Translate

Samstag, 9. Juli 2016

Joghurtos fagylalt erdei gyümölccsel és pisztáciaostyával

Nagyon sok fagylalt recept létezik, tudom. Ez a mai receptem nem a hagyományos főzött fagylalt, hanem gelato, azaz olasz fagylalt, mely sokkal könnyebb, habosabb a hagyományosnál. A vitaminok és kálcium mellett a fagyi igazi kalóriabomba is, ám ez a fagylalt kivétel. Először is sokkal kevesebb cukrot és zsírt tartalmaz, mert a tej helyett joghurtot használunk és minimális mennyiségű cukor kell hozzá.
Egy édes, pehelykönnyű pisztácia ostyával, friss erdei gyümölccsel, igazi nyári fagylaltvarázs!

Hozzávalók 6-8 porcióhoz:
  • 2 tojás
  • 80 g cukor
  • 200 ml joghurt
  • 200 ml tejszín (állati eredetű)
  • 400 g erdei gyümölcs ( eper, málna, szeder...)
  • 2 vaníliás cukor
Hozzávalók az ostyához:
  • 10 g pisztácia
  • 12 g val
  • 35 g cukor
  • csipetnyi só ( vagy még kevesebb)
  • 12 g liszt
  • 1 kanál víz
Elkészítése:  
1. Az ostyához daraboljuk össze a pisztáciát egy éles késsel. A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a cukrot, a pisztáciát, sót, lisztet és 1 kanál vízet. Keverjük össze és tegyük hideg helyre 1 órát állni.
2. A cukrot kikeverjük a 2 tojássárgával és gőz felett egy robotgéppel besűrűsítsük. 
Levegyük a forró vízről és hozzákeverjük a joghurtot.
A tejszínt ne verjük túl kemény habbá, inkább jó félúton álljunk meg. 
A tojásfehérjét viszont verjük kemény habbá. Adjuk mind a két habot a joghurtos masszához és keverjük össze. Tegyük kb. 5 órára a mélyhűtőbe és minden órában vegyük ki, keverjük jól össze. Akinek van fagylaltgép, tegyék a faylaltgépbe a masszát.
Az erdei gyümölcsöt válogassuk ki, mossuk meg, hagyjuk lecsepegni és 2 vaníliás cukrot adjunk hozzá, majd egy botmoxerrel pépesítjük. Szitán törjük át.
Amint észleljük, hogy a fagylalt masszát nehezen lehet keverni, adjuk hozzá a gyümölcspépet és keverjük el, hogy szép márványos legyen. Egy órára tegyük vissza a mélyhűtőbe.
3.  Kapcsoljuk be a sütőt 175 fokra, a légkeverős sütőt 150 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és kiskanálal tegyünk halmokat, majd símítsuk el. Vékony, kb. 5-7 cm átmérőjű köröket csináljunk. A vékony korongok között legyen elegendő hely, mert megnőnek a sütőben. 8-10 percig sütjük, amíg a szélük nem kap szép aranybarna színt.
A sütőből kivéve, egy vékony fémlapáttal nyúljunk az ostya alá és emeljük ki. Tegyük azonnal egy nyújtófára, hogy félkör alakot kapjon. Ha a sütőben levő ostya már megdermedt, tegyük egy kicsit vissza a meleg sütőbe, ott újból megpuhul. 
4. A tálalás előtt 15-20 perccel vegyük ki a fagylaltot a mélyhűtőből. A fagylaltgombócokhoz tálaljuk a megmaradt gyümölcsöt és a ropogós pisztácia ostyát. 


Jó étvágyat!
 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen