Translate

Samstag, 9. Juli 2016

Sladoled od šumskog voća sa hrskavim, veoma tankim keksom od pistaća

Osim što je veoma omiljena poslastica, sladoled je bogat kalcijumom i vitaminima, antioxidantima, ali treba paziti jer on sadrži i puno kalorija. Zbog količine šećera i mlečne masti, smatra se da sladoled goji. Ovaj recept za sladoled zadrži minimalnu količinu šećera, minimalnu količinu masti, jer umesto mleka, koristi se pavlaka, a šumsko voće sadrži manju količinu kalorija.
Hrskavi, veoma tanki-providni keks (tanja od oblatne) sa pistaćem odlična je kombinacija sa sladoledom i imaju puno lepši ukus od uobičajenog korneta.
Probajte i vi da napravite!

Potrebno za 6-8 porcija:
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml slatke pavlake
  • 400 gr šumskog voća ( maline, kupine, borovnica, jagoda..)
  • 2 vanilin šećera 
Za keks (nemački: Hippen)
  • 10 g pistaća (bez soli)
  • 12 g maslac
  • 35 g šećera
  • malo soli, izmdju prsta
  • 12 g brašna
  •  1 kašika vode
Pripremanje
1. Pistaće iseckamo oštrim nožem. Maslac istopimo, dodamo šećer, pistaće, so, brašno i na kraju 1 kašiku vode. Sve sastojke izmešamo i ostavimo otprilike 1 sat da soji na hladnom mestu.
2. 2 žumanceta izmešamo mikserom sa 80 g šećera na vodenoj pari. Kad je krem postao gušći, skinemo sa vatre i izmešamo sa jogurtom. 
Slatku pavlaku ulupamo tako da ne bude skroz tvrda. Belanca takodje ulupamo, ali treba da je skroz tvrdo! Oba šlaga dodamo jogurtu i polako sve izmešamo. 
Oko 5 sati ostavimo u zamrzivaču, ali svakih sat vremena treba da izmešatmo masu. Ako imate mašinu za sladoled, onda stavite masu u mašinu za sladoled.
Operemo 200 g šumskog voća, ocedimo, dodamo 2 vanilin šećera i štap mikserom izgnječimo. Dobijenu masu kroz finu cetku ispasiramo. 
Kada je masa za sladoled toliko tvrda da jedva možemo mešati, dodamo ispasirano voće, izmešamo da bude mermerasto i još 1 sat ostavimo u zamrzivaču.
3. Rernu zagrejemo na 175 stepeni, rernu sa ventilatorom na 150 stepeni.
 U tepsiju stavimo papir za pečenje, kašikicom vadimo masu za tanki keks i napravimo tanke krugove prečnika, otprilike 5-7 cm. Izmedju kružića ostavimo dovoljno prostora, jer će se u rerni raširiti. Pečemo oko 8-10 minuta, ivice krugova treba da dobiju žućkastu, svetlobraon boju. 
Izvadimo iz rerne i sa jednom "špaknom" za kuhinju, brzim pokretom izvadimo keksiće/oblatnice i poredjamo ih preko jedne oklagije da dobiju polukružni oblik. Ako se ohlade, a još niste sve izvadili iz tepsije, vratite tepsiju malo u još toplu rernu i posle možete bez problema opet da ih redjate preko oklagije. 
4. Sladoled pre serviranja 15-20 minuta izvadimo iz zamrzivača, formiramo kugle i serviramo sa ostatkom šumskog voća i sa keksićima/oblatnama od pistaća. 




Prijatno! 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen