Translate

Mittwoch, 20. Juli 2016

Piros ribizlis tartelette

Szeretem a ribizlit, mindegy piros, fekete vagy fehér. Ez a fanyar ízű bogyós gyümölcs négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Magas pektintartalmú gyümölcs, jó lekvár alapanyag, alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes módon sűríthető vele.
Vásárláskor ügyeljünk, hogy ép és feszes legyen a bogyó. Nyáron frissen, de télen fagysztva is fogyasztható. A friss ribizlit érdemes hamar elfogyasztani, mert romlandó, vagy tartsuk hűtőben.
Mai receptem finom, könnyű, kissé savanykás-vaníliás édesség, tökéletes a meleg nyári napokra.
Hozzávalók 10 darab tartelettehez:
  • 1vanília rúd (esetleg vanilyás cukor)
  • 250 ml tej
  • 70 g cukor
  • 3 kanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • 20 g étkezési keményítő
  • 125 g vaj
  • 250 g liszt
  • 1 tojás
  • 250 ml tejszín
  • 400 g ribizli
  • 100 g piros ribizli zselé ( esetleg dzsem)
  • 2 kanál narancslé ( citromlé is jó)

1. A vajdarabokat, a lisztet, csipetnyi sót és 70 g cukrot elmorzsolunk a tenyerünk közt. Hozzáadjuk a tojást és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát kissé laposra nyomkodjuk és fóliába pakolva hideg helyen pihentetjük, kb. 30 percig.
2. A vanília rudat hosszában felvágjuk és késsel kikaparjuk a belsejét és 200 ml tejbe tesszük (a rudat meg a vanília magvakat is).  Felforraljuk.
A tojássárgáját kikavarjuk 3 kanál cukorral, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 5 kanál tejet. A masszát a tejhez adjuk, erőssen kavarjuk és 1 percig forraljuk. Levegyük a tűzről, kivehetjük a vanília rudat belőle. A krémet letakarjuk egy átlátszó fóliával és hagyjuk kihülni.
3. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és akkora kőröket szúrunk ki, mint a kis tartelette forma. Én 13 cm átmérőjű köröket szaggatam ki. A tészta darabkákat újból össze gyúrjuk és megismételjük a műveletet. A kis formákat kizsírozzuk és beleillesszük a tésztát. Az oldalára is odanyomkodjuk a tésztát. Sütőpapírból kis köröket vágunk, a tartelettek aljára illesztjük. A papírra száraz rizst, babot vagy száraz borsó szemeket teszünk. Ez meggátolja sütés közben, hogy a tészta meggörbüljön, felemelkedjen.
200 fokon, légkeverésű sütőben 175 fokon 5-10 perc alatt kisütjük. A papírt és a száraz magvakat eltávolítjuk és visszategyük a sütőbe, kb. 5-8 perc alatt sárgára sütjük. A kis sütőformákban hagyjuk kihülni.
4. A sárga krémet jól kikavarjuk. 150 ml tejszínt kemény habbá verünk és a krémhez adjuk és elosztjuk a tarteletteken.
5. A ribizlit leszedjük a száráról. A zselét vagy a dzsemet kikavarjuk a narancslével és felforraljuk. Hozzáadjuk a ribizlibogyókat és hagyjuk kihülni.

6. A zselés ribizlit elosztjuk a tarteletteken. 100 ml tejszínt kemény habbá verünk és a tarteletteket kidíszítjük vele.
Tálalásig hűtőben tartsuk.




Jó étvágyat!






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen