Translate

Dienstag, 12. Juli 2016

Sočna torta od jabuka sa vanilin kremom, zaista drugačija i po ukusu i po izgledu

Da li se sećate mirisa vanile i jabuke iz kuhinja naših baka dok je pravila kolače, mirisa koji je ispunio celu kuću? Uvek je bilo posla i za nas najmanjih u kuhinji, da poližemo činije i šerpe u kojima je mešala piškotu ili pravila fil za kolače i torte. Ako i vi slična sećanja imate iz detinjstva, volite kolače i hoćete da napravite kolače i torte, ovaj recept je perfektan. Torta se lako priprema, miriče neodoljivo, a ukus je osvežavajuće-aromatično.
Napravite i vi!
Sastav:
Za testo:
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • pola sitno- izrendane limunove kore  
  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
Potrebno još:
  • 8 manjih jabuka/otprilike 1 kg (male jabuke!)
  • 1/4 litra mleka
  • 375 ml slatke pavlake
  • 4 ravne kašike šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 2 žumanceta
  • 4 kašika listića od badema / hoblani badem
Pripremanje: 
1. Sve sastojke umesimo i ako je potrebno možemo dodati malo hladne vode, da bi doboli glatko testo. Uvijemo ga u providnu foliju i pola sata ostavimo u frižideru. 
2. Dok je testo u frižideru napravimo preliv. Izmešamo žumanca sa sa praškom za puding, dodamo 8 kašika mleka i mešamo da ne stvaraju se grudvice. Ostatak mleka i slatku pavlaku zajedno sa šećerom stavimo da se ugreje. Kad je proključalo skinemo sa vatre, dodamo smesu sa pudingom i dobro izmešamo. Ostavimo da se malo ohladi.
3. Jabuke ogulimo i izvadimo sredinu/seme. 
4. Uzmemo jedan okrugli kalup za torte prečnika oko 24 cm, nažemo sa maslacem/mašću, pospemo tanko sa brašnom. Razvijemo testo oklagijom i obložimo kalup (dole i sa strane). Jabuke poredjamo na dno (kao na slici kolažu), prelijemo preko masu od pudinga. Preko pospemo sa listićima badema.
Stavimo u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni ili u rerni sa ventilatorom na 160 stepeni. Oko 60 minuta pečemo. 
Od dva belanceta sam napravila čvstu penu ( 2 belaneta ulupala sa 6 kašika šećera) i 10 minuta pre završetka pečenja, izvadila sam tortu iz rerne i stavila sam preko torte ružice. Vratila sam još desetak minuta u rernu.
Tortu ostavimo u kalupu da se ohladi. 





Prijatno!  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen