Vásárláskor ügyeljünk, hogy ép és feszes legyen a bogyó. Nyáron frissen, de télen fagysztva is fogyasztható. A friss ribizlit érdemes hamar elfogyasztani, mert romlandó, vagy tartsuk hűtőben.
Mai receptem finom, könnyű, kissé savanykás-vaníliás édesség, tökéletes a meleg nyári napokra.
Hozzávalók 10 darab tartelettehez:
- 1vanília rúd (esetleg vanilyás cukor)
- 250 ml tej
- 70 g cukor
- 3 kanál cukor
- 2 tojássárgája
- 20 g étkezési keményítő
- 125 g vaj
- 250 g liszt
- só
- 1 tojás
- 250 ml tejszín
- 400 g ribizli
- 100 g piros ribizli zselé ( esetleg dzsem)
- 2 kanál narancslé ( citromlé is jó)
1. A vajdarabokat, a lisztet, csipetnyi sót és 70 g cukrot elmorzsolunk a tenyerünk közt. Hozzáadjuk a tojást és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát kissé laposra nyomkodjuk és fóliába pakolva hideg helyen pihentetjük, kb. 30 percig.
2. A vanília rudat hosszában felvágjuk és késsel kikaparjuk a belsejét és 200 ml tejbe tesszük (a rudat meg a vanília magvakat is). Felforraljuk.
A tojássárgáját kikavarjuk 3 kanál cukorral, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 5 kanál tejet. A masszát a tejhez adjuk, erőssen kavarjuk és 1 percig forraljuk. Levegyük a tűzről, kivehetjük a vanília rudat belőle. A krémet letakarjuk egy átlátszó fóliával és hagyjuk kihülni.
3. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és akkora kőröket szúrunk ki, mint a kis tartelette forma. Én 13 cm átmérőjű köröket szaggatam ki. A tészta darabkákat újból össze gyúrjuk és megismételjük a műveletet. A kis formákat kizsírozzuk és beleillesszük a tésztát. Az oldalára is odanyomkodjuk a tésztát. Sütőpapírból kis köröket vágunk, a tartelettek aljára illesztjük. A papírra száraz rizst, babot vagy száraz borsó szemeket teszünk. Ez meggátolja sütés közben, hogy a tészta meggörbüljön, felemelkedjen.
200 fokon, légkeverésű sütőben 175 fokon 5-10 perc alatt kisütjük. A papírt és a száraz magvakat eltávolítjuk és visszategyük a sütőbe, kb. 5-8 perc alatt sárgára sütjük. A kis sütőformákban hagyjuk kihülni.
4. A sárga krémet jól kikavarjuk. 150 ml tejszínt kemény habbá verünk és a krémhez adjuk és elosztjuk a tarteletteken.
5. A ribizlit leszedjük a száráról. A zselét vagy a dzsemet kikavarjuk a narancslével és felforraljuk. Hozzáadjuk a ribizlibogyókat és hagyjuk kihülni.
6. A zselés ribizlit elosztjuk a tarteletteken. 100 ml tejszínt kemény habbá verünk és a tarteletteket kidíszítjük vele.
Tálalásig hűtőben tartsuk.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen