Egy édes, pehelykönnyű pisztácia ostyával, friss erdei gyümölccsel, igazi nyári fagylaltvarázs!
Hozzávalók 6-8 porcióhoz:
- 2 tojás
- 80 g cukor
- 200 ml joghurt
- 200 ml tejszín (állati eredetű)
- 400 g erdei gyümölcs ( eper, málna, szeder...)
- 2 vaníliás cukor
- 10 g pisztácia
- 12 g val
- 35 g cukor
- csipetnyi só ( vagy még kevesebb)
- 12 g liszt
- 1 kanál víz
1. Az ostyához daraboljuk össze a pisztáciát egy éles késsel. A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a cukrot, a pisztáciát, sót, lisztet és 1 kanál vízet. Keverjük össze és tegyük hideg helyre 1 órát állni.
2. A cukrot kikeverjük a 2 tojássárgával és gőz felett egy robotgéppel besűrűsítsük.
Levegyük a forró vízről és hozzákeverjük a joghurtot.
A tejszínt ne verjük túl kemény habbá, inkább jó félúton álljunk meg.
A tojásfehérjét viszont verjük kemény habbá. Adjuk mind a két habot a joghurtos masszához és keverjük össze. Tegyük kb. 5 órára a mélyhűtőbe és minden órában vegyük ki, keverjük jól össze. Akinek van fagylaltgép, tegyék a faylaltgépbe a masszát.
Az erdei gyümölcsöt válogassuk ki, mossuk meg, hagyjuk lecsepegni és 2 vaníliás cukrot adjunk hozzá, majd egy botmoxerrel pépesítjük. Szitán törjük át.
Amint észleljük, hogy a fagylalt masszát nehezen lehet keverni, adjuk hozzá a gyümölcspépet és keverjük el, hogy szép márványos legyen. Egy órára tegyük vissza a mélyhűtőbe.
3. Kapcsoljuk be a sütőt 175 fokra, a légkeverős sütőt 150 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és kiskanálal tegyünk halmokat, majd símítsuk el. Vékony, kb. 5-7 cm átmérőjű köröket csináljunk. A vékony korongok között legyen elegendő hely, mert megnőnek a sütőben. 8-10 percig sütjük, amíg a szélük nem kap szép aranybarna színt.
A sütőből kivéve, egy vékony fémlapáttal nyúljunk az ostya alá és emeljük ki. Tegyük azonnal egy nyújtófára, hogy félkör alakot kapjon. Ha a sütőben levő ostya már megdermedt, tegyük egy kicsit vissza a meleg sütőbe, ott újból megpuhul.
4. A tálalás előtt 15-20 perccel vegyük ki a fagylaltot a mélyhűtőből. A fagylaltgombócokhoz tálaljuk a megmaradt gyümölcsöt és a ropogós pisztácia ostyát.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen