A recept Lichter ismert szakácstól ered, némi kis változtatással. Amikor először készítettem, nem voltam biztos benne, hogy a családom örömmel fogadja-e. Negy megelégedésemre, elvoltak ragadtatva az ízétől, azóta rendszeresen a terítékre kerül. A leves krémes és habos, mint amilyenek lennie is kell, az íze pedig zeller íz. Próbáljátok ki ti is! :)
Hozzávalók 4 személyre ( megjegyzem, hogy én másfél adagot veszek a hozzávalókból, mert finom!):
A leveshez szükséges:
- 250 g zellergumó
- 1 fej hagyma
- 30 g vaj
- 100 ml fehér szárazabb bor
- 500 ml zöldség alapleves ( lehet leveskocka is)
- 200 ml tejszín
- 1/2 citromlé
- só
- cayenne bors
- 1 csokor petrezselyem
- 50 g vaj
- 100 g zeller
- 50 g liszt
- 200 ml olaj a sütéshez
1. Tisztítsuk meg a zellert és daraboljuk össze nagyobb kockára. A hagymát is tisztítsuk és vágjuk össze apró kockára. Egy edényben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát, a zellert és kicsit dinszteljük.
2. Öntsük fel a fehérborral és 1-2 percig főzzük.
3. Adjuk hozzá a zöldség alaplevest, a tejszínt és lassú tűzön főzzük kb. 15 percig.
Vegyük le a tűzről és egy botmixerrel pépesítsük. Sózzuk, adunk hozzá ízlés szerint a cayenne borsból és adjuk hozzá a citrom levét is.
4. A petrezselyemet mossuk meg, rázzuk le róla a vízet és a levelét vágjuk apróra.
A vajjal keverjük össze az apróra vágott petrezselymet és tegyük hideg helyre.
5. 100 g zeller lereszelünk, vékony, hosszabb csíkokra. Kicsit megsózzuk és 5-10 percig hagyjuk állni.
Tegyük egy konyharuhára vagy egy papírra, szitáljuk rá a lisztet. A serpenyőbe tegyük az olajat és ha már jó meleg, tegyük bele a lisztes zellert. Nem kell lefedni a serpenyőt. Süssük aranysárgára, ropogósra. Szedjük ki egy konyhapapírra, hogy beigya az olajat.
6. A leveshez adjuk hozzá a petrezselyemvajat, visszategyük a tűzre. Forrás ekőtt levegyük és a botmixerrel jó habosra kikeverjük.
Előmelegített mély tányerba tálaljuk. A közepére halmozzuk a ropogós, ízletes zeller szalmát.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen