Próbáljátok ki ti is. Itt most a hagyományos 3 lapból készült receptet jegyzem le.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához:
- 5 tojásfehérje
- csipetnyi só
- 1 kanál almaecet
- 15 kanál cukor (nem porcukor)
- 1 kanál étkezési keményítő
- 500 g eper
- 600 ml tejszínhab ( én állati eredetű tejszínt használok)- a tejszín jól lehűtve!
- 2 vaníliás cukor
- 2 kávés kanál hab-fix ( zselatin-fix por)
- esetleg 2 kanál porcukor ( én nem tettem cukrot a tejszínbe, mert a habcsók elég édes)
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a légkeverős sütőt 180 fokra. A sütőpapírra rajzolunk egy 26 cm átmérőjű kört. Megfordítjuk a papírt és majd ráhalmozzuk a habot. Három ilyen papír kell.
A tojásfehérjét felverjük a sóval, hozzáadjuk az almaecetet és tovább keverve, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Addik keverjük, amíg fényes lesz a hab, meglátszik benne a kés nyoma, ha belevágunk. A végén belekeverjük az étkezési keményítőt.
2. A masszát elosszuk a három sütőpapíron, a tepsiket egyszerre is betehetjük a sütőbe (én egyszerre sütöttem mind a 3 lapot). A hőmérsékletet azonnal lecsökkentjük 140 illetve a légkeverőset 110 fokra. 60 percig hagyjuk száradni, közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Amikor letelt a 60 perc, kapcsoljuk ki a sütőt és ott hagyjuk kihülni. Időközönként nyissuk meg az ajtót, hogy a gőz kijusson a sütőből. Esetleg kissé hagyjuk nyitva az ajtaját.
3. Kivesszük a lapokat és tovább hagyjuk hülni. Amikor teljessen kihültek, egy hosszú pengéjű késsel a papír és a habcsók közé vágunk és elválasztjuk egymástól. Az első lapot mindjárt egy torta tálcára tesszük.
4. Megmossuk és megtisztítjuk az epret, egy tiszta konyharuhával szárazra töröljük. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a habfixáló port és vaníliás cukrot.
5. Az alsó lapot megkenjük tejszínhabbal, rárakjuk az epret, majd a második lappal befedjük. Ismét jön a tejszínhab, az eper és végül az utolsó lap. A megmaradt tejszínhabot rákenjük a torta tetejére és megszórjuk a maradák eperrel. Az eperre én még eper-szószt kentem. Az eperszószhoz az epret felfőzzük cukorral néhány percig.
A tortát tálalásig a hűtőszekrényben hagyjuk (2-3 órát). Éles késsel felszeleteljük.
A megmaradt tojássárgájából másnap leves tésztát készítettem. Szép sárga lett. :)
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen