Translate

Donnerstag, 7. Juli 2016

Habos zellerkrémleves petrezselyemvajjal (Sellerieschaumsuppe mit Petersilienbutter)

Egy könnyű leves balzsam a gyomornak, hátha még egy olyan szuperzöldségből készül, mint a zeller. Gazdag vitaminokban, kálciumban, magnézuimban és káliumban. A zellernek méregtelenítő hatása van, csökkenti a magas vérnyomást, nagy szerepe van a rák megelőzésében és kutatók szerint fékezi a rákos sejtek szaporodását, gyulladás csökkentő hatása van, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az emésztést, zsírégető, stb. Ez egy kiválló leves, melyet egész évben fogyaszthatunk, egyaránt egészséges a szervezetnek télen-nyáron. Mivel én nem vagyok a rántás, habarás híve, ez a leves diétázóknak is optimális. Több mint 10 éve magas a vérnyomásom,gyógyszert írt fel az orvos. Aztán pár év múlva erősebb tablettákat kaptam, mert a gyengébbnek már nem volt hatása. Közben más betegségek is jelentkeztek a gyógyszerek és a magas vérnyomás hatására. Elhatároztam, hogy megválltoztatom az életstílusomat, az étkezési szokásaimat. Több zöldségfélét, gyümölcsöt, gabonaféléket, több vízet vittem be a szervezetbe. A zsírt egészséges olajjal cseréltem fel, kevesebb sót és helyette több magnéziumot és kálciumot. Az egészségesebb táplálkozással sikerült a vérnyomást is normális keretek közé hozni és testileg-lelkileg is jobban érzem magam.
A recept Lichter ismert szakácstól ered, némi kis változtatással. Amikor először készítettem, nem voltam biztos benne, hogy a családom örömmel fogadja-e. Negy megelégedésemre, elvoltak ragadtatva az ízétől, azóta rendszeresen a terítékre kerül. A leves krémes és habos, mint amilyenek lennie is kell, az íze pedig zeller íz. Próbáljátok ki ti is! :)
 Hozzávalók 4 személyre ( megjegyzem, hogy én másfél adagot veszek a hozzávalókból, mert finom!):
A leveshez szükséges:
  • 250 g zellergumó
  • 1 fej hagyma
  • 30 g vaj
  • 100 ml fehér szárazabb bor
  • 500 ml zöldség alapleves ( lehet leveskocka is)
  • 200 ml tejszín
  • 1/2 citromlé
  • cayenne bors 
Petrezselyemvaj:
  • 1 csokor petrezselyem
  • 50 g vaj
Zeller szalma:
  • 100 g zeller
  • 50 g liszt
  • 200 ml olaj a sütéshez
Így készül:
1. Tisztítsuk meg a zellert és daraboljuk össze nagyobb kockára. A hagymát is tisztítsuk és vágjuk össze apró kockára. Egy edényben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát, a zellert és kicsit dinszteljük.

2. Öntsük fel a fehérborral és 1-2 percig főzzük.
3. Adjuk hozzá a zöldség alaplevest, a tejszínt és lassú tűzön főzzük kb. 15 percig.
Vegyük le a tűzről és egy botmixerrel pépesítsük. Sózzuk, adunk hozzá ízlés szerint a cayenne borsból és adjuk hozzá a citrom levét is.
4. A petrezselyemet mossuk meg, rázzuk le róla a vízet és a  levelét vágjuk apróra.
A vajjal keverjük össze az apróra vágott petrezselymet és tegyük hideg helyre.
5. 100 g zeller lereszelünk, vékony, hosszabb csíkokra. Kicsit megsózzuk és 5-10 percig hagyjuk állni.
Tegyük egy konyharuhára vagy egy papírra, szitáljuk rá a lisztet. A serpenyőbe tegyük az olajat és ha már jó meleg, tegyük bele a lisztes zellert. Nem kell lefedni a serpenyőt. Süssük aranysárgára, ropogósra. Szedjük ki egy konyhapapírra, hogy beigya az olajat.

6. A leveshez adjuk hozzá a petrezselyemvajat, visszategyük a tűzre. Forrás ekőtt levegyük és a botmixerrel jó habosra kikeverjük.

Előmelegített mély tányerba tálaljuk. A közepére halmozzuk a ropogós, ízletes zeller szalmát.
Jó étvágyat!








Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen