Translate

Mittwoch, 6. Juli 2016

Punjene pileće grudi na krompir-endivija salati sa krastavac sosom/remoulade

Volimo leto, jer je to vreme raspusta, godišnjih odmora, letovanja, ali i sezona raznovrsnih voća i povrća. Leto nam donosi najviše opuštanja, ali i najrazličitija voća i povrća u kojima možemo uživati, koja nam omogućavaju zdravu ishranu, bogatu vitaminima i mineralima. Organizam za vreme vrelih letnjih dana traži hranu, koja je lagana za varenje, kojaima više vlakana, a so i masna jela, suhomesnate proizvode treba izbegavati. Pogotovu osobe sa visokim krvnim pritiskom, osobe koje imaju srčanih problema treba da vode računa o unošenju soli u organizam. U pripremanju jela umesto raznih mešavina začina, koristim sveže začine i prirodne soli. Naravno nema potrebe da se odričemo ničega što volimo da jedemo, samo treba svesno unositi hranu u organizam.  Današnji recept je možda malo drugačiji za mnoge, ali verujte da je jako ukusna. Kada sam ga prvi put stavila na trpezu, moja porodica je bila oduševljena i rekli su:" Spremi nam opet ovo jelo, ali nemoj molim te, da dugo čekamo." Znam da ima puno recepata za punjene pileće grudi, ali ipak se svaki recept razlikuje po nečemu. Prilog je neskvakidašnji, letnji,  možda treba malo više vremena za pripremanje, ali na kraju se isplati trud.
Sastojci za 4 osobe:
Za punjene grudi:
    • 4 pilećih grudi bez kostiju i kože ( otprilike 150 g po komadu)
    • 4 šnita šunke/stišnjene šunke
    • 4 šnita "Emmantal" sira ili nekog drugog sira
    • 2 jajeta
    • brašno za paniranje
    • prezle
    • 1 limun
    • čili-so,biber, oraščić, (čili-so je morska so i čili prah pomešano)
    • ulje
    Za salatu:
    • 800 g krompira
    • 1/4 endivia salata (ako je manja, onda 1/2 salate)
    • 1 manja glavica crnog luka
    • 4-5 rotkvice
    •  1 kafena kašikica Dijon-senfa
    • 300 ml pileće supe (može i kocka za supe)
    • 2-3 kašike sirćeta od belog vina
    • 2 kašike ulja od olive
    • čili-so, malo šećera
    Za remoulade /sos
    • 150-160 g svežeg krastavca
    • 1 limun
    • 1 kašikica djumbira iz tegle / ako nema, može svež djumbir 
    • 2 kuvana jajeta
    • 200 g jogurta
    • 2 kafene kašike kapra (nisko- kalorijski začin)
    • 1 kašikica Dijon-senfa 
    • 3-4 grančice mirodjije
    • čili-so
    Priprema:
    1. Operemo pileće grudi, osušimo sa kuhinjskim papirom i uzduž presečemo, ali ne skroz, nego da možemo otvoriti kao knjigu. Uzmemo jednu providnu foliju ili kesicu za zamrzivač, poprskamo sa malo ulja i izmedju dve folije ili u kesicu stavimo meso i malo izlupamo. Na meso stavimo šunku, pa sir. Zaklopimo meso, dobro pritisnemo. Nema potrebe staviti čačkalicu, neće se otvoriti.
     Posolimo sa mešavinom čili i morske soli i pobiberimo.
    Viljuškom malo umutimo jaja, dodamo izrendanu limunovu koru, mleveni orščić. Meso prvo uvaljamo u brašno, u jaja i na kraju u prezle. Pečemo na ulju na srednjoj vatri da meso dobije zlatno-žutu boju sa svih strana. Izvadimo na kuhinjski papir da se upije masnoća i dosolimo sa čili-soli.
    2. Krompir dobro oprati i staviti u posoljenu vodu da se kuva.
    Rotkvice očistimo i isečemo na tanke kolutove. Endivija salatu očistimo, operemo i ostavimo da se procedi od vode. Nožem isečemo na tanje rezance. Očistimo luk, isečemo na sitne kocke, stavimo u sud, dodamo oko 150 ml vode i izdinstamo da bude mekan. Kada je voda isparila, skinomo sa vatre.
    Kuvani krompir koliko je moguće, još tople ogulimo, isečemo na kolutove i stavimo u jednu činiju.
    Pileću supu stavimo da se podgreje, dodamo sirće i senf, dobro izmešamo. Začinimo sa čili-soli i sa malo šećera. U tu smesu dodamo jednu šaku krompira i sa štap mikserom izmiksamo.
    Ovaj preliv postepeno dodamo krompiru, kad je krompir upio preliv, dodamo rotkvicu, ulje od olive, luk i endivija salatu. Polako pomešamo.

    3. Krastavac operemo (ja sam slučajno ogulila, ali nema potrebe!), presečemo na pola i sa jednom kašikom izvadimo semenke. Krastavac isečemo na kockice veličine pola cm. Kuvajmo u slanoj vodi oko 1 minut. Ocedimo krastavac i stavimo ga u ledenu vodu oko jedan minut, zatim postimo da se dobro ocedi.
    Mirodjiju operemo, osušimo listove i sitno iseckamo. Kuvana jaja isečemo na kocke. Kapare iseckamo koliko se može.
    Jogurt pomešamo sa djumbirom iz tegle ili sa pola cm svežeg, izrendanom djumbirom i sa senfom. Dodamo kockice krastavca, jaja, mirodjiju, izrendanu koru od limuna i začinimo sa čili-soli.
    Na unapred zagrejane tanjire stavimo salatu od krompira i endivije, meso i dodamo remouladu/ sos.
    Recept je od veoma poznatog kuvara A. Schuhbeck, sa veoma malim izmenama.

    Prijatno!




    Keine Kommentare:

    Kommentar veröffentlichen