.
Iseckani peršun pomešamo sa maslacem i ostavimo na hladnom mestu.
5. Ostatak celera fino izrendamo, pazimo da duži rezanci ne pokidaju se ( po mogućnosti). Posolimo i ostavimo 5- 10 minuta da stoji.
Izrendani celer stavimo na kuhinjsku krpu ili papir i pospemo sa brašnom. U vrelom ulju ispržimo celer, da dobije zlatnu boju i da bude hrskavo. Izvadimo iz ulja i stavimo na kuhinjski papir da se upije masnoća.
6. U čorbu dodamo maslac sa pršunom i dobro izmiksamo sa štap mikserom ili drugim mikserom, da čorba bude penasta.
Čorbu sipamo u unapred zagrejane duboke tanjire. Preko složimo "slame od celera".
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen